Jeg har en erkendelse. Om mig-beskrivelser får mig næsten altid til at gå i baglås. Kender du det? Du skal oprette en profil et eller andet sted og du aner ikke hvad du skal skrive om dig selv. Sådan har jeg det næsten hver gang.
Det er intet problem at skrive et blogindlæg på 2.000 ord om et eller andet emne. Men to linjer der beskriver mig er en komplet uoverskuelig opgave. Jeg kan sagtens skrive et eller andet tilfældigt, men det bliver sjældent godt.
I skrivende stund står jeg overfor den udfordring at jeg skal have opdateret alle mine beskrivelser af mig selv. Det er en god anledning til at kigge lidt nærmere på hvorfor det er så svært – og hvordan jeg kan gøre det lettere at skrive.
Om mig og about-tekstens funktion
Jeg har altid følt at det var en lidt klodset formulering på dansk. På engelsk virker about indlysende, men den danske oversættelse om virker tam. Min mening om hvad vi kalder den lille præsentation af os selv er egentlig også ligegyldig. Vi kommer ikke uden om at den skal skrives uanset hvad vi kalder den.
Der er kun een ting der er værre end en dårlig præsentation – det er ingen præsentation. Så hvad er præsentationens funktion egentlig?
Lad os sætte os i læserens sted. Hvorfor skulle jeg læse præsentationen af dig? – Sikkert fordi jeg vil vide mere om dig. Jeg vil vide om du er interessant for mig i forhold til det jeg leder efter.
Så for at jeg kan finde en person der kan hjælpe mig med mit problem, skal denne person fortælle mig om han eller hun er kvalificeret.
Jeg vil også gerne vide om jeg kan lide personen. Jeg orker ikke at samarbejde med et usympatisk menneske eller en person jeg er grundlæggende uenig med. Personen jeg leder efter har nogle fælles værdisæt. Noget der gør at jeg sympatiserer med ham eller hende.
Når jeg har læst profilen skal jeg tænke: Han virker som en person jeg kan lide og som kan hjælpe mig.
5 ting der bør stå i din beskrivelse
Der er uden tvivl mange meninger om hvordan en god beskrivelse skal forfattes. Men jeg har prøvet at koge den ned til nogle simple elementer du kan bruge med det samme.
Jeg antager at du bruger denne beskrivelse på for eksempel sociale medier eller andre fællesskaber. Her vil dit navn og kontaktoplysninger fremgå af din samlede profil. Derfor har jeg kun fokus på selve beskrivelsen.
1. Hvad laver du?
Først og fremmest skal du fortælle læseren hvad pokker du egentlig laver. Hvis jeg leder efter en designer, så hjælper det ikke at du er hundelufter. Ikke fordi der er noget galt i at lufte hunde, men jeg har ikke hund. Derimod har jeg en hjemmeside der ser ud af h-til.
Lad være med at skrive designer eller cand.merc.sol. Jeg er ligeglad med din titel. Det er først interessant når jeg vil vide mere om dig i detaljer. Jeg har brug for at vide hvad du helt præcist kan hjælpe mig med.
Prøv at indlede din præsentation med “Jeg hjælper med …” Så kommer resten af sig selv. Senere kan du udvikle din formulering.
I mine profiler står der lige nu: Hjælper med personlig branding.
Jeg har tage jeg-et ud af sætningen fordi mit navn står lige ovenover. Og for at spare lidt plads. Sætningen kommer til at stå i tredje person. Det kan have fordele og ulemper, men jeg mener ikke at det betyder så meget i den indledende præsentation.
Hvis du har plads til det, er det en god idé at skrive i direkte tale.
2. Hvem hjælper du?
Hvis der er plads, bør du skrive hvem du henvender dig til. Hvis du kun samarbejder med store virksomheder, så er der jo ingen grund til at jeg prøver at kontakte dig.
Min tekst ville blive noget i retning af:
- Hjælper små online virksomheder med personlig branding.
- Jeg hjælper selvstændige med personlig branding online.
- Personlig branding for selvstændige online.
Der er mange muligheder. Leg lidt med din egen tekst. Det essentielle er at du gør det klart hvad du laver og hvem du hjælper.
3. Hvorfor gider du?
Hvad hulen får dig til at bruge tid på at hjælpe med dit og dat? Hvorfor gider du bruge tid på at hjælpe mennesker med de problemer? Der er andre ting der er sjovere end dét du laver.
Eller er der?
Vis læseren hvorfor du brænder for lige netop dét du laver. Eller hvad motiverer dig til at gøre det. Her kan du komme lidt ind på dine værdier. Hvad er vigtigt for dig? Få dine værdier frem i teksten.
Jeg kunne skrive noget i retning af:
- At jeg fremmer styrkerne i folks forskelligheder.
- Udvikler planer der motiverer til handling.
Værdier kan være lidt en udfordring at få frem i en kort tekst. Men tænk over hvad der betyder meget for dig. Hvad du ville ønske var anderledes i verden og hos mennesker.
For mig betyder det meget at vi anerkender at mennesker er forskellige. Og vi har alle noget vi er gode til. Vi har alle et potentiale for at gøre en forskel.
På samme måde har du nogle værdier som driver dig til at arbejde med det du gør. Find en måde at udtrykke de værdier – kort og præcist.
4. Hvad kan jeg forvente af dig?
Fortæl læseren hvorfor det kunne være fedt at være en del af dit netværk. Eller hvorfor i skulle arbejde sammen. Eller hvorfor det kunne være interessant at starte en samtale.
Hvad ville jeg kunne forvente af at dyrke en relation til dig?
Jeg kunne skrive noget i retning af:
- Du bliver mere synlig.
- Du får mere trafik til din hjemmeside.
- Du møder flere potentielle kunder.
- Du bliver lettere at finde på Google
5. Afslør noget personligt
Afslut din præsentation med af give noget af dig selv. En personlig oplysning. Det kan være en interesse du har, noget overraskende eller sjovt. Lad være med at skrive for meget ligegyldigt om dig selv. Den lille personlige oplysning har til formål at få læseren til at kunne lide dig.
Det skal ikke være en sær eller malplaceret information. Det skal være en information der får læseren til at kunne identificere sig med dig. Hvis læseren kan genkende noget i dig, så er det ligesom at i to er i klub. Lidt ligesom alle hundeejere hilser selvom de ikke kender hinanden. De har et fællesskab.
Jeg kunne for eksempel skrive noget i retning af:
- Jeg dyrker jeg crossfit for at holde mig sund og fokuseret.
- Jeg arbejder bedst med en kop kaffe.
- Jeg kan lide at læse bøger af papir.
Alle profiler er forskellige
Det er forskelligt hvilke muligheder du har for at skrive på de forskellige profiler. Nogle giver meget plads til din præsentation (LinkedIn), mens andre har meget lidt plads (Twitter).
Derfor er der ingen rigtig eller forkert måde at skrive på. Dog vil jeg anbefale at du prøver at besvare alle ovenstående spørgsmål. Gør det i forskellige varianter så det passer ind på den aktuelle profil.
Skriv med din egen stemme. Direkte til læseren. Og gør det krystalklart hvad dit budskab er.
Advarsel: Lad være med at sælge i din beskrivelse. Ikke noget med lad os mødes til en kop kaffe eller køb mit produkt dit-dat.