Hvordan får du ordet overfor en gruppe mennesker der vil tilslutte sig dit budskab, købe hvad du har at sælge og dele dit syn på verden?
Giv dem noget gratis (g-ord) – noget værdifuldt.
Den bedste måde at samle sin stamme er ved at dele sit syn på verden. Hver dag sidder der tusindvis af marketing- og reklamefolk og bruger time efter time på at finde ud af hvordan de skal få deres budskab ud. Hvordan de skal sælge deres produkter. Ændre menneskers adfærd.
De bruger penge på reklamer der bare laver mere støj. De får mindre og mindre betydning.
De har brug for nytænkning. På tide at ændre strategi.
Hvorfor give noget væk?
Jeg undgår så helst at bruge g-ordet. Hverken mennesker eller søgemaskiner kan lide det. Når nogen tilbyder noget med g-ordet, så bliver vi omgående mistænkelige. Der stikker noget under. Vi ved alle sammen at vi ikke får noget værdifuldt uden at betale for det.
Eller gør vi?
Gavmildhed skaber opmærksomhed. Men den skal være oprigtig og relevant. Især relevant. Du skal ikke give noget der kun har værdi for dig selv. Du skal være gavmild med noget der kan hjælpe andre.
Store idéer og historier skal nå et kritisk punkt før de får kraft. Som en motor der lige skal trækkes i gang før den kan køre selv.
I gamle dage havde biler startsving. Det blev overflødigt da biler fik elektronisk selvstarter. Nogle biler bevarede startsvinget helt op til 1990.
Gavmildhed er dit startsving. Med gavmildhed kan du starte din karriere, dit virksomhed, din hjemmeside, dit salg, dine bøger etc. Du skal starte et meget kraftfuldt maskineri. Mange mennesker er involveret. Det kan køre selv, men først når du har startet det.
Brug dit startsving.
Der er så meget støj i verden at det er umuligt at vide hvad der er værd at betale for. De fleste mennesker betaler kun for ting de har et personligt forhold til – eller noget de har fået anbefalet af en ven.
Ved at forære dit arbejde væk, giver du potentielle kunder (læsere, fans eller hvad de måtte være) mulighed for at prøve det, se værdien i det og derefter belønne dig for det.
Men – vil en pris på nul ikke forringe værdien af dit produkt?
Nix. Det er ikke min erfaring. Det vil derimod gøre værdien mere synlig. Det er en måde at vise dit arbejde til mennesker der ellers ville overse det. Det er markedsføring.
Ved at skrive en e-bog og give den væk, mærker du gavmildhedens styrke som forretningsmodel. Den er bæredygtig. Du vil opdage at mennesker er villige til at betale for noget de ikke behøver at betale for. Jeg har set eksempler på online entrepreneurer der giver så stor værdi at læserne har bedt om at få lov til at betale eller give et bidrag.
Jeg ved ikke hvor mange eksemplarer af en bog du skal give væk før maskinen kører af sig selv. Men når den kører, så vil folk være mere end villige til at betale for dit arbejde.
Hvorfor?
Fordi mennesker ikke sætter værdien efter prisen, men efter hvad andre mennesker siger om produktet. Det ligger til vores natur at vurdere noget højt hvis mange andre taler om det. Så vil vi også prøve. Vi vil have det andre har. Om ikke andet, så for at finde ud af hvorfor det er så populært.
Din opgave er at få andre mennesker til at tale om din bog (eller det arbejde du laver) ved at give den væk.
Tiltrækker det ikke den forkerte slags kunder?
Sikkert. Men gør du det rigtigt, så tiltrækker du også de rigtige kunder.
Der vil altid være folk der nasser på andre. Der er mennesker der aldrig vil betale for noget. De udnytter enhver lejlighed til at få noget uden at betale for det. Men husk på at de også taler om dit produkt. De deler det gerne med andre som er villige til at betale.
Hvorfor ikke skabe et ry for at være en gavmild kreativ person der deler sit arbejde med verden?
I en verden fuld af mennesker der rager til sig, vil fremtidens ledere være givere.
Sådan kommer du i gang
Hvordan gør du dette i praksis? Give et verdenssyn videre. Få en idé til at sprede sig. Gøre et produkt populært. Skrive en bog der blive talt om. Jeg har lavet en lille guide til dig. Følg disse fem trin:
- Interessant. Vælg et fængslende emne. Kig dine arkiver igennem. Du har sikkert allerede skrevet noget du kan bruge igen. Måske på din blog eller i dine notesbøger.
- Feedback. Saml en lille gruppe til at give feedback. Det kan være venner eller måske nogle af dine mest trofaste læsere.
- Præsentation. Gør noget ud af den måde du præsenterer din tekst. Lad være med at smide 20.000 ord ind i et dokument med hvid baggrund. Du skal ikke udarbejde et perfekt grafisk design, men prøv at gøre din tekst til en oplevelse at læse.
- Influenter. Bed om andres opbakning. Bed dem dele dit værk med andre og spørg om de vil omtale det.
- Tak. Sig tak til alle. Ja, alle der har hjulpet dig skal have tak. Alle der deler et link eller omtaler dit værk skal have en personlig tak. Skriv til dem personligt. Overdriv gerne. Prøv et håndskrevet kort – det kan være meget effektivt.
Det er især de to sidste trin der er de sværeste. Det er de i hvert fald for mig. Det er også de vigtigste.
Forsæt med at dele andres arbejde og give værdi til dem der følger dig og hjælper dig.