Overblik: Start en blog
Følg denne trin for trin-vejledning for at lære hvordan du kan starte en blog på under en time. Jeg har brugt denne fremgangsmåde til at lave min egen populære blog med mere end 10.000 læsere og en række gæsteindlæg hos bl.a. Thomas Bigum.
Start en blog i 5 trin:
- Vælg din platform, domænenavn og webhost.
- Design din blog med et simpelt tema.
- Tilpas din blog så den passer til dig og dine behov.
- Vælg de bedste plugins til din blog.
- Skriv fængslende indhold som giver værdi til dine læsere.
Foretrækker du at se det hele på video? Jeg har lavet et online kursus hvor jeg gennemgår alt det tekniske og meget mere. Jeg viser dig præcis hvad du skal gøre – hele vejen. Når du er færdig med kurset har du lagt et rigtig godt fundament til en populær blog. Klik på linket for at læse mere om kurset hvor vi hjælpes ad med at få dig i gang:
Sådan starter du en blog eller en hjemmeside: Trin for trin-vejledning
Du aner ikke hvor du skal starte, gør du? Men ved du hvad – det gjorde jeg heller ikke. Jeg var helt på bar bund. Da jeg startede min første blog, vidste jeg intet om hvordan man skulle gøre. Og hvad skulle jeg skrive?
Det var tilbage i 2006. Dengang var det relativt nemt. I dag er det endnu nemmere. Siden min første blog har jeg lavet 8-9 andre blogge. Nogle mere succesfulde end andre. Jeg har lært meget af det.
Nu kan du lære af alle de fejl jeg har begået og komme nemmere omkring meget af det kedelige arbejde der ligger bag at starte en populær blog.
Her kan du se hvordan jeg startede denne blog og hvilke trin du skal igennem for at starte en blog:
1. Domæne og hosting
Det første jeg gjorde, var at registrere mit domænenavn hos Simply.com (reklamelink). Jeg har prøvet flere andre hosts, men denne er den bedste jeg kender – og så er den billig.
Da jeg havde købt domæne og webhotel, installerede jeg WordPress. Det var nemt og hurtigt med et enkelt klik.
2. Tema
Et godt tema opfylder dine krav til en blog. Det giver dig mulighed for at designe din blog præcis som du har lyst til. Hvis du ikke er udvikler og god til at kode (det er jeg bestemt ikke), så vil et færdigt tema gøre dit arbejde tusind gange nemmere.
Når jeg tænker på hvor meget tid jeg har sparet ved at købe et godt tema, så er det penge godt givet ud. Og det er mit for evigt.
Et godt tema består af et framework og et child theme:
Framework. Der er mange (åndsvagt mange) WordPress-temaer på markedet. Nogle endda gratis – men dem kan jeg ikke anbefale. Jeg har brugt lang tid på at finde et godt framework. Men sandheden er at der findes flere gode. Mit valg faldt på Genesis Framework (reklamelink).
Genesis giver mange muligheder for at tilpasse sit tema. Mange temaer tager sig kun af din blogs udseende, men Genesis gør meget mere. Den giver din blog et godt fundament med søgemaskineoptimering, sikkerhed, opdateringer, responsive og hastighed.
Du kan købe Genesis Framework (reklamelink)hos StudioPress.
Child Theme. Når du har fået Genesis Framework får du brug for et child theme – din blogs design. Jeg bruger temaet Metro Pro. Du kan også købe child themes hos StudioPress (reklamelink).
Smut over og kig temaerne igennem. Der er helt sikkert et der passer til dine behov.
3. Tilpas din blog
Da jeg havde fået mit domæne, webhotel, WordPress og tema, så brugte jeg lang tid på at tilpasse min blog. Måske lidt for lang tid 😉 Jeg synes altid der er et eller andet jeg kan gøre bedre. Så pas på at du ikke lader tilpasningen blive en tidsrøver.
Denne del er den mest tekniske. Du behøver ikke at have stor teknisk viden, men det kræver at du tør lave ændringer selvom du ikke helt ved hvad du laver. Bare rolig – alle temaer kan bruges som de er, så du behøver ikke at lave noget om.
Med tiden opdager du nogle ting du gerne vil ændre og så kan du følge nogle af de mange vejledninger der ligger på nettet. StudioPress har lavet en vejledning til de grundlæggende ændringer i hvert tema. Du kan også få nogle andre til at gøre det for dig.
OBS: Du får brug for Google Analytics til at holde øje med bloggens statistik. Det kræver at du opretter en konto og installerer en sporingskode. Det er gratis og der er trin for trin-vejledning i hvordan du gør.
