Det er godt at dele. Du når langt i livet når du deler med andre. Men lad nu være med at dele sammensatte ord.
Vi er under stærk indflydelse af engelsk. Engelsk er det sprog vi møder oftest når vi tænder en skærm. Vi er online hele tiden og derfor vælter engelsk-amerikanske gloser ind i hverdagen.
Faktisk er ordstrømmen så overvældende at den skaber forvirring i sproget. Et af de store problemer er sammensatte ord.
På Facebook findes der en hel gruppe for bevarelsen af sammensatte ord. Følg den her: Vi der kæmper for bevarelsen af sammensatte substantiver
Her vil du få et godt indblik i hvor slemt det egentlig står til. Hvis vi deler ord som de gør i USA og England, så vil ordene få en helt anden betydning.
Konsekvensen er at du fremstå grinagtig. Dine læsere vil grine af dig. Når du deler sammensatte ord vil de i bedste fald ikke give mening. I værste fald får det dig til at virke dum. Du bliver en kilde til morskab over uvidenhed.
Så galt kan det gå
Sammensatte ord findes stort set ikke på engelsk. Men på dansk er de meget almindelige. Vi begyndte at dele sammensatte ord for at hjælpe søgemaskinerne med at finde det vi ledte efter.
Men i dag kan søgemaskinerne sagtens forstå sammensatte ord. Du behøver ikke at dele uhensigtsmæssigt. Søgemaskinerne har endda også lært at vi ofte dele de sammensatte ord. Derfor lærer vi ikke at sætte dem sammen igen.
Her er et par eksempler fra de seneste opslag i Facebookgruppen:
Rema 1000 tuner salaten. På deres tunsalat står der “Tun Salat”. To navneord efter hinanden giver ikke mening. Tun kan være imperativ af at tune. Rema 1000 beder dig om at tune salaten.
Journalist kursus. De fleste forbinder journaliste med mennesker der kan skrive eller udtrykke sig sprogligt. Men hvis kursusudbyder end ikke kan stave til det de underviser i, så står det skidt til.
Makabert opslag: “Dyrlæge kontrolleret. Finparteret m.m.” Opslaget handler om kalvekød, men teksten siger at en dyrlæge er blevet kontrolleret. Efterfølgende virker det som om han er blevet parteret.
Simpel regel
Når du har to substantiver (navneord) i træk, så er der ret stor sandsynlighed for at de skal sættes sammen.
Hvis du er i tvivl, så slå ordet op i ordbogen (ikke på Google). Brug en ordbog. Du kan finde links til sprogressourcer i mit indlæg: 5 gode sprogressourcer til inspiration