Har du en plan for din skrivning? Har du lavet en plan for udgivelse af indlæg til i næste uge? En udgivelsesplan sparer tid og frustrationer. Med en plan ved du altid hvad du skal skrive og kan gå i gang med det samme.
Kæmper du også med at finde tid til at skrive?
Kender du dét at du endelig har fået tid til at skrive et indlæg og så kan du ikke finde på noget at skrive? Eller måske er der tusinde ting du vil sige og dit indlæg bliver alt for langt, med alt for mange budskaber.
Det er en farlig strategi, eller mangel på samme. Jeg er god til at planlægge, men det har taget lang tid at lære. Selvom jeg er god til det, så er der stadig områder hvor jeg må indrømme at det halter lidt. Et af dem er at få lavet en god plan for mine udgivelser. Men jeg bliver bedre.
Jeg er en meget strategisk type. Har du en god strategi, er det ofte nemmere at holde fokus og skrive målrettet selvom du ikke har en detaljeret plan. Men livet ér bare meget nemmere hvis du har en plan.
Du får mere fra hånden og mere tid til familie, venner, en kop te eller en god bog.
5 gode grunde til at lave en plan
- Strategi. Du synliggør din strategi og sikrer at du følger den.
- Sammenhæng. Dét du skriver giver mening for læseren. Du udgiver regelmæssigt værdifuldt indhold der holder sig til emnet. Du vinder troværdighed.
- Fokus. Du bliver mere effektiv og det bliver nemmere for dig at holde fokus på din skrivning. Vink farvel til overspringshandlinger.
- Glade læsere. Du begejstrer dine læsere ved altid at give noget de har brug for. Du indfrier deres forventninger og opbygger et stabilt fællesskab.
- Målretning. Din skrivning bliver mere målrettet. Du fasttømrer dit budskab og lægger dig i spidsen af dit felt. Du vil få anerkendelse for dit arbejde.
Lav en editorial calendar
Ja, jeg må erkende at jeg ikke helt ved hvad det kaldes på dansk (det meste af min viden har jeg fra udenlandske eksperter). En editorial calendar er en oversigt for dine kommende udgivelser. En udgivelseskalender.
Du skal heldigvis ikke starte helt fra bunden, der er flinke mennesker der allerede har lavet gode værktøjer du kan bruge til at lave din oversigt. Jeg har i lang tid brugt et gratis plugin til WordPress, der hedder WordPress Editorial Calendar.
Men jeg er gået over til CoSchedule der både er et værktøj til udgivelse og til at styre din promovering på de sociale medier. Det er ualmindeligt nemt og tidsbesparende. Mange funktioner samlet i et stykke værktøj. CoSchedule er ikke gratis, men til gengæld er det super professionelt. Det ligger i prisklassen fra 70-80 kr./md.
Du kan også lave en oversigt i Evernote eller på et blankt stykke papir. Jeg foretrækker at have tingene samlet online. Så jeg bruger Evernote til næsten alt hvad jeg laver af notater. Både privat og på arbejde. Evernote kan du integrere med CoSchedule og du kan dele dine noter med familie, venner og kolleger.
Sådan planlægger du
I din plan for udgivelse skal du først og fremmest markere hvornår du vil udgive dine indlæg. Du kan planlægge et helt år frem med et overordnet tema i bestemte perioder, fx:
- Januar – marts: Tema 1
- April – juni: Tema 2
- Juli – september: Tema 3
- Oktober – december: Tema 4
Fra måned til måned kan du planlægge de enkelt indlæg ud fra temaet. Find ud af hvilke dage du vil udgive – fx mandag, tirsdag, onsdag, torsdag. Dernæst skal du finde en overskrift for hvert indlæg i perioden – i eksemplet giver det 16 overskrifter.
Skriv en disposition
Når du har den grundlæggende planlægning på plads skal du skrive en lille disposition til hvert indlæg.
- Start med en god overskrift
- Skriv ganske kort formålet med artiklen. Dvs. hvilke tanker der har givet dig idéen. (Jeg ved ikke med dig, men jeg kan nemt glemme idéen efter nogle dage.)
- Lav en disposition i punktform. Brug beskrivende overskrifter, som du måske senere kan bruge som underoverskrifter i dit indlæg.
- Du har nu en lille kladde til alle dine indlæg. Det bliver langt nemmere at skrive dem, fordi du egentlig bare skal udfylde den skabelon du har sat op. God forberedelse giver effektiv skrivning.
Jeg kan anbefale at oprette en notesbog i Evernote til idéer til blogindlæg. Så har du altid noget at føje til din kalender og dispositionen er allerede klar.
Hvordan planlægger du dine udgivelser? Del i kommentaren.