Dette indlæg er et afsnit i serien om SEO for begyndere, skrevet til mennesker – ikke maskiner.
I dag handler det om SEO-grundregler og hvorfor de angår især bloggere.
Hvad er det nu SEO er?
Søgemaskineoptimering (SEO) er blevet et populært emne de seneste år. Markedsføringsfolk og bloggere har indset værdien i at opdatere sin webside så den bliver mere synlig i søgemaskinerne.
Ved at producere indhold der er nemt at finde i søgemaskiner, sparer du både tid og penge på sigt.
SEO giver dig mulighed for at producere indhold, der stort set markedsfører sig selv uden at det koster noget.
Hvis du er blogger, forretningsdrivende, eller en person der har et budskab, så skal du vide hvad SEO går ud på.
Og helt ærligt, det er ikke så svært eller skræmmende som det ser ud.
Jeg har lært disse SEO-grundregler af folk som er langt bedre til det her end jeg er. Og nu vil jeg gerne give dem videre til dig.
Jeg har prøvet at gøre det så enkelt som muligt, så alle kan forstå det (desuden mangler jeg teknisk viden til at kunne forklare det i detaljer).
Før vi går i gang
Før du begynder at skrive indhold der er egnet til søgemaskinerne, skal du beslutte hvad du vil skrive om. Du er nødt til at vælge et emne.
SEO handler om at have et knivskarpt fokus. Derfor skal du vide hvilket emne eller tese dit fokus skal ligge på fremover. Du skal vælge en beskrivelse der er bred nok til at folk vil søge på den og smal nok til at få en placering i søgemaskinerne.
Fx er “Internettet” alt for generel en beskrivelse. Skriv hellere noget i retning af: “Værktøjer til at få succes med din forretning online.”
Når du har valgt dit emne og tese, så kan du gå i gang med at skrive.
Bloggerens SEO-grundregler
Her er en liste over de vigtigste ting alle bloggere, begyndere og væsner med et limbisk system, bør vide.
1. Skriv en god titel
En god titel er for et indlæg, som smør for brødet. Den bør omfatte indlæggets søgeord, som bør findes i starten af indlægget. Bemærk at titel ikke er det samme som overskrift. Titlen er den tekst du ser øverst i browserens vindue, eller på fanebladet.
Fx er min titel til dette indlæg: “SEO-grundregler for bloggere og begyndere” mens min overskrift er lidt anderledes.
Titlen bør du holde på højst 66 tegn, for at den ikke bliver afkortet af søgemaskinerne.
2. Link-building
Links er væsentlige for at øge din sides placering (især andre der linker til din webside). Det er tre måder at gribe det an:
- Link til andre værdifulde artikler der kan hjælpe læseren. Brug en ankertekst der indeholder dit søgeord eller -frase.
- Få andre til at linke til dig, enten ved at bede dem om det (ikke noget lusk) eller skrive godt indhold.
- Link til artikler på din egen webside – arbejd evt. med conerstone content.
Dine egne links laver du ved at finde godt indhold og skrive godt indhold. Links der kommer udefra kan du få ved at skrive kommentarer eller gæsteindlæg på andre websider.
3. Nævn søgeord
Noget af det sværeste ved SEO er nok at finde de rigtige søgeord. Hvad handler din artikel om? Når du har valgt et emne, der forhåbentlig passer med din websides emne, skal du indsætte det flere forskellige steder:
- I sidens titel og overskrift
- I sidens URL
- I artiklens brødtekst
- I din sides metadata
Brug søgeordet allerede i det første afsnit af din artikel. En god teknik er at lægge ud med et spørgsmål, så lyder det ikke så mekanisk.
Brug søgeordet igen et par gange i brødteksten, men ikke for mange gange (2-4 gange er fint). Link til andre ressourcer der indeholder dit søgeord – brug ankertekst.
4. Lad være med at skrive for lidt
Den bedste længde for et indlæg er 300 – 500 ord.
Du kan godt skrive mere end 500 ord, du skal bare være sikker på at det bliver læst. Hvis ikke, så bliver din bounce-rate for stor og det skader din placering. Men du må aldrig skrive færre end 300 ord.
5. Skriv ofte
Skriv indlæg mere end en gang om ugen (3-4 indlæg er passende). Det vil vænne søgemaskinerne til at komme tilbage jævnlig for at lede efter nyt indhold. Det forbedrer din placering på sigt. (Det kan tage op til et halv år at blive opdaget).
6. Du må ikke undervurdere metadata
Jeg ved godt at det lyder teknisk, men det er vigtigt. Metadata betyder information om information. Det er alt det usynlige som kun søgemaskinerne ser, men læseren ikke ser. Metadata er ikke så vigtige som din tekst, men den tæller.
Du skal derfor også indsætte dine søgeord som metadata. Nogle blogtemaer gør dette automatisk. Hvis ikke det gør, så brug evt. et plugin der hjælper med det. Jeg bruger WordPress SEO by Yoast.
7. Brug billeder
Omdøb billedets filnavn til at omfatte dine søgeord. Skriv dem også i billedets titel, alternativ tekst og beskrivelse (det er det samme som metadata).
Billeder bevarer læserens opmærksomhed og få dem til at klikke på andet indhold på din webside.
8. Brug kategorier
Navngiv dine kategorier efter de store søgeord på din webside. Brug ord der er specifikke, ikke generelle. Husk også at omdøbe “Uncategorized” til fx “diverse” eller “forskelligt”.
Kategorier giver flere links og indgange til dit indhold. De giver søgemaskinerne mulighed for at se at du linker til søgeord på din side.
9. Brug header-tags
Header-tags er lidt teknisk. Det er dem der i HTML ser sådan ud: H1, H2, H3. De fleste temaer gør det automatisk, men du skal selv vælge den tekst der skal formateres.
Du bør bruge tags til overskrifter og underoverskrifter for at gøre artiklen nemmere at læse. Overskrifterne bør indeholde søgeord der er relevante for emnet i artiklen. (Brug ikke H1-tagget i selve artiklen, da temaet bruger den til artiklens overskrift.)
10. Vær social
Det er temmelig omdiskuteret hvor stor indflydelse omtale på de sociale medier har på SEO. Men uanset de forskellige meninger, så er de en faktor du skal tage med.
Den vigtigste grund til at bruge de sociale medier er at blive set af andre. Når folk kender dig og ser dit indhold, vil de dele det. Måske linker de til det på deres egen webside – og det er særdeles godt for SEO.
Hvor skal du starte?
Jeg ved godt at det kan virke lidt uoverskueligt. Men hvis du ikke lige ved hvordan du skal komme i gang, vil jeg anbefale at du starter med overskriften. Skriv en god overskrift.
Hvis du vil blive bedre til SEO, så bevar fokus på at skrive godt indhold med overskrifter der ikke lyder mekaniske. Så vil folk begynde at dele dit indhold og du får flere links.
Disse er de vigtigste ting, resten er bare ekstra som du kan bygge på efterhånden som du bliver bedre.
Hvis du vil vide mere om SEO, så