4. Plugins
I starten gik jeg helt amok i plugins. Der findes tusindvis af lækre funktioner du kan installere på din blog. Men her er hvad jeg lærte:
- Plugins er nemme når man ikke selv kan programmere, men de gør din blog langsommere. Installér kun de mest nødvendige plugins. Det kan være svært at vælge. Hold dig til højst 20 plugins.
- Brug plugins der bliver opdateret. Gamle plugins kan ødelægge din side og de er en trussel for sikkerheden.
Du kan finde en opdateret blog om de bedste plugins til WordPress hos WPBeginner (engelsk).
5. Skriv fængslende indhold
Så begyndte jeg at skrive. Og skrive. Og skrive. Jeg har skrevet meget i tidens løb. Jeg tror at jeg samlet har skrevet tæt på 2.000 indlæg. Det giver en vis rutine.
Du skal starte med at skrive et godt indlæg. Det må gerne være langt. Derefter skal du beslutte dig for hvor ofte du vil skrive og hvornår du vil udgive. Det skal du for at forpligte dig selv til at levere varen.
Nu er du klar til at lave de obligatoriske sider på din blog: Om dig og start her.
15 grunde til at du skulle starte en blog
Vigtigt budskab: Ting skal give mening – også blogging. Så, hvorfor skulle du blogge? Hvad skulle formålet være med at skrive online?
Der er så mange andre ting du kunne bruge din tid på. Dit liv. Hvorfor bruge tid på at starte en blog? Her har jeg skrevet en artikel med 15 grunde til at blogge. De er alle grunde der er med til at udvikle dig og give dit liv mening.
De er ikke de sædvanlige grunde. Jeg viser dig hvordan blogging kan hjælpe dig med noget meget dybere og mere meningsfuldt.
3 grunde til ikke at starte en blog
Du har fået 15 grunde til hvorfor du skulle starte en blog. Du har også lært hvordan du skal starte en blog. Trin for trin. Den viden du har fået kan spare dig for hundredevis af spildte timer.
Lad mig spare dig for et par timer mere. Hvis du starter en blog på en af de grunde jeg skriver her, så lad være. Find en anden hobby. Brug din tid på noget du virkelig brænder for.
- Penge. Du burde ikke starte en blog for at tjene penge. Hvis dit primære mål er at skabe en fuldtidsindkomst ved at blogge, så glem det. Det kommer ikke til at ske. Det er ikke sådan det virker. Tror du selv at Haruki Murakami begyndte at skrive fordi han ville tjene ekstra penge? – Nix. Han gjorde det fordi det er hans passion. Pengene kom først senere – meget senere.
- Berømmelse. Du skal ikke regne med at blive online-kendis lige med det samme. Det er sjældent at en blog vokser særligt hurtigt. Det tager tid og hårdt arbejde. Det kræver passion. Lyst til at skrive og hjælpe andre mennesker.
- Trafik. Ikke al trafik er god. Kvalitet er bedre en kvantitet. Ti loyale læsere er bedre en 1.000 læsere der bare kigger ind og smutter igen. En god læserskare tager lang tid at opbygge. Forvent ikke at du får masser af trafik på dag et. Hvis det er dit mål, så spilder du din tid. Start på svømning i stedet for.
Advarsel: Du falder i fælden
Selvom disse ikke er dine mål, så vil du før eller siden blive vildledt af dem i kortere eller længere tid. Jeg har selv været der. Det kræver disciplin at finde tilbage til det der er vigtigt: at skrive.
Det sjove er at alle disse ting kan ske. Du kunne ende med at tjene en fuldtidsindkomst på din blog. Det er der mange der gør. Du kunne blive berømt. Nogle gør. Det var resultatet deres arbejde.
Men hvis disse er dine primære grunde til at blogge, så bliver du skuffet. Dine skriverier vil føles som en kamp. En sur pligt. Du brænder ikke for det. Enten kommer du til at hade det eller også giver du op. Måske begge dele.
Skriv fordi du brænder for det – fordi det er din passion. Du kan ikke lade være.
19 anbefalinger til din blog
Der er nogle spørgsmål jeg tit støder på. Her er nogle anbefalinger du sikkert kan bruge når du starter din blog.
1. Find din niche
Du behøver ikke at have en niche, men det hjælper. Hvad er din passion?
Har du fundet din passion? – Brug den. Skriv om den. Hvis ikke, så find din passion.
Din passion er ikke nødvendigvis din niche, men den er dit middel. Din passion er et uudtømmeligt lager af ressourcer. Du kan bruge din passion på mange forskellige områder.
