30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Før du begynder at skrive dit blogindlæg skal du have et budskab. Dét budskab skal stå helt klart. Der må ikke herske den mindste tvivl om hvad budskabet er. Start dit indlæg med at skrive dit budskab ganske kort.
Hvorfor? – For at få læseren til at læse resten af dit indlæg. For at vise at du har noget vigtigt at sige. Noget der er værd at læse. Men hvordan skriver man et klart budskab? For at skrive et budskab dit publikum omgående forstår, skal du stille dig selv et enkelt spørgsmål:
Hvad ønsker du at læseren husker efter at have læst dit blogindlæg?
Simpel teknik du kan bruge
Når du besvarer spørgsmålet må du ikke prøve at lyde klog. Du må ikke tænke for længe over spørgsmålet for at finde det perfekte svar og den perfekte formulering. Skriv lynhurtigt dit svar i et par linjer. Det gør ikke noget at dit svar er lidt klodset formuleret. Det vigtigste er at du får din første hensigt ud før du begynder at finpudse formuleringen.
Hvis du ikke kan skrive det ubesværet, så prøv at sige det højt først. Eller fortæl det til din samlever eller en god ven. Skriv det du sagde ned med det samme; gerne ordret. Bagefter kan du arbejde med formuleringen af dit budskab og gøre det helt klart.
Tjekliste for et godt budskab
- Dit budskab skal være så kort som muligt. Kan du udtrykke det med færre eller kortere ord? Prøv at vende og dreje dit budskab for at gøre det så kort og enkelt som overhovedet muligt.
- Et budskab skal have et verbum. Læseren er nødt til at kunne gøre noget efter at have læst dit budskab. Et godt budskab lægger op til handling – noget aktivt.
- Tjek om dit budskab er i talesprog. Der må ikke være passiver i budskabet. Hvis det føles unaturligt at sige til en god ven, så skriv det om.
- Et klart budskab er konkret. Det vil sige: ingen fremmedord eller fagsprog. Budskabet skal fise ind på læserens lystavle i første gennemlæsning. Det er ikke nu du skal blære dig med fine ord.
- Gør dit budskab personligt og relevant for læseren. Det kan du for eksempel gøre ved at skrive i anden person. Brug ordet “du” i budskabet.
- Budskabet skal have en nyhedsværdi. Hvad h… er en nyhedsværdi? – Jo, det er ret enkelt. Undgå klichéer; lad være med at fortælle noget indlysende som folk allerede ved. Gør dit budskab interessant med din vinkel.
- Lad være med at finde på kloge formuleringer. Læseren gider ikke løse gåder. Kom direkte til sagen i stedet for at lave kloge drejninger og hentydninger.
- Test dit budskab. Læg det fra dig og se om du kan gentage budskabet uden at læse det op først. Fortæl det til en ven og bed ham eller hende gentage det. Fortæl det til en anden ven og se om han eller hun kan huske det efter en time; eller et døgn.
Tja, det er mange ting at huske. Du behøver ikke at blive god til det hele lige nu. Du er på en mission – at blive bare én procent bedre til at skrive i dag 😉
Din opgave: Formulér et klart budskab til et nyt eller gammelt blogindlæg.