Folk spørger mig tit, hvordan man bliver god til at skrive. Mit korte svar: Det ved jeg ikke. Mit mere uddybende svar: Det ved jeg ikke, og jeg er ligeglad.
Jeg går ikke så meget op i, om jeg er god til at skrive. For mig er det vigtigere at skrive effektivt. Der er en væsentlig forskel. Dét at skrive er et spørgsmål om mening, det kommer helt an på øjnene der læser, om dét jeg skriver er godt. Skriveteknisk stræber jeg altid efter at blive bedre, men der er næppe nogen, der læser mine tekster udelukkende fordi, jeg er god til at stave eller lave korrekt tegnsætning.
At skrive effektivt er dét, der betyder noget. Det handler om at løse opgaven, – det handler om at skrive og formidle et budskab.
Så, hvordan kan du effektivt skrive og formidle et budskab? Her er syv tips til, hvad du kan gøre her og nu for at skrive mere effektivt.
Øv dig
Øvelse gør mester. Du kan ikke gøre noget godt uden at have gjort det dårligt først. Det kræver øvelse at blive god til noget. Du skal skrive hver eneste dag. Afsæt tid til det, også selvom det kun er tyve minutter.
Jeg skriver hver dag. Nogle gange er det kun 200 ord, – men jeg skriver. Jo mere jeg skriver, jo mere lærer jeg, – og jo mere jeg lærer, jo mere forstår jeg, hvor vigtigt det er at øve mig.
Udfordr dig selv
Skriv om emner der interesserer dig, men glem ikke at afprøve forskellige emner. Test nye territorier, bare for at lære af udfordringen. Jo mere du prøver, jo mere vokser du med opgaven. Du må aldrig undervurdere værdien af at lære noget nyt.
Jeg lærer noget nyt hver eneste dag gennem bøger, blogge og blade. Jeg går aldrig i seng uden at have fået en smule visdom, fra de forskellige kilder jeg har til rådighed.
Hver gang du åbner en bog, lærer du noget.
Vær dig selv
Lad være med at kopiere andre skribenters stil. Find din egen. Du kan dog med fordel efterligne andres teknik for at finde din egen stil.
I den sidste ende handler det om at finde din egen unikke stemme og skrivestil. Det er dét læserne vil have. Hvis de ville læse Murakami, så ville de læse Murakami og ikke en efterligner.
Det er lidt svært at finde sin egen stemme, og jeg arbejder stadig på det. De artikler der bliver læst mest, er typisk de artikler, hvor jeg har brugt min helt egen unikke stemme og skrivestil. Læs eventuelt teksten højt så du kan høre, om det lyder, som noget du ville have sagt.
Lad være med at skrive som en idiot
Lær den grundlæggende grammatik og tegnsætning. Køb en bog om skrivestil og formulering. Det er irriterende at læse tekster, hvor skribenten ikke kender til de mest basale regler.
Jeg har fx store udfordringer med kommatering, og jeg trøster mig med, at medlemmerne af Dansk Sprognævn heller ikke er enige om, hvordan man skal sætte komma på dansk. Men det skal ikke være en undskyldning for at skrive som en idiot.
Kend reglerne vel, så du kan bryde dem effektivt. – Dalai Lama
Jeg har især haft glæde af Tegn og tegnsætning fra Politiken og Journalistens sprog. Jeg vil også stærkt anbefale at bruge følgende sprogressourcer på nettet:
- Ordbogen.com (betalingsside)
- Sproget.dk (gratis)
- Dansk Sprognævn (gratis)
- Den Danske Ordbog (gratis)
Start småt
De fleste der starter en skrivekarriere starter for stort. De vil skrive en bog, men dér er stor risiko for, at det mislykkes, hvis du starter for stort.
Begynd med at skrive en blog. Skriv nogle artikler til blade og aviser. Derefter kan du overveje at skrive en bog.
Jeg begik selv den fejl at stræbe efter at skrive en bog først. Jeg var meget målrettet, og med stor selvdisciplin lykkedes det mig også. Hele projektet var bare ikke særligt effektivt, og resultatet var ikke godt nok til at blive udgivet. Jeg har skrevet en bog, og jeg er stolt over det, men jeg lærte også, at det er vigtigt at lære håndværket ordentligt først og starte småt.
Giv aldrig op
Hvis det er din passion at skrive, så tag den alvorligt. Hold fast i den passion og hold fast i at skrive, – også når du ikke har lyst. Skriv hver eneste dag. Vedholdenhed betaler sig.
Det er ikke altid, at jeg har lyst til at skrive, men jeg gør det alligevel. Jeg tænder for computeren og skriver, hvad jeg tænker, og på magisk vis kommer lysten tilbage efter et stykke tid ved tasterne.
Lær at sælge
Sælge? Ja, du skal kunne sælge dine tekster. Selvom du er skribent, og din passion er at skrive, så er det en nødvendighed at kunne sælge dine tekster for at få dem udgivet. Det er ikke nok at skrive dem, så samler de bare støv i din skrivebordsskuffe.
Hvis man ikke lærer at markedsføre sine tekster, så bliver selv de bedste skribenter overset.
Hvilke andre effektive tips findes der, som jeg har overset? Del dem i kommentaren.