
Denne artikel er en del af guiden SEO for begyndere (søgemaskineoptimering). Skrevet til mennesker – ikke robotter. I dag handler det om at skrive SEO sider.
Jeg får hovedpine, når jeg læser tekniske artikler om SEO og algoritmer. Gør du også det?
Det er ok at indrømme det.
Denne artikel er nørdfri. Den er til dig, der ikke fatter hvad PPC, SEO og HTML betyder, til folk der ikke kan kende forskel på PHP og ASP.
Synes du også, at det er belastende, at du ikke forstår, hvad nørderne snakker om, når de ruller sig ud om SEO? Men fortvivl ikke. Der er faktisk muligt at forklare det på et lidt mere simpelt sprog.
Du har måske endda den fordel, at SEO slet ikke handler om maskiner, men om mennesker. Du har ikke brug for at kende til algoritmer og fine forkortelser, de er nemlig til for at lære dig og din adfærd at kende.
Er du med?
Så lad os komme i gang. Jeg antager, at du vil have flere læsere af dine tekster. Du vil gerne have flere besøgende på din webside. Din interesse er at få trafik.
Hvis du ikke helt har forstået, hvorfor SEO er så vigtig for dine tekster, så læs nogle af mine andre artikler i serien først. SEO for begyndere (søgemaskineoptimering).
Bliver du også frustreret, eller er det bare mig?
Jeg har prøvet at forstå SEO. Jeg har prøvet at forklare det til andre, men det falder mig ikke helt naturligt. Hvorfor? Fordi der ikke er naturligt. De matematiske formler er en firkantet konstruktion, der kræver, at man holder tungen lige i munden. Der er ikke plads til afvigelser eller sjove indfald.
Alligevel synes jeg at videnskab og teknik er utroligt fascinerende og jeg er god til at at omsætte nørdernes konstruktioner til praktisk anvendelse. Jeg forstår at bruge og udvikle dét de laver. Men prøver jeg på mere end det, så bliver jeg bare dybt frustreret, og har lyst til at give en algoritme nogle tæv.
Søgemaskinernes algoritmer bliver hele tiden ændret, udviklet og forbedret, for at kunne forstå brugerens adfærd. Samtidig har udviklerne en kæmpe udfordring i at forebygge folks forsøg på at misbruge søgemaskinernes mangler. Dvs. dem der ikke har forstået at det handler om mennesker – ikke maskiner.
Dét jeg prøver at skrive her, er nogle grundlæggende retningslinjer, der altid gælder, uanset hvor meget algoritmerne bliver ændret. Fordi det handler om mennesker. Du får her seks nemme retningslinjer til at skrive en god SEO-side.
1. Vælg et godt søgeord
Søgeordet er dét ord, du helst vil have dukker op på den første side af en søgning. At vælge et godt søgeord er vigtigt, så brug lidt ekstra tid på det.
Når jeg skriver søgeord, så mener jeg nok i virkeligheden en søgesætning. Det skal være et par meget simple og beskrivende ord. Hvis du fx vælger “Afrika”, så får du åndsvagt mange forslag i en søgning, som ikke er relevante. Du skal være mere specifik. I denne artikel har jeg valgt “skrive SEO-sider”.
Jeg kan ikke vide, hvad folk vil søge på, men det er egentlig heller ikke så vigtigt for mig. Det vigtige er, at mine søgeord beskriver dét, jeg skriver om. Søgemaskinerne hjælper læserne med at finde dét, der er relevant.
Søgeord svarer til indekset bagerst i en bog. Der er gerne et langt stikordsregister i alfabetisk orden, så du nemt kan finde og læse det, du ønsker.
2. Skriv en god titel
En god titel bør indeholde dine søgeord. Titlen er højst 60 anslag (ca. 8-12 ord).
Min erfaring er, at ikke alle sprog egner sig lige godt til disse retningslinjer. På engelsk er det lidt nemmere end på dansk, pga. den måde vi sammensætter og bøjer ord; – og helt ærligt, jeg aner ikke, om søgemaskinerne kan gennemskue sammensatte ord som “søgemaskineoptimering” eller “sporvognsskinneskidtskraber”.
Hvad jeg véd er, at de SEO-plugins der findes til WordPress, er lavet til engelsk og de kan ikke skelne mellem danske tegn, sammensatte ord og bøjninger. Så derfor ser jeg lidt stort på det, når de beklager sig.
Min titel og søgesætning er aldrig helt ens, men de beskriver det samme.
3. Skriv søgeord ind i URL
URL er sidens adresse på Internettet. Den skal være en simpel udgave af titlen, men skal indeholde søgeordene. Denne artikel har fx “https://erikback.com/skrive-seo-sider”, men titlen er lidt mere omfattende.
Bare rolig, du kan sagtens bruge dansk tegn i dine søgeord, det kan søgemaskinerne godt finde ud af. Til gengæld må du ikke bruge dem i URL. Typisk oversætter WordPress selv æ, ø og å, men hvis du taster URL manuelt, skal du bruge ae, oe og aa. Fx “/traette-soeloever-paa-tur/”
OBS! Dine permalinks bør være SEO-optimeret. Læs om det i “11 vigtige SEO-tips til hjemmesiden“.
4. Brug søgeordene i starten af teksten
Du bør skrive i starten af teksten, hvad artiklen handler om. Dét kan både læser og søgemaskine godt lide. Derfor er det en god idé, at søgeordene står allerede i første afsnit.
5. Brug ankertekst når du linker til andre websider
Ankertekst er den tekst, læseren ser fremhævet som et link. Det mest naturlige er at henvise til en anden tekst ved at bruge en tekst, der er beskrivende.
I stedet for at skrive “klik her“, eller at skrive url (fx https://erikback.com/vaelg-de-rigtige-noegleord-til-seo/) er det bedre at beskrive linket: vælg gode søgeord til optimering af din webside.
6. Få andre til at linke til din webside
Links til din webside kaldes backlinks. Der er mange, – rigtig mange, bud på, hvordan du bedst får andre til at linke til din side. Der er ingen tvivl om at jo flere mennesker, der taler om dig og refererer til dig, jo mere trafik får du på din webside.
Men hvordan får du folk til at ville linke til dig? – og hvornår skaber dette link en reel værdi?
Pas på når du prøver at få links. Jeg har undersøgt mange muligheder, bl.a. gæsteindlæg, som rigtig mange hævder er godt. Men jeg er ikke helt sikker på denne strategi.
Den metode jeg har haft mest fornøjelse af, indtil videre, er den hårde vej, ved at lave et godt indhold på min egen webside. Ved at lave noget andre kan bruge og har lyst til at dele.
Med andre ord: Gør dét du gør bedst, – og vis det til andre. Hjælp andre, skab værdi og giv rundhåndet.
Backlinks der virkelig betyder noget, skal du gøre dig fortjent til.
Har du nogle idiotsikre tips til SEO anno 2015?