Da jeg startede med at blogge faldt det mig ikke særligt naturligt.
Overhovedet ikke.
Det tog mig evigheder at skrive et indlæg og det var sjældent mere end 200 ord. Det var ikke fordi jeg havde svært ved at skrive. Normalt kunne jeg skrive meget.
Men det var som om mediet hæmmede min kreativitet. Jeg følte at der var nogle regler jeg skulle følge – en bestemt måde at skrive på.
Det blev stift og upersonligt. Kedeligt.
Men det blev bedre. Efterhånden fandt jeg min egen stil og min egen stemme.
I dette indlæg vi jeg dele nogle af de ting der hjalp mig med at blive bedre til at skrive. Det er nok nogle lidt anderledes bloggingtips.
Før du begynder at skrive
Før du rører tastaturet, er der et par ting du kan gøre for at komme godt i gang:
Start med slutningen
Hvis du ikke ved hvor du er på vej hen, hvordan vil du så komme derhen?
Tænk på det som at køre bil. Inden du sætter dig ind i bilen har du sikkert allerede besluttet hvor du vil køre hen. Uden et mål for din køretur, er der risiko for at turen bliver en dårlig oplevelse. Enten kommer du ingen steder eller også ender du med at køre rundt på må og få.
Det er det samme når du skriver. Det bliver lettere at skrive når du ved hvor du er på vej hen. Du skal kende slutningen. Din destination.
Når du bare rabler derudaf, så har læserne svært ved at følge med. De kommer til at kede sig og giver sig til at se kattevideoer på YouTube i stedet for.
At starte med slutningen betyder ikke at du skal skrive det sidste afsnit først. Det betyder at du skal være bevidst om hvad dit indlæg skal slutte med. Hvad er målet med dit indlæg? Hvad vil du have læseren til at gøre? Føle?
Hvad er destinationen på den køretur du tager læseren på?
Hvilken slags indhold vil du skrive?
Der er mange slags indhold du kan skrive. Men hvis du blander dem, så bliver det en rodet oplevelse at læse dit indlæg. Jeg har vægtet hvor meget hver slags indhold bør fylde på din blog. – Læg mærke til hvor lidt du skal skrive om dig selv 😉
Vejledning (50 %). Det indhold der bør være mest af på din blog er indhold der hjælper læseren. Indlæg der viser hvordan læseren gør et eller andet. Trin for trin. Indlæg der hjælper og uddanner læseren er ofte den bærende del af en populær blog.
Analyse/rationel (15 %). Der bør være indhold for både højre og venstre hjernehalvdel. Jeg må dog indrømme at analyser ikke er det jeg har mest af. Her kunne jeg godt blive lidt bedre. Lav noget indhold for dem der kan lide tal og fakta.
Filosofisk/abstrakt (15 %). Den kreative del. Der skal være noget der udfordrer hjernen til at se verden på en ny måde. Jeg elsker at sætte ting i perspektiv. Det udvikler både mig og læseren.
Produkter/anmeldelser (7,5 %). Beskriv de værktøjer du selv bruger til dét du skriver om. Fortæl dine læsere hvad du har fået ud af produktet og hvordan det kan hjælpe læseren. Dine egne produkter falder også i denne kategori.
Meninger/nyheder (7,5 %). Vær ikke bange for at give din egen mening. Du må gerne være kontroversiel. Giv dit syn på verden.
Personlig (5 %). Der skal være et ansigt på bloggen. Det vækker tillid. Men fald ikke i fælden – din blog handler ikke om dig. Indhold der handler om dig er det der fylder mindst på bloggen. Det er krydderiet der giver dine tekster personlighed og får læseren til at kunne lide dig. Ingen kan lide overkrydret mad.
OBS! Tallene er kun vejledende.
Fysisk fundament
Jeg ved ikke med dig, men min krop skal være klar til at skrive. Det er en kamp for mig at skrive hvis ikke jeg har mit fysiske fundament på plads.
For mig handler det især om søvn, kost og motion. Disse tre bloggingtips gælder ikke kun når du skriver. De gælder i alle sammenhænge.
Søvn. Sørg for at være udhvilet. Din hjerne fungerer bedst når du har sovet. Du skal have 7-8 timers søvn om natten og meget gerne en lur på 30 – 60 minutter efter frokost. Søvn kan være en udfordring når du har små børn. Mit bedste råd: Hold ud – det er en fase.
Kost. Din krop skal have brændstof. Giv den god sund mad fyldt med energi. Spis et godt måltid til morgen. Mange grøntsager i løbet af dagen. Varieret kost. Jeg har lavet en madplan der kører over to måneder. På den måde behøver jeg ikke at tage stilling til mad hver dag.
Motion. Dyrk motion mindst en halv time hver dag. Muskler, nerver, kredsløb, fordøjelse … det hele fungerer bedre når du træner kroppen. Du har mere energi, tænker bedre og er langt mere effektiv. Jeg holder især af kampsport og svømning.
Mens du skriver
Når du er gået i gang med at skrive gælder nogle helt andre regler. Her er nogle bloggingtips du kan bruge mens du skriver:
Overskrift
Overskriften er en af de vigtigste dele af dit indlæg. Du kan skrive verdens bedste indlæg, men hvis din overskrift er rådden, vil ingen læse dine guldkorn.
Folk klikker ikke på en kedelig overskrift. Den skal fænge – især på de sociale medier.
