
I dag vil jeg dele en liste over nogle af de vigtigste sprogressourcer jeg bruger. Det betyder ikke at de er lige så vigtige for dig. Måske foretrækker du nogle andre.
Men jeg håber at listen kan inspirere dig til at opdage noget nyt. Lad os springe ud i det.
Nr. 1: Sproget.dk
Sproget.dk er afgjort en af de sprogressourcer jeg bruger mest. Hver gang der er noget jeg er i tvivl om, eller vil undersøge nærmere, så starter jeg på sproget.dk.
Sproget.dk er et samarbejde mellem Kulturministeriets institutioner for sprog og litteratur, Dansk Sprognævn og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.
Nr. 2: Dansk Sprognævn
Hos Dansk Sprognævn er der altid specifik viden at hente. Hvis du mangler skriveregler eller er i tvivl om grammatikken, så kan du altid finde det hos Dansk Sprognævn.
Det er Dansk Sprognævn der kommer med anbefalinger til hvordan vi bør skrive. Fx anbefaler de at skrive uden startkomma og senest har de anbefalet at skrive “Hej” som indleder i breve fra offentlige institutioner.
Om man er enig eller ej, så er det her du kan finde ud af hvordan du bør skrive. Tip: det er en god idé at kende reglerne før du bryder dem.
Nr. 3: Ordbogen.com
Jeps. Der går ikke en dag uden at jeg slår et ord op i Ordbogen. Jeg har naturligvis adgang til flere ordbøger. Ordbogen.com er en service du skal betale for. Men det er muligt at slå et par ord op om dagen gratis.
Men det er sjældent nok hvis du arbejder professionelt med ord.
Ordbogen.com er oprindeligt et projekt der startede på Handelshøjskolen i Aarhus, men har siden udviklet sig til et af de mest brugte opslagsværker online. I hvert fald i Danmark.
I dag ejes Ordbogen.com af et udenlandsk firma (så vidt jeg husker).
Nr. 4: Etymologisk ordbog
Ahh. Jeg er vild med dette opslagsværk. Jeg har næsten smidt alle mine fysiske ordbøger ud, men Etymologisk ordbog fra Politiken har jeg gemt.
Jeg elsker at nørde i hvor ord stammer fra og hvorfor de hedder som de gør. Jeg ved ikke om den stadig kan købes. Bogen er lavet af Jan Katlev. Min udgave er fra 2000.
Nr. 5: Wikipedia
Der er stadig delte meninger om hvor troværdigt information er på Wikipedia. Men jeg mener nu at der er meget fornuftig og troværdig viden at hente. Bare husk at tage sund fornuft med og dobbelttjek med andre kilder.
Fordelen med Wikipedia er at der er mange forskellige kloge hoveder der samarbejder om at skrive teksterne. Det bliver i den sidste ende til artikler med flere nuancer og større viden.
Du er velkommen til at skrive i kommentaren hvilke sprogressourcer du har stor glæde af.