Der er afgjort forskellige måder at skrive sine blogindlæg. Men hvis du ikke helt har fundet din måde at gøre det på, så kan det være rart at se hvordan andre gør. Min fremgangsmåde er skiftet gennem tiden. Den udvikler sig hele tiden.
Med tiden er min måde at skrive blogindlæg blevet mere effektiv. Og jeg har tilpasset den de værktøjer jeg bruger mens jeg skriver. Men her får du min opskrift på et simpelt blogindlæg. Det er den metode jeg bruger når det skal være effektivt.
1. Åbn CoSchedule
Jeg starter altid med at kigge i min editorial. Der findes mange systemer til at lave en udgivelseskalender. Nogle er gratis og andre betaler man for. Efter mange års erfaring har jeg erkendt at det helt klart kan betale sig at købe sig til et godt system til sin editorial.
Jeg har afprøvet flere forskellige, men intet har virket så godt som CoSchedule. Det er ganske enkelt en af de bedste investeringer jeg har gjort for min blog. En målrettet blog kræver at du er villig til at betale lidt for at hæve den til et højere niveau. Du kan nå langt gratis, men det er sjældent effektivt.
Klik her for at komme i gang med CoSchedule (reklamelink)
2. Vælg blogindlæg
I CoSchedule vælger jeg det blogindlæg jeg vil arbejde med. Fluks kommer jeg til en side med flere detaljer om opgaven. Jeg har planlagt mine blogindlæg i forvejen så jeg altid ved hvad jeg skal lave.
Oversigten giver med en arbejdsoverskrift som jeg sandsynligvis redigerer senere. Derudover får jeg information om hvem forfatteren er og hvilken kategori indlægget hører til. Alt dette kan jeg ændre med det samme i oversigten. Så sørger CoSchedule for at opdatere ændringerne i WordPress.
Det kan være at du samarbejder med et team og så vil forfatteren være en anden. Men i mit tilfælde er det altid samme forfatter – mig.
Til højre i oversigten er der en liste over opgaver. I eksemplet har jeg ikke givet mig selv nogle opgaver. Men jeg bruger ofte listen fordi jeg planlægger mine indlæg i lang tid i forvejen. Inden jeg skal skrive mit indlæg når jeg at glemme hvad jeg ville med det. Derfor bruger jeg opgavelisten til at minde mig selv om hvad jeg skal gøre.
Der er også en dialogboks hvis du samarbejder i et team.
I oversigten er der mulighed for at vedhæfte noter fra Evernote eller en tekstfil. Du kan endda hæfte blogindlægget sammen med andre projekter og knytte dem til en kampagne på de sociale medier. Du kan også vedhæfte filer eller dokumenter til opgaven.
Disse er mere avancerede funktioner, men enormt hjælpsomme når du planlægger et blogindlæg. Du kan nemt plotte dine idéer og udkast ned så indlægget er hurtigt at skrive.
3. Redigér i WordPress
Som du kan se lægger jeg et stort arbejde i planlægningen af mine blogindlæg. Og det betaler sig. Det halve af arbejdet ligger i planlægning. Jo bedre du planlægger dit arbejde, jo nemmere går det.
Nu springer jeg over i WordPress for at gøre klar til at skrive mit indlæg. Jeg klikker på knappen “Edit in WordPress” og CoSchedule sender mig hurtigt og effektivt til redigering i WordPress.
Jeg har installeret et plugin til CoSchedule i WordPress der gør det let for mig at arbejde i begge systemer på samme tid.
4. Skriv disposition
Hvis jeg ikke har gjort det på forhånd, så starter jeg med at plotte min disposition ind. Den er forskellig alt efter hvilket type indlæg jeg skriver. Du kan læser om de forskellige slags blogindlæg her: 8 vigtigste typer blogindlæg
Generelt følger jeg en disposition som jeg har vist i dette indlæg: Skriv en disposition – det er nemt – dispositionen er klar til at kopiere direkte over i dit eget indlæg. Kan det blive nemmere?
5. Skriv
Tja, der er ikke så meget at sige til dette punkt. Når jeg er kommet hertil, så er det bare at gå i gang med at skrive. Der er nogle der foretrækker at skrive deres blogindlæg i en editor eller et favorit tekstbehandlingssystem. Men helt ærligt – det er alt for besværligt.
Argumentet er at de lettere kan samarbejde i teams eller er sikret imod tab af data. De tør ikke skrive online fordi der risikere at miste alt det de har skrevet. Men det er altså sjældent at det sker hvis du har en god internetforbindelse. Desuden har WordPress en backup-funktion der husker dine seneste redigeringer selvom du ikke fik gemt eller udgive indlægget.