De fleste prøver at lave en god overskrift som det første. Nogle gange lykkes det, men som regel kommer overskriften først efter et stykke tid. Det er meget sjældent at jeg bruger den første overskrift jeg fandt på.
Jeg starter med at lave en arbejdsoverskrift. Mens jeg skriver artiklen retter jeg den lidt til. Når jeg er helt færdig med at skrive, så laver jeg op til 25 mulige overskrifter. Nogle gange lader jeg min kone læse overskrifterne og beder hende understrege dem hun synes lyder mest interessante.
Som regel ender jeg med en liste på tre til fem gode overskrifter. Så er det bare at vælge en af dem.
Det lyder af meget at lave så mange overskrifter, men med lidt øvelse tager det omkring 20 minutter. Det er arbejdet værd. Alle de overskrifter du ikke bruger til noget, kan du bruge når du promoverer din artikel på de sociale medier.
Det er forresten en god måde at teste overskrifter på. Hvis der er en der bliver delt særligt meget, så bør du nok overveje at bruge den på dit indlæg fremover.
Jeg har lavet lidt research på overskrifter og fundet frem til en formel for gode overskrifter: Sådan skriver du en overskrift der fænger omgående
Hvis du går i stå
Nogle gange vil du opleve at du pludselig går i stå. Midt i et indlæg. Det virker som om du ikke kan finde på noget som helst at skrive.
Det sker for os alle. Jeg oplever det tit.
Når det sker, så find ud af hvorfor det sker. Måske er du træt eller sulten. Måske mangler du fokus. Det er forskelligt hvad du skal gøre for at komme i gang med at skrive igen.
Jeg har skrevet et par indlæg du kan bruge for at komme i gang med at skrive igen:
- Leverer du varen eller har du skriveblokade?
- Brug freewriting til at komme i gang med at skrive
- Når du mangler inspiration
Tænk over hvem du skriver til
Et af mine bedste bloggingtips når det handler om at skrive:
Tænk over hvem du skriver til.
Husk – du skriver ikke til dig selv. Heller ikke til søgemaskiner.
Du skriver til dit publikum. Forestil dig en enkelt person fra dit publikum som du vil skrive til. Så flyder ordene meget lettere.
Jeg ved godt at der er mange forskellige mennesker der læser mine indlæg. Men når jeg skriver til een bestemt person, hjælper det mig med at holde fokus på budskabet. Det hjælper mig til at skrive så modtageren forstår dét jeg prøver at fortælle.
Læs lige dette lille indlæg også: Hvem skriver du til? – Øvelse på 5 minutter der hjælper dig med at skrive bedre.
Når du er færdig med at skrive
Et blogindlæg er ikke færdigt når du har skrevet det sidste ord. Langt fra. Det er starten på liste af ting du bør gøre:
Forhåndsvis og læs dit indlæg
WordPress har en funktion der viser dit indlæg som det vil se ud når du udgiver det. Klik på knappen og læs dit indlæg igennem. På den måde får du den samme oplevelse som dit publikum (næsten).
Hvis du har mulighed for det, så læs indlægget højt. Med din stemme. Så du kan høre dig selv sige ordene.
Det vil hjælpe dig med at spotte stave- og grammatikfejl.
Ved at læse din tekst højt, vil du opdage hvis den ikke flyder. Teksten er svær at læse op når ordene ikke hænger naturligt sammen. Dét der giver mening inde i dit hoved, kan virke usammenhængende når du læser det højt.
Tip: Prøv at læse din tekst bagfra. Så tvinger du din hjerne til at tage stilling til det der rent faktisk står. Når du læser teksten normalt er du blind for stavefejl.
Udgiv skidtet
Før eller siden skal du udgive dit indlæg. Når du føler at indlægget er færdigt, så udgiv den. Lad være med at tøve.
Dit indlæg skal ikke være perfekt. Verden har brug for dit budskab – også selvom du har lavet et par skrivefejl. Din perfektionisme må ikke bremse dig.
Når du har udgivet et indlæg og senere opdager en fejl, så ret den og opdatér dit indlæg. Værre er det ikke. Verden går ikke under fordi du udgiver et indlæg med fejl.
Tøver du? – Læs lige dette: Der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget
Når indlægget er udgivet
Når du har udgivet dit indlæg er der stadig meget at gøre. Langt de fleste bloggere udgiver indlægget og lader det gå i glemmebogen. Der ligger millioner af blogindlæg som aldrig mere bliver læst.
Du må ikke lade dit arbejde drukne på Internettets uendelige hav af information. Lad det leve. Lad det blive læst.
Gør det til en rutine at gennemlæse mindst et af dine gamle indlæg hver dag. Ret småfejl. Skriv lidt om. Læg det ud på Facebook eller Twitter igen. Lav et nyt link til indlægget. Arbejd med det.
Du må ikke lade dit arbejde dø.
Her er en kort og en lang tjekliste til dig der vil gå i dybden med dit indlæg:
- Kort tjekliste: Tjekliste til 15 minutters rutinetjek af dine indlæg
- Lang tjekliste: Den store korrektur
Der er selvfølgelig mange flere tips til dine blogindlæg. I dag har jeg valgt at give dig nogle lidt anderledes tips end de sædvanlige.
Lige et sidste tip: Jeg sender rigtig mange tips, inspiration og motivation ud med mit ugebrev. Du kan tilmelde dig her på siden. Eller her >>
Jeg håber at du kan bruge indlægget. Hvis du kan, så er du meget velkommen til at dele det i dit netværk. Det ville være en stor hjælp. Tak 😉