Jeg har fx mange interesser: Filosofi, lave mad, dyrke motion, sundhed, effektivitet. Og der er sikkert flere. I perioder dyrker jeg een interesse mere end andre.
Men min passion … den er noget dybere. Noget jeg ikke kan lade være med. Noget jeg altid har gjort. Find den og brug den på din niche. Det er kombinationen af din passion og interesser (og værdier) der giver din blog en helt unik vinkel.
2. Beskriv din læser
Når du har fundet din niche, har du brug for at vide hvem der vil læse det du skriver. Fx, jeg skriver om blogging der giver mening.
Mine læsere er mennesker der er interesserede i at skrive online fordi de har et budskab. De vil lære hvordan de skriver tekster som giver mening. Deres hensigt er at udbrede deres budskab så det giver mening.
Måske vil du skrive om dit nyfødte barn der vokser op. Fint. Dine læsere er sikkert venner og familie. Hvis du skriver om at lave møbler af gamle aviser, så er dine læsere måske miljøbevidste mennesker der går op i politik.
Uanset hvad du skriver om, så skal du skræddersy det til dine læsere. Tal deres sprog og forstå deres udfordringer.
Tilståelse: Dette er en af de sværeste discipliner for mig. I hele 2016 har jeg prøvet at definere min kernelæser. Øvelsen har bragt mig på vildspor flere gange. Men den har også givet mig større indsigt og forståelse. Den er nødvendig.
3. Giv værdi
Dit indhold skal give din læsere værdi. Gøre deres liv rigere. Det er den eneste måde at tiltrække gode læsere (som bliver ved med at komme igen).
Den eneste måde at opbygge en god relation eller et varigt samarbejde er ved at give værdi. Det gælder også når du vil have folk til at læse dine tekster.
4. Vær dig selv
Ja, der er allerede andre der skrive om det samme som dig. Det er kun godt. Det betyder at der er et marked. Et behov for at høre om det du vil fortælle.
Spørgsmålet er: Hvordan adskiller din blog sig fra de andre? – Ved at du er dig. Ingen andre kan formidle budskabet på din måde.
Din blog har en unik vinkel pga. dig, dit perspektiv, din kreativitet, dine værdier. Find modet til at være dig selv (ellers drukner du i internettets konforme ligegyldigheder). Læs mit bedste råd til bloggere.
5. Vær interessant
Skriv episk enestående indhold. Især hvis du vil have folk til at dele det med andre.
6. Fortæl din historie
Lad være med at lade bloggen handle om dig. Men vær personlig. Der er en forskel. Fortæl din egen historie – i små relevante portioner.
Alle mennesker er forskellige og din historie er vigtig. Fortæl den uden overflødige detaljer. Vær kort, præcis og relevant. Fortæl kun det allermest interessante af din historie.
Se hvordan jeg gjorde det i pkt. 2 “Tilståelse”.
7. Vær ærlig
Hudløst ærlig. Stå ved dig selv og dine meninger. Fortæl sandheden. Din sandhed.
Din blog skal være ægte – føles ægte. Du kan være din blog eller din blog kan være dig. Din personlighed bør fremstå tydeligt. Fortæl dit budskab som kun du kan. Vær subjektiv.
Hvis du ikke er dig selv, så vil folk gennemskue dig. Du kommer til at virke falsk og dit budskab vil ikke blive hørt.
Din blog skal være en del af dig. Den skal udstråle din personlighed. Det betyder ikke at en skal handle om dig – slet ikke. Den skal have din personlighed.
8. Klarhed
Vær klar i det du skriver. Lad være med at sløre dit budskab med ligegyldige detaljer. Skær ind til benet og fortæl det der er vigtigt. Hverken mere eller mindre.
9. Tid
Ting tager tid – også blogging. Der er mange tidsrøvere du skal passe på. Lad være med at bruge for meget tid på små detaljer. Brug tiden på at skrive og blive bedre. Stop perfektionismen før den stopper dig.
10. Vision
Du skal have en idé om hvordan din blog skal se ud og hvordan den skal bruges. Du skal have en vision. Hvordan ser din blog ud om et år? Hvem læser den? Hvordan gør den en forskel?
Når først du har din vision, så kan du begynde at arbejde på at gør din drøm til virkelighed.
11. Find din stemme
Det er svært at skrive med din egen stemme til at starte med. Men det kommer med tiden. Din skrivestil skal udvikles mens du skriver. Jo mere du skriver, jo hurtigere finder du den.
Ved at finde din stemme bliver dine tekster mere levende, mere virkelige. Find din stemme ved at gøre som de bedste bloggere.
