Markedsføring har ændret sig meget siden jeg startede mine studier tidligt i 1990’erne. Dengang var den store guru Philip Kotler. Jeg husker tydeligt den kæmpe store bibel om markedsføring som indeholdt angrebsstrategier i en fysisk verden.
Der var modeller der viste hvordan en virksomhed positionerer sig og trænger ind på et marked. Dengang var markedsføring for virksomheder – store virksomheder. Kotler er vist stadig aktuel, men jeg hører ham sjældent nævn i den online verden. Han har været med til at skrive bøger om markedsføring på sociale medier, men det virker ikke som om Kotler er guruen længere.
Tiden er løbet fra de fire P’er (Produkt, Pris, Placering og Promovering). I en online verden virker de ikke så aktuelle mere. Vi lever i en tid hvor mennesker betaler for kvalitet og alt er indenfor rækkevidde. Der er kommet en ny model.
Den hedder: Giv værdi for at modtage værdi.
Hvor den gode gamle model havde fokus på indtjening er nutidens model mere fokuseret på værdibegrebet.
Værdi er gammelt nyt
Måske drøner vi bare rundt i en uendelig cyklus som før eller siden vender tilbage til gamle dyder. Dét at give for at modtage er i hvert fald ikke særligt nyt. Det er nærmest bibelsk. Det har været prædiket af præster i hele verden siden Jesus blev født. Og før ham var det filosoffernes ord der bragte samme budskab.
Måske skulle det bare tage nogle tusinde år før vi fattede hvad det handler om.
Men for hulen hvor er det besværligt at give for at modtage. Det kræver et kæmpe arbejde at producere indhold før vi ser resultater på bankkontoen. Det har vi ikke tid til. – Eller har vi?
Indhold er en investering
I dag er markedsføring noget alle har adgang til. Derfor er personlig branding blevet et begreb. Men uanset hvilket niveau din virksomhed befinder sig på, så kræver din markedsføring at du laver indhold og freebies.
Verden er blevet mere kompleks med den digitale udvikling. De fire P’er rækker ikke længere. Du har brug for indhold på blog, e-mails, sociale medier, podcast osv. Alt sammen indhold du ikke får betaling for.
Men det er dét indhold der skal tiltrækker dine kunder. Mennesker som stoler på at du kan levere en ydelse af høj kvalitet. En ydelse der er værd at betale meget for. Derfor er dit indhold en investering du ikke har råd til at springe over.
Fordelen ved nutidens markedsføring er at den er billig. Meget billig. Dét en stor virksomhed kunne opnå for en million kroner og et årsværk i 1990, kan du klare på en en eftermiddag og 500 kroner – sådan cirka 😉
Ressourcen er tid
I dag er markedsførings begrænsede ressource ikke penge som i 90’erne. Den begrænsede ressource er tid. Det tager tid at skrive indhold. Det tager tid at optage podcasts. Og det tager tid at lære at gøre det godt.
Men det er en nødvendighed for at du kan tjene penge på sigt. Hvis du skal positionere dig som ekspert på dit felt, så er du nød til at komme i gang med at producere indhold. Her er et par tips til at finde den tid:
1. Skriv om det der fylder din hjerne
Lad være med at opfinde den dybe tallerken hver gang du skal skrive et blogindlæg. Lær håndværket og tøm din hjerne i stedet for at bruge tid på alt for meget research. Du har allerede så meget viden i dit hoved at du sagtens kan udgive et blogindlæg hver uge.
Jeg har kørt et eksperiment der har løbet over et helt år. Dette blogindlæg er et af de sidste indlæg i en marathon hvor jeg skulle udgive et indlæg hver dag i et helt år. Et af mine mål med denne udfordring var at finde ud af hvad der egentlig gemmer sig i min hjerne.
Først omkring indlæg nummer 100 var jeg nødt til at søge inspiration og viden udenfor mit hoved. Jeg tør vædde på at dit hoved indeholder en tilsvarende mængde viden om dit fagområde. Det svarer til cirka to års indhold hvis du udgiver et blogindlæg hver uge.
2. Genbrug indhold
En kæmpe tidsrøver er at finde på noget at skrive. Men hemmeligheden er at du ikke skal finde på nye budskaber og nyt indhold. Du skal holde dig til dine hovedbudskaber og kerneværdier. Du skal finde nye måder at formidle dem på – og lade dem udvikle sig.
Derfor er det en god idé at praktisere to ting:
a. Planlæg
Bliv god til at planlægge dit arbejde. Det gør dig mere effektiv og du finder tid til at skrive dit indhold. Når du planlægger produktion af indhold er det en god idé at du laver en udgivelseskalender.
Giv dine uger og måneder temaer så alt hvad du arbejder med i en udvalgt måned kredser om det samme emne.
b. Brug dit indhold flere steder
Genbrug er godt. Når du har skrevet et blogindlæg, så kan du bruge indholdet til at lave opslag på de sociale medier. Træk budskaberne ud og lave en serie opslag til LinkedIn, Twitter eller Facebook.
Træk essensen ud af blogindlægget og udgiv det på en e-mail til dine abonnenter. Lav et arbejdsark til blogindlægget som du kan tilbyde som freebie til nye abonnenter.
Du kan også optage et podcastafsnit over temaet. Og hvis det bliver en succes er der måske basis for at du kan bruge indholdet i et minikursus. Og når året er gået kan du samle alt dit indhold i en bog.
Kan du se potentialet i genbrug. Det giver dig mere tid til at producere godt indhold.
Giv mere for at modtage mere. Share on X