Du er nødt til at skrive hver dag. Det er den eneste måde du bliver bedre. Din blog bliver bedre. Men det skal ikke være en opgave at skrive hver dag – du skal gøre det til en god vane.
Jeg skriver hver eneste dag. Det er mit job. Men selvom det ikke var, så ville jeg nok skrive alligevel. Jeg tror at det er fordi jeg skriver hver dag at jeg kan leve af det. Hvis ikke jeg øvede mig ville jeg ikke være god nok.
Jeg skriver blogindlæg – både for mig selv og andre. Jeg skriver bøger, kursustekster, indhold til hjemmesider, opdateringer til sociale medier. Jeg skriver også planer, strategier og idéer. Skrivning er en måde at udvikle idéer og mig selv.
Det er ikke for at prale at jeg fortæller om alt det jeg skriver, men for at vise dig hvad jeg skriver i min daglige rutine.
Gevinster ved at skrive hver dag
Min rutine med at skrive hver dag har hjulpet mig på mange måder. Lad mig nævne et par stykker:
- Jeg er blevet bedre til at skrive.
- Jeg skriver hurtigere. (tip: lær ti-fingersystemet)
- Jeg har lettere ved at omsætte mine tanker til skrift.
- Jeg kan se en sag fra læserens perspektiv. Det er en god evne at kunne se verden med andres øjne. Det giver mere forståelse.
- Jeg bliver tvunget til at reflektere over mit liv. Det gør mine tekster mere interessante.
- Jeg har fået en bedre livsstil med motion, søvn og sund mad. Det er jeg nødt til for ellers kan jeg ikke skrive. Læs også mine 15 grunde til at starte en blog.
- Jeg har lært at perfekt er kedeligt og at lave fejl gør livet sjovere. Ved at lave mange fejl lærer jeg mere og opnår mere af livet. Ja, jeg får også udgivet mere.
- Jeg har opdaget at jeg skal skrive bunker af lort før den gode tekst kommer frem.
- Jeg er blevet mere effektiv og bedre til at undgå overspringshandlinger.
Der er mange flere fordele ved at skrive hver dag. Lige fra at lære mig selv at kende, finde min stemme til at turde stå frem med min egen mening og mit syn på verden.
Men hvordan kommer du i gang med at skrive hver dag? Lad mig give dig et par idéer til hvad du kan gøre.
Sådan kommer du til at skrive hver dag
De forslag du får her har virket godt for mig. Men vi er forskellige, så det er ikke sikkert at du kan bruge dem alle sammen. Tag det du kan bruge og kom godt i gang med at opbygge en god vane.
1. Vigtigt: Du skal have en god grund
Hvis du ikke har en god grund til at skrive hver dag, så behøver du ikke læse videre. Det er ligegyldigt.
Spørg dig selv: Hvorfor vil jeg skrive hver dag?
Hvis dit svar er noget i retning af: Fordi det kunne være sjovt, lyder som en fed idé – eller værre endnu – for at tjene penge…
Så drop det. Find noget andet at bruge tiden til.
Du skal skrive hver dag fordi du har et mål med det. En mission. Du vil gøre en forskel i verden, udvikle dig selv eller finde mening. Du skal finde en dybere grund til at skrive. Det er dén der holder dig gående – også når det bliver træls.
Tro mig. Før eller siden får du lyst til at give op og stoppe med at skrive. Hvis du ikke har en mission, så taber du hele dit projekt på gulvet.
Jeg har skrevet et par andre artikler der kan hjælpe dig med at finde en dybere grund til at skrive. Måske skulle du læse dem før du fortsætter?
- 15 grunde til at du skulle starte en blog
- Find din mission med 4 spørgsmål på 20 minutter
- Den ultimative metode til at finde sin passion på en eftermiddag
2. Afsæt tid til at skrive
Især i starten er du nødt til at afsætte tid til at skrive hver dag. En vane tager tid at bygge op. Derfor må du starte med at planlægge din skrivning.
Afsæt 10 minutter hver dag til at skrive. Helst samme tidspunkt hver dag. Jeg skriver altid om morgenen før resten af familien vågner. Så er der intet der kan forstyrre mig.
Skriv aftalen med dig selv i kalenderen. Du må ikke aflyse. Du skal skrive.
Hvis du har svært ved at komme i gang, så læs min artikel: Brug freewriting til at komme i gang med at skrive – i dag.
3. Du må ikke glemme din aftale
Gør hvad du kan for at huske aftalen med dig selv. Sæt en alarm til at ringe. Brug påmindelser i computer eller telefon til at sende dig en besked.
Få en anden til at minde dig om at du skal skrive – fx din partner. Eller sæt post-its op hvor du ikke kan undgå at se dem. Fx på dit kaffekrus, vandglas, spejl, stol, dør etc.
Tip: Bryd en af dine eksisterende rutiner med en påmindelse. Så er du sikker på at du ser den og husker den.
4. Skriv i små intense intervaller
Der er nogle mennesker der tror at de skal skrive i en time eller to for at det får nogen betydning. Men det er en uoverkommelig opgave for de fleste. Især når du lige er startet med at skrive.
Skriv i små nemme intervaller og få følelsen af at du har klaret opgaven. Fx fem eller ti minutter. Læg al din energi i at skrive i de ti minutter. Hold fokus og lad intet forstyrre dig. Lad dig totalt opsluge i ti minutter.
Perspektiv: På ti minutter kan du sikkert nå at skrive 100 ord. På et år giver det 36.000 ord som har haft din fulde opmærksomhed. Det svarer til 90 sider. Det er en bog. Tænk over det – om et år kunne du udgive en hel bog. Bare ved at skrive ti minutter hver dag.
5. Brug skrivning som terapi
Du kan bruge din skrivning til at bearbejde nogle af de ting du tænker på. Skriv dine tanker og reflektioner ned. Fortæl historierne om dit liv. De ting der gør dig glad, vred, bekymret.
Brug din skrivning til at få dine brokkerier ud. Det renser hjernen. Det er befriende.
Du kan også skrive og filosofere. Stil dig selv et dybt spørgsmål – på skrift. Besvar det. Spørg igen. Besvar det. Spørg igen… Det er en øvelse der giver uventet stor forståelse for den verden du lever i.
Eller skriv et problem eller bekymring ned. Lad din hjerne bestemme hvad du skriver. Gå på opdagelse i din hjerne og du vil opdage mange nye vinkler på problemet. Nye døre åbner sig.
6. Vær taknemmelig
Når du skriver, så husk at glæde dig over dit arbejde. Find noget du kan være stolt over. Et stykke arbejde vel gjort.
For hver gang du skriver skal du finde mindst en god ting ved dagen arbejde. Tænk over din præstation. Hvordan din skrivning hjælper andre. Hvordan du er blevet klogere. Hvad du har lært. Din nye indsigt og forståelse.
Tillad dig selv at være begejstret over din indsats.
7. Skriv møgtekster
Når du skriver handler det i høj grad om at give afkald på det du har lært. Tillad dig selv at eksperimentere. At lave fejl – mange fejl.
Skriv bunker af møgtekster ingen gider at læse. – Hvorfor? – Fordi det hjælper dig til at blive bedre og finde din egen vinkel på emnet.
Hvis du kun skrev perfekte tekster, så var der jo ikke ret meget at skrive. Intet at arbejde for. Folk ville kunne læse dén ene perfekte artikel. Snart ville der ikke være mere at læse og skrive.
Det ville ikke give mening. Perfekt findes ikke. Skrivning er en kreativ proces som kræver at du eksperimenterer, fejler og skriver en masse skrammel.
8. Lad ikke tankerne vandre
Din hjerne vil prøve at få dig til at gøre andre ting end at skrive. Du må ikke lade den bestemme.
Den vil prøve at få dig til at tjekke e-mail, gøre rent, skrive indkøbsliste, se nyheder. Men du må ikke give efter. Anerkend dens behov og lad tanken sive ud igen. Fortsæt dit arbejde med at skrive.
Det er ikke så svært
Det virker som en stor mundfuld, men det er egentlig ret simpelt. Find en god grund, afsæt tid, skriv i korte intervaller, lav fejl, vær fokuseret og glæd dig over det.
Gør dette hver dag og du vil udvikle dig sindsygt meget som skribent. Du vil hæve din blogs kvalitet til højder du end ikke har drømt om.
Min anbefaling: Gå i gang med det samme. Der er ingen grund i verden til at vente. Gør noget.