Uhyggeligt – men overskriften er 70 – 80 % af dit blogindlæg. Du skal have en overskrift der fænger før folk gider at læse det du har skrevet. Men heldigvis er det ikke så svært at sætte en overskrift sammen.
Dansk er et lidt rigidt sprog. Sætninger kan kun konstrueres efter ganske bestemte regler for syntaks. Fordelen er at det er nemmere at lave en formel for fx overskrifter.
Jeg har set mange bud på konstruktion af overskrifter; flest på engelsk. Disse har opstillet nogle udmærkede formler for en god overskrift der egentlig virker fint, men alligevel ikke helt. De er nemlig lavet til engelsk, ikke dansk.
Vi har brug for en formel der passer til danske overskrifter. Derfor satte jeg mig for at undersøge hvad der karakteriserer en god dansk overskrift.
Overskriften er 70 – 80 % af dit blogindlæg. Share on XJeg bør nævne at der ikke findes en rigtig eller forkert overskrift, men der er nogle overskrifter, der fungerer bedre end andre.
Overskriften har en række funktioner:
- Den skal tiltrække opmærksomheden
- Give lyst til at vide mere
- Give information om hvad teksten handler om
- Helst give et løfte om hvad man får ud af at læse teksten
- Afsløre stemme og skrivestil
Du kan lære alt om overskriftens opbygning og få en grundig gennemgang af forskellige overskrifter i min e-bog Overskrifter for Bloggere.
I bogen er der masser af eksempler på overskrifter du kan tilpasse og bruge på din egen blog.
Overskriftens opbygning
Min erfaring er at der findes to typer overskrifter der er særdeles effektive når du skriver indlæg på din blog. Begge typer er opbygget efter den samme formel:
[indleder] + [handling] + [nøgleord] + [løfte] + [tid/sted]
Overskriftens elementer har jeg bygget efter sætningsskemaets grundfelter:
- Forfelt: indleder
- Centralfelt: handling + nøgleord
- Slutfelt: løfte + tid/sted
Lad os gå i gang med at konstruere de to typer overskrifter.
Type 1: Indleder med adverbium eller pronomen
Den første type overskrift indledes med et enkelt ord der enten er et adverbium eller et pronomen. De mest populære indledninger er:
- derfor
- sådan
- her
- dét
- disse
Men du kan i princippet bruge alle slags adverbier og pronominer. Du kan finde en udtømmende liste på sproget.dk. Dog er kravet til det indledende ord, at det får læseren til at spørge:
- hvor?
- hvordan?
- hvorfor?
- hvad?
- hvem?
Hvis du fx har skrevet en guide som denne, vil du have læseren til at spørge “hvordan”. Her er det en god idé at bruge indlederen “sådan”. Hvis du derimod har skrevet en tekst der forklarer en sammenhæng, kan du bruge indlederen “derfor” for at få læseren til at spørge “hvorfor”.
Centralfeltet
Det centrale i overskriften er handling og nøgleord. Det vil typisk være et verbum, et personligt pronomen og et beskrivende nøgleord eller frase. Nøgleordet fungerer også som dit søgeord eller -frase. Derfor vil linket til dit indlæg som regel være konstrueret ud fra centralfeltet.
Tag fx overskriften fra denne artikel: “Sådan skriver du en overskrift der fænger omgående”
Centralfeltet er: “skriver du en overskrift” og linket til artiklen er “../skrive-overskrift/”.
Det geniale ved at følge denne formel er, at du altid sikrer dig, at indhold og søgeord hænger sammen. Det kan søgemaskinerne rigtig godt lide.
Slutfeltet
Slutfeltet indeholder et løfte og tid/sted. Formålet er at vise læseren hvad gevinsten er ved at læse denne tekst. Det kan være en rigtig god idé at sætte en begrænsning på; som tid eller sted. Et løfte der indfries på en bestemt tid eller sted, virker mere troværdigt.
Slutfeltet til dette indlæg er: “der fænger omgående”.
Du kan udelade løfte eller tid/sted og stadig have en overskrift der virker. Det kan komme på tale hvis din overskrift fylder mere en 65 tegn (inkl. mellemrum).
Type 2: Indleder er et tal
Denne overskrift adskiller sig fra den første i indledning og handling. Type 2-overskriften bruges typisk til listeindlæg.
Indledningen vil altid være et tal og en enhed. Fx “8 måder”, “4 trin”, “7 ting” etc.
Handlingen er som regel et verbum i infinitiv; dvs. det er ikke bøjet.
Eksempel: “9 måder at skrive en overskrift der fænger omgående”
Vælg altid et skævt antal. Det giver læseren opfattelsen af at dette er en gennemarbejdet artikel hvor listen af muligheder er udtømmende. Erfaringen er at indlæg med skæve tal i overskriften bliver læst oftere end indlæg med overskrifter der indledes med runde tal.
Tak fordi du læste med. Det gør mig glad at have læsere som dig 🙂
Oooog …. inden du smutter – så husk lige at købe bogen Overskrifter for bloggere. Der er bunker af overskrifter du kan plukke ud og bruge direkte i dine egne indlæg; med en lille smule omskrivning selvfølgelig.
Køb Overskrifter for bloggere her
Den koster ikke mere end en god kop kaffe – og den er meget mere værd 😉
Du kan også downloade mit cheat sheet til gode overskrifter…
9 vigtigste ting i en god overskrift