Hvis du har skrevet online et stykke tid, så har du sikkert fundet ud af at et godt blogindlæg har mange elementer du skal tænke over. Der er så mange at det kan være svært at overskue dem. Det ville være rart med en tjekliste eller en skabelon.
Jeg har lavet en kort guide til elementerne i et godt blogindlæg. En skabelon.
Følger jeg den selv? – Jeg prøver. Jeg er bare et menneske med de samme svagheder som mange andre mennesker. Især prøver jeg at slippe let fra arbejdet hvis jeg kan. Det tror jeg de fleste gør.
Men nogle gange gør jeg også det hårde arbejde. Og jeg opdager (hver gang) at der er en nemmere og mere effektiv måde at nå et godt resultat: Et blogindlæg med relevant og værdifuldt indhold.
9 opgaver før du går i gang med at skrive
Dit arbejde med at skrive bliver meget nemmere hvis du først gennemgår disse ni opgaver. Bare rolig, du bliver bedre og hurtigere til dem med tiden.
1. Hvad vil du skrive om?
Start med at finde et emne du vil skrive om. Hvis du har lavet en udgivelseskalender (editorial), så har du allerede et emne.
Ressource: Har du en plan for hvad du vil skrive i næste uge?
2. Hvad er din vinkel?
Der er mange vinkler på et emne. Din opgave er at beslutte hvad din vinkel er i det blogindlæg du skal til at skrive.
En vinkel er en lille del af virkeligheden. Du kan ikke skrive alt om dit emne i ét blogindlæg, men du kan udvælge en lille bid du vil skrive om. Denne bid er dit fokus. Din vinkel.
Lad os sige at du vil skrive om Aarhus. Dit emne er Aarhus. Men det er for bredt. En mindre bid kunne være: Kultur i Aarhus. Stadig meget bredt.
Mindre bid: Teater i Aarhus for mænd
3. Skriv din tese
En tese er en påstand, som du vil vise. Den er fundamentet for din artikel. Der er to typer teser du kan vælge imellem:
Der er tesen der prøver at overtale læseren og tesen der åbner for muligheder. Jeg har lavet en formel til hver tese, så du nemt kan indsætte de manglende ord. Det gør arbejdet lidt lettere for dig.
Tese 1: Overtale
Alle burde […] fordi/for at [nøgleord]
Eksempel: Alle burde skrive hver dag for at blive bedre til at skrive.
Din artikel bliver en tekst der besvarer spørgsmålet: Hvorfor?
Tese 2: Muliggøre
Alle kan […] ved at [nøgleord]
Eksempel: Alle kan blive bedre til at skrive ved at skrive hver dag.
Din artikel bliver en tekst der besvarer spørgsmålet: Hvordan?
Ressource: Skrive og opstille en tese
4. Relevans
Overvej hvordan dit emne og tese er relevant for din blogs tema. Beskriv med et par sætninger. Hvis du ikke kan retfærdiggøre artiklen, så bør du nok ikke skrive den.
Dit indhold skal være relevant for dine læsere. Det skal give værdi.
Ressource: Den bedste strategi for markedsføring er at give
5. Budskab
Afgør allerede fra starten hvad et er du vil sige. Fortæl med en enkelt sætning hvad dit blogindlæg handler om. Dit budskab skal stå helt klart. Især for dig.
Ressource: Sådan får du dit budskab ud
6. Handling
Hvad vil du have læseren til at gøre? Beskriv kort hvad du vil have læseren til at gøre når han har læst artiklen. Der er mange muligheder, men den du vælger kan være afgørende for hvordan du bygger dit blogindlæg op:
- Klikke videre til en ny artikel.
- Købe noget.
- Lægge en kommentar.
- Tilmelde sig et nyhedsbrev.
- Downloade et arbejdsark
- Dele på de sociale medier
7. Rationale: Begrund din påstand
Beskriv kort hvorfor du mener at din påstand (tese) er rigtig. En hændelse eller oplevelse må have inspireret dig.
Dit rationale er en begrundelse for din påstand. Det kan omfatte begreber og principper. Det danner grundlaget for at læseren forstår dit budskab.
8. Overskrifter
Start med at finde en overskrift. En arbejdsoverskrift. Det er ikke sikkert at det bliver den endelige overskrift.
Overskriften skal helst indeholde dit fokusord for teksten. Det nøgleord som læseren finder din tekst på. På den måde gør du det klart for læseren hvad han kan forvente at få ud af teksten.
Lav fem overskrifter og vælg en at arbejde videre med. Når artiklen er skrevet bør du lave 25 nye overskrifter. Hvorfor så mange? Fordi den første overskrift sjældent er den bedste. Når du har flere overskrifter kan du teste hvilke der bliver delt og læst mest.
De overskrifter du ikke får brug for kan du bruge til promovering på de sociale medier.
Men hvordan finder du 25 overskrifter? – det er ikke så svært som det lyder. Jeg har lavet en samling overskrifter du kan tage udgangspunkt i.
Ressourcer:
- Overskrifter for bloggere – e-bog med komplet opskrift og mange eksempler du kan bruge direkte i dit næste blogindlæg.
- Promovering af blogindlæg
9. Disposition
Du har nu lavet alt forarbejdet til dit blogindlæg. Nu mangler du kun at skrive det. Det er nemt at gå til når du har en disposition.
Jeg har lavet dispositionen for dig:
- Indledning: Skriv en indledning der giver lyst til at læse resten. Skriv hvad læseren kan forvente.
- Personlig erfaring: Brug storytelling – fortæl en lille historie om din egen erfaring. Advarsel: fat dig i korthed.
- Rationale: Uddyb din begrundelse og hjælp læseren med at forstå. Kun gennem forståelse kommer handling.
- Konklusion/Metoden: Vis resultatet eller metoden.
- Spørgsmål/opgave: Afslut med den handling du vil have læseren til at gøre. Det kan være fx et spørgsmål eller en opgave.
Så er det bare at fylde punkterne ud. Husk at lave afsnit og underoverskrifter.
Ressource: Sådan skriver du indhold der er nemt at skimme
Skriv et voldsomt populært blogindlæg
Der ligger meget arbejde bag et godt blogindlæg. Prøv at bruge disse ni punkter til dine næste fem blogindlæg. Du vil opdage at skrivningen glider bedre og at indholdet bliver mere skarpt. Budskabet træder tydligere frem og det er nemt at forstå.
Med tiden udvikler du din egen skabelon for hvordan du skriver et godt blogindlæg. Og det er fint. Der findes ingen rigtig metode, men mange gode metoder.
Du kan lære meget mere om at skrive et godt blogindlæg i min bog om målrettet blogging. Følger du bogens lektioner, kan jeg love dig at dine blogindlæg bliver markant bedre. – Og du får flere læsere.