
Du har et budskab. Det er vigtigt. Verden venter på at høre hvad du har at sige. Vi vil se hvordan dit ord forandrer verden og gør en forskel. Du skal have budskabet igennem.
Nogle aviser er slemme til at give en sludder for en sladder. Det bliver hurtigt kedeligt. En tekst fyldt med uklare vendinger kan hurtigt skræmme en læser væk. Teksten bliver tom – indholdsløs.
Budskabet går tabt.
De der er værst til indholdsløs snak og sløring af budskaber er politikere. Ofte snakker de sig ud af situationer ved at bruge standardvendinger og klicheer som kan sløre ethvert budskab. Eller manglen på samme.
Når du skriver dine tekster skal du have dit budskab igennem. Klart. Simpelt. Præcist.
Her er nogle tips til hvordan du får budskabet igennem.
Klichéer
Vi elsker dem. Vi kaster om os med klichéer. Hvis du mangler en kliché, så tænd for nyhederne og lyt til vores politikere. Så få du klichéer nok til et helt år.
Lad nu være med at misbruge klichéerne. Du behøver ikke at undgå dem helt, men hvis du fylder din tekst med klichéer, så kommer den til at virke tom. Din tekst har intet indhold – kun en masse fyld. Meget tit virker en kliché negativt på læseren.
Brug dine klichéer med omtanke. Eller endnu bedre – find på en ny vending. Med dine egne ord og stil.
Hvad er en kliché egentlig? – Det er en sproglig vending der er blevet en fast del af sproget. Typisk talesprog. Det er en vending eller et ord der erstatter helt almindelige ord og udtryk. De er uoriginale. Derfor bør du helst undgå dem.
Her er nogle klassiskere:
- Tænke ud af boksen
- Give grønt lys
- Ånde lettet op
- Give udtryk for
- Stå mål med
- Benhård træning
Hos Bro-blog har jeg fundet et indlæg med 203 eksempler på klichéer. Den har en kritisk vinkel og et godt budskab. Mange af vores klichéer bør vi helt undgå. Find på noget nyt.
Jeg må indrømme at jeg selv bruger en del klichéer. Lad os hjælpes ad med at finde på noget nyt og bedre.
Anførselstegn er upræcist
Når du bruger anførselstegn til andet en dét de egentlig skal bruges til, så gør du din tekst upræcis. Du fremstår som en skribent der ikke vil stå ved dét du skriver. Meningen bliver sløret.
Fx: Den “grimme” skulptur på strøget.
Her tager du afstand. Du tør ikke stå ved hvad du selv mener. Du skubber ansvaret over på andre. Det svarer til at skrive: Den såkaldte grimme skulptur på strøget.
Tag stilling og stå ved det du skriver. Hvis du mener at skulpturen er grim, så skriv det. Hvis du ikke mener det, så lad være. Du er nødt til at være helt tydelig. Læseren må ikke være i tvivl om hvad du mener.
Når det drejer sig om at finde din stemme og personlige stil, så duer det ikke at du tager afstand med anførselstegn.
Undgå “man”
Her er en af mine kæpelefanter (afledning af klichéen kæphest).
Man kan godt bruge “man” i sine tekster. Men i langt de fleste tilfælde vil jeg sige nej. Du kan skrive “man” når det inkluderer alle uden undtagelse. Men hvis det kun gælder for nogen, så skal du ikke bruge “man”.
Mit trick: Hver gang du skrive “man”, så spørg dig selv: Hvem er “man”?
Når du skrive “man” fralægger du ansvar. Du tager ikke stilling til hvem der siger eller mener noget. Man siger at skulpturen er grim. Hvem siger det? Tag stilling. Tag ansvar.
Påstande svækker din troværdighed
Jeg har været meget slem til at bruge påstande. Påståelig.
Lad være. Påstande er et forsøg på at retfærdiggøre sin mening. Eller en anden påstand. Men det bliver ikke mere rigtigt af endnu en påstand.
Du kan godt bruge påstande – ja, jeg foretrækker at kalde det teser. Løse påstande skal du helt holde dig fra. Når du bruger påstande skal du sørge for at kilden er troværdig. Du skal vise din påstand. Bedre endnu – nøjes med at vise hvad du mener.
Når du viser din mening eller overbevisning, så kan folk være enige eller ej. Men du mister ikke troværdighed.
Der er stor risiko for at påstande bliver tolket som sludder. Så lad være med at være påståelig.
Et sted du især skal passe på må påstande er når du skriver tekster for at søge job. Fx på LinkedIn eller din profil på jobsider. Lad være med at skrive påstande om dig selv.
Fx Jeg er en afholdt og glad medarbejder med stor værdi for virksomheden.
Det er en påstand læseren ikke kan bruge til noget. Vis det i stedet for. Hvis ikke du kan vise din påstand, så lad helt være med at bruge den.
Er der noget du skal have ryddet op i? Har du påstande, klichéer eller “man” i dine tekster? Skriv hvad hvordan du vil rydde op i dine tekster.