
Jeg elsker lavthængende frugt. Det er forbandet nemt at plukke og få et stort udbytte. Nej, jeg er ikke blevet frugtavler – det er en metafor. Lad os fortsætte frugtbilledet… Hvis du venter på at frugten selv falder ned, så bliver den stødt og rådner. Hvis du plukker den frugt der er sværest at nå, så kræver det alt for mange ressourcer.
Din blog er som et frugttræ. Her gælder paretoprincippet – 80/20-reglen. Det er tyve procent af arbejdet der giver firs procent af resultatet. Så derfor anbefaler jeg at du fokuserer på de opgaver der giver det største udbytte. Det er de nemme opgaver som mange ofte springer over.
Det kan der være mange grunde til. Jeg gætter på at det er fordi de er lidt kedelige eller måske virker de uoverskuelige. Måske ser de svære ud. I dagens blogindlæg serverer jeg de fem mest hyppige fejl bloggere begår så de ikke får besøg på hjemmesiden. Til hver fejl giver jeg et løsningsforslag som er nemt at udføre.
1. Glemmer at promovere
Lad os sige at du elsker at lave is. Du har besluttet at du vil lave is til hele Danmark. Du starter med at lave en lækker chokoladeis. Den smager himmelsk. Ingen har nogensinde smagt noget lignende. Du lægger den i fryseren og venter på dine første kunder. Mens du venter kigger du Netflix og bliver mere og mere frustreret over at ingen køber din is.
For hulen da. Hvad forventer du? Det er ikke et eneste menneske i hele verden der ved at du har lavet is. Du har endda gemt den i fryseren. Suk. Det er fuldstændig det samme med dine blogindlæg. Hvis du ikke fortæller om dem, så er der ingen der læser dem.
Du skal være synlig. Træd frem og fortæl om det du laver.
Lavthængende frugt for promovering
- Lav et opslag på Facebook
- Lav et opslag på Insta
- Lav et opslag på Twitter
- Brug 30 kroner på en annonce på Facebook eller Insta
2. Laver ikke SEO
Søgemaskineoptimering er nødvendig. Du kan ikke ignorere det. Jeg ved godt at SEO er usexet og lyder besværligt. Men hvis du ikke optimerer dine tekster så bliver de ikke fundet. Helt enkelt. Mennesker leder efter løsninger på problemer. De søger information og vejleding. Deres redskab til at finde det de leder efter er søgemaskiner. Derfor er du nødt til at hjælpe søgemaskinerne med at finde dine blogindlæg.
SEO behøver ikke at være svært. Det handler om at bruge sund fornuft. Du skal vide hvad dit publikum leder efter og hvad de skriver i søgemaskinen for at finde det.
Først og fremmest skal du lave lidt research på søgeord. Det kan du gøre helt enkelt. Det kræver ikke specielle dyre softwareløsninger eller teknisk indsigt. Når du ved hvad du vil findes på, så slå ordet op i Google. Det kunne fx være chokoladeis. Nu vil Google automatisk forslå vendinger hvor folk søger på chokoladeis. Der har du dine fokussøgeord og -fraser.
Lavthængende frugt for SEO
- Lav research på Google.
- Skriv din søgefrase ind i dit blogindlæg.
- Skriv en metatekst (hint: brug Jetpack–plugin)
3. Du skriver til maskiner
Er der noget mere kedeligt end at læse en tekst der er skrevet til maskiner. Den giver ikke mening og læseren ser hurtigt at dit mål er at få trafik fremfor at hjælpe. Og ved du hvad? – Det ser søgemaskinen også. Du må aldrig prøve at snyde søgemaskinen. Det virker ikke – i hvert fald ikke på sigt.
Hvorfor? – Fordi søgemaskiner er udviklet til at forstå menneskers adfærd – ikke omvendt. Søgemaskiner bliver bedre og bedre. De ændrer sig konstant. Lad være med at prøve at forstå maskinen. Forstå mennesket i stedet for.
Skriv først og fremmest til dit publikum. Forstå hvad det er de vil have. Hjælp mennesker og give dem løsninger på frustrerende problemer. Søgemaskiner forstår varianter af dine søgefraser. De forstår bøjninger og omvendt ordstilling. De forstår beslægtede emner. Dine søgeord må ikke være ordrette og stive vendinger.
Når du skriver dine tekster, så skriv til mennesker. Brug din søgefrase, ikke ordret, men i alle dens variationer. Link til tekster der uddyber eller er beslægtet med dit blogindlæg. På den måde hjælper du søgemaskinerne med at finde det dit publikum leder efter.
Lavthængende frugter når du skriver
- Skriv som du ville tale til en god ven.
- Brug varianter af din søgefrase.
- Brug links i din blogindlæg
- Artikelserie: SEO for begyndere
4. Indhold er svært at dele
Du har endelig fået en læser. Du har delt dit nyeste blogindlæg på Facebook og det har givet pote. Men du har ikke gjort det nemt at dele dit indlæg. Bevares – læseren kan da bare klikke på like eller del på Facebook. Men det gør læserne ikke. De er nemlig ikke længere på Facebook – de er på din blog.
Har du prøvet at læse et brandgodt blogindlæg og tænkt at du ville dele det med en ven? Du tænker – det er lige noget for ham eller hende. Men der er ikke nogen nem måde at dele det på. Du har så meget teknisk indsigt at du bare kopierer adressen i browseren og klistrer den ind i Messenger. Men så nemt er det ikke for alle. De har brug for en knap at klikke på.
Lavthængende frugt for deling
- Hvis du har Jetpack installeret, så aktivér deleknapper.
- Installér et andet plugin med deleknapper
5. Kedelige overskrifter
En grum fejl er at skrive tilfældige overskrifter. Du er nødt til at bruge tid på din overskrift. Hvis du ikke laver lækre overskrifter er der jo ingen der klikker på dem. Overskriften på dit blogindlæg er det første læserene ser. Hvis den er kedelig eller intetsigende klikker de ikke på den. Uanset hvor godt dit blogindlæg er, så klikker de ikke.
Overskriftens funktion er at få læserne til at klikke og læse videre. Men det stopper ikke der. Dit blogindlæg skal have underoverskrifter. Deres funktion er at strukturere teksten og gøre den overskuelig for læserne.
Lavthængende frugt for overskrifter
- Brug søgefrasen i din overskrift.
- Giv et løfte.
- Brug et tal i din overskrift.
- Køb min e-bog: Overskrifter for bloggere