Du kan bruge blogging i din karriere. Som blogger kan du målrette din karriere når du skriver ansøgninger. Som jobsøgende kan du bruge tips om blogging når du skriver ansøgninger.
Mine kompetencer som skribent og blogger er især efterspurgt blandt jobsøgende. Det har overrasket mig lidt. Det startede med et oplæg om at skrive ansøgninger som jeg holdt for CA A-kasse i Aarhus. Siden er det blevet til et meget populært indlæg med skrivetips til at skrive bedre ansøgninger på Jobfisk.dk. I skrivende stund er dette indlæg blevet læst mere end 5.600 gange.
Flere rekrutteringsfirmaer følger min profil på LinkedIn og hver uge får jeg henvendelser fra ledige, som gerne vil have hjælp til at skrive deres ansøgning. Det er ganske interessant at lige præcis dét jeg laver er interessant for folk der skriver ansøgninger. Hvorfor er det sådan?
Der kan være to grunde.
Den ene grund kan være at jeg har de faglige kompetencer. Jeg kan skrive og er uddannet i strategi og ledelse. Men lad os se det i øjnene – det handler ikke om mig. Den anden grund er mere oplagt: blogging og ansøgninger har mange ting til fælles.
Hvad har blogging og ansøgninger til fælles?
- Læselig. De skal være hurtige at læse. Både en ansøgning og et blogindlæg skal være hurtige at læse. Den sproglige opbygning er afgørende for om læseren vil læse hele din tekst.
- Overskrift. De har en overskrift der fænger. Din overskrift bestemmer om din ansøgning bliver læst. Derfor er det vigtigt at skrive en overskrift der får læseren til at blive nysgerrig efter hvad du skriver. Det gælder også blogindlægget. Du skal love en værdi som giver læseren lyst til at læse dit indlæg.
- Kortfattede. For blogindlæg gælder det at de helst skal ligge på 500 – 800 ord. Mine indlæg er ofte lidt længere (omkring 700 – 900 ord). Der er ikke nogle helt faste regler for dette og lange indlæg kan også fungere, men jeg anbefaler at dine indlæg er kortfattede. Ansøgningen bør ikke fylde mere en 400 ord.
- Præcise. Budskabet skal være helt klart i både indlæg og ansøgninger. Du skal sige dét der skal siges klart og tydeligt. Læseren skal omgående kunne forstå hvad du vil og hvilken værdi du tilbyder.
- Enkelt sprog. Din tekst skal vær let at læse. Sværhedsgraden skal være LIX 30-35. Det er en meget let tekst som næsten alle kan læse. En let tekst er hurtig at læse. Du bliver ikke mindre intelligent af at skrive enkelt. Kunsten er at formidle et højt fagligt niveau i et nemt sprog. Fagsprog og lange svære ord bør du gemme til en anden gang.
- Handling. Når vi foretager os noget, så sker der noget. Handling er succes. Stilstand og passivitet gør ikke den store forskel i verden. Du vil gerne gøre en forskel. Det gælder karriere som blog. Ved at skrive prøver du at påvirke andre til at gøre noget. Et eller andet. Ændre adfærd. Købe et produkt. Læse en tekst. Ansætte dig i et job. Vidste du at du kan bruge dit sprog til at skabe handling?
- Passion. Jeg har altid syntes at folk der virkelig brænder for noget er spændende at høre på. Det er fuldstændig ligegyldigt hvad de laver. Der er bare noget fascinerende ved at lytte til et menneske der brænder for at fortælle. Derfor virker det ikke at skrive automatindlæg og standardansøgninger. Du skal bruge din passion når du skriver.
- Mission. Bloggere med succes har en mission. De vil gøre en forskel og de har en helt klar beskrivelse af hvad de vil og hvordan de vil gøre det. Det samme har folk med succes i jobbet. De arbejder målrettet på et højere mål. Det vigtigste for dem er ikke jobbet eller bloggen eller mediet – det vigtigste for dem er deres mission.
- Give værdi. Hvis du vil have folk til at gøre noget skal det give en eller anden form for værdi for dem at gøre det. Dine indlæg og ansøgninger handler ikke om dig. De skal give læseren værdi. Husk på: Folk kan lide at købe og de køber hos folk de kender, kan lide og har tillid til. Læseren har et problem der skal løses. Du er uinteressant som person. Du bliver først interessant når du giver værdi.
Hvordan tror du at blogging og karriere kan bruges sammen? Del din mening i kommentaren.