12. Det handler ikke om dig
Stræb efter at skrive du i stedet for jeg. Lad det handle om læseren – ikke dig selv. Dit fokus bør ligge på at give dine læsere værdi. Dette lille skrivetip hjælper dig med at holde det fokus.
Det tvinger dig til at tage stilling til hvad læseren får ud af det du skriver.
13. Bedste tidspunkt at udgive
Hvornår er det bedste tidspunkt at udgive et indlæg? Svar: Det er ret ligegyldigt. Bare få noget udgivet – jævnligt.
Den bedste måde at forpligte dig selv og holde dig til ilden er ved at lave en udgivelsesplan. En plan der passer til dig. Lad være med at være for ambitiøs. Du skal være realistisk.
Beslut dig fx til at udgive hver mandag og torsdag. Skriv hver dag. Det vil hjælpe dig med at finde en rutine og en skriverytme. Generelt bør du udgive mindst en gang om ugen.
14. Sociale medier
Brug de sociale medier til at trække læsere til din blog. Brug dem til at komme tæt på dine læsere. Til skabe relationer og samtaler.
Vælg to eller tre medier. Det er svært at være aktiv på mange platforme ad gangen. Hold dig til et par stykker i starten. Jeg bruger primært Twitter og Facebook.
Advarsel: De sociale medier er tidsrøvere. Brug dem med sund fornuft – med hensigt. Stop med at spilde tiden på Facebook.
15. Ignorér negativ kritik og idioti
Når du skriver og blivet læst, så vil du opleve dårlig kritik, sure opstød og idioter. Det skal du ikke være ked af. Det er et tegn på at du gør noget rigtigt. Der vil være mennesker der elsker dig og mennesker der hader dig. Sådan er det når man gør sig selv synlig.
Du må ikke lade dumme bemærkninger slå dig ud. Fortsæt. Husk at der er mange der følger dig fordi du giver dem værdi. Bliv ved med det. Dem der brokker sig er alligevel ikke din målgruppe. De er ikke mennesker du har lyst til at bruge tid på.
Når du får negativ og uberettiget kritik, så slet den. Lad være med at gå forsvar. Lad være med at svare. Sådan håndterer du dårlig kritik.
Det er svært de første par gange. Jeg kan huske at jeg blev både vred og ked af det da jeg fik det første sure opstød. Jeg havde det skidt i flere uger efter og overvejede helt at stoppe med at skrive. Men heldigvis fortsatte jeg. I dag rører det mig ikke at der sidder nogle brokhoveder derude. Jeg bruger ikke tid på dem.
16. Research
Brug tid på at lave research på det du skriver om. Når jeg kan dele et godt link eller værktøj, er det fordi jeg har lavet research. Jeg har læst hvad andre har skrevet om emnet og afprøvet værktøjet.
Dine indlæg bliver en tand bedre når du har sat dig grundigt ind i emnet.
17. Keep it simple
Hold din blog ren. Lad være med at plastre den til med reklamer og widgets. Hold dig til det mest nødvendige. Fjern alt hvad du ikke har brug for eller ikke giver værdi.
18. Billede
Sæt et billede af dig selv på bloggen. Mennesker identificerer sig med andre mennesker. De har brug for at kunne sætte et ansigt på teksterne.
19. Pas på dig selv
Når du skriver skal du sørge for et godt fundament. Du skal passe på dit helbred. Din kreativitet dør hvis du ikke har styr på de mest grundlæggende ting i dit liv. Hvis du vil gøre en forskel i verden, så må du passe på dig selv først.
Sørg for at få sovet. Dyrk motion – gerne dagligt. Spis sundt. Ryd op i dine omgivelse og dit liv. Dyrk sociale relationer (venner). Udvikl dig selv. Læs bøger. Leg med ungerne – eller hunden. Nyd livet. De tre vigtigste elementer i succes.
Nu har du lært hvordan du starter en blog – og hvorfor du skulle starte en blog. Du kan blive en del af holdet og modtage tips og indlæg direkte i din indboks. Jeg sender ud en til to gange om ugen – nogle gange lidt mere (men ikke spam. Aldrig. Jeg hader spam).
OBS. Jeg er affiliate for Simply.com, hvilket betyder at jeg modtager et beløb for at henvise nye kunder. Jeg bruger selv Simply.com til alle mine websider og det ville jeg også gøre selvom jeg ikke var affiliate. Bare så vi har det på det rene: Jeg anbefaler ikke Simply.com for at tjene penge, men fordi jeg har god erfaring med dem og mener at det er en af de mest stabile webhosts på markedet. Når du køber dit domæne gennem dette link (reklamelink) støtter du mit arbejde.
Tak for din støtte 😉