Væn dig til at skrive i et enkelt sprog. Det er ikke i dine blogindlæg at du skal blære dig med de fine ord du lærte på universitetet. Du bliver ikke dummere af at skrive i et enkelt sprog. Tvært imod. Det er sværere end du tror. Men det er langt lettere at læse.
Dit publikum består af skimmere. De læser ikke hele teksten. Derfor er det vigtigt at du gør det let for dem at forstå dit budskab. Det gør du ved at skrive klart og enkelt. Brug simple ord.
Hvad er simple ord?
Simple ord er ord som alle umiddelbart ville kunne forstå. Gå ud fra at de fleste i dit publikum er nybegyndere i dit fag. Dine læsere har fundet dig fordi de opsøger viden om det emne du skriver om. De er ikke kommet til din blog for at se hvor mange fine og svære ord du kan bruge.
Som tommelfingerregel skal du holde dig til ord på højst syv bogstaver. Men der er undtagelser. Læg mærke til hvordan jeg brugte længere ord i samme sætning hvor jeg anbefaler dig at lade være. Det er fordi netop dé ord er gængse kendte ord. De er lette for læseren at forstå.
Jeg kunne skrive det mere enkelt: “Som huskeregel skal du holde dig til ord på max syv tegn.”
Jeg kunne også vælge at blære mig og skrive noget i retning af: “En approksimationskonvention rekommanderer at publicisten anvender leksemer med maksimal symbolsum på mindre end otte.”
Betydningen er den samme, men alt for svært at læse. En svær tekst er unødvendig. Den er kedelig og kræver en ekstra stor indsats af læseren. Men husk at dine læsere typisk står med et akut problem. De har brug for en hurtig løsning – et hurtigt svar.
Hvis de skal til at slå alle ord op i en ordbog for at forstå din tekst, så finder de en anden løsning.
Du vinder tillid på formidling
Du vinder ikke dit publikums tillid på hvor mange svære ord du kender. Dit publikum følger dig fordi du er god til at forklare svære budskaber i et enkelt sprog. Det er dine evner til at formidle der skaber tillid.
Så glem alt om akademiske ord og passive sætninger. Tal direkte til dine læsere i et enkelt sprog. Det er sjældent at dine læsere tygger sig igennem hele din tekst bogstav for bogstav. Oftest læser de overskriften og skimmer teksten for at finde svaret på deres spørgsmål.
Hvis du er så heldig at en læser beslutter sig for at læse alle dine ord, så vær forvisset om at han eller hun kun læser dem hvis teksten er let at læse. Hvis det er nødvendigt at springe tilbage og læse en sætning igen for at forstå den, så nøjes læseren ikke med at springe tilbage til sætningens start. Han klikker på tilbage-knappen i browseren og leder efter en bedre tekst i Google.