Tro mig – din server er mere sikker end din computer. Det giver mere mening at du laver en backup af din database i ny og næ. Men når du skriver, så skrive direkte i WordPress, så bliver du også mere fortrolig med systemet og dit tema.
Og skulle uheldet være ude og du mister det du lige har skrevet, så er du faktisk bare heldig. Selvfølgelig giver det mere arbejde til dig, men indlægget bliver altid bedre anden gang du skriver det. Mange professionelle skribenter skriver samme tekst to eller tre gange.
6. Lav et billede i Canva
Canva er et fantastisk redigeringsværktøj. Og det er endda gratis hvis du kan klare dig med de mest grundlæggende funktioner. Der følger mange skabeloner og billeder med i din profil. Når det ikke helt rækker, så kan du nemt importere dine egne billeder eller hente nogle fra fx Pixabay.com (også gratis).
Jeg starter med at finde mit billede på Pixabay eller i min fotomappe. Derefter overfører jeg billedet til Canva.com. I Canva lægger jeg billedet ind i en skabelon på 1200×675 pixels. Det er den anbefalede størrelse pt. Det kan ændre sig i fremtiden. Typisk fortæller dit tema eller WordPress dig hvilket format de anbefaler.
Jeg downloader mit billede i jpg fordi det fylder mindst.
7. Indsæt billede med tekst
Når jeg har downloadet billedet indsætter jeg det i mit blogindlæg. Hvor du indsætter det afhænger af dit tema og dit framework. Jeg sætter mit ind i toppen af indlægget. Derefter indtaster jeg en ALT-tekst der indeholder blogindlæggets søgefrase.
Denne tekst er ikke synlig i dit indlæg, men den hjælper søgemaskinerne med at finde dit indhold.
Husk også at vælge et udvalgt billede. Det glemmer mange. Det er vigtigt fordi det er det billede andre systemer bruger når de finder dit indhold. Det kan fx være søgemaskiner eller sociale medier som Facebook. Jeg sætter det udvalgte billede til det samme som i toppen af mit indlæg.
8. Sæt kategori
Hvis jeg ikke har sat kategorien i CoSchedule gør jeg det her i WordPress. Som regel har jeg gjort det, men et indlæg bør have en kategori, så jeg har gjort det til at vane lige at tjekke indlægget før jeg udgiver.
Kategorierne er med til at holde din blog på sporet og der må ikke være for mange af dem. Cirka 5-6 kategorier.
9. Sæt URL
Jeg ændrer altid url manuelt. Jeg foretrækker relativt korte urls der indeholder søgeordsfrasen. Ikke nogle overflødige ord. Kun de vigtigste. Det gør jeg fordi WordPress automatisk vælger overskriften som url. Men jeg ændrer ofte overskriften – også efter udgivelse.
Det er ikke altid at en overskrift virker efter hensigten. Så nogle gange laver jeg den om så den virker bedre. Derfor er url sjældent det samme som overskriften på mine indlæg.
10. Skriv metatekst i Yoast
Jeg kan lide effektivitet og har fundet frem til et godt værktøj der hjælper mig med søgemaskineoptimering (SEO). Det er plugin’et Yoast SEO. Du kan finde det ved at tilføje plugins i WordPress.
Yoast hjælper mig med at analysere teksten og fortæller mig om jeg har husket søgeord og metatekster til søgemaskinerne. Den fortæller mig også om min tekst er læsevenlig og giver mig en lang liste over ting jeg kan gøre for at optimere mit indlæg.
Det er altid Yoasts todo-liste jeg går i gang med når jeg optimerer mine indlæg. Men til at starte med nøjes jeg med at indtaste et fokussøgeord og en metatekst.
11. Planlæg eller udgiv
Så er jeg klar til at udgive indlægget. Eller rettere sagt – planlægge indlægget. Jeg skriver næsten altid mine indlæg i forvejen og planlægger dem til udgivelse.
Når jeg er klar så klikker jeg på “Planlæg” og så er blogindlægget færdigt. Nu kan jeg gå videre med næste indlæg og starte forfra på listen.
Men indlægget får ikke lov til at slippe så let. I fremtiden holder jeg øje med hvordan det klarer sig. Jeg redigerer og opdaterer. Jeg læsere ekstra korrektur og laver ændringer der gør indlægget bedre. Og så er der hele SEO-delen, den hjælper Yoast mig med.
Hent en tjekliste til at skrive mere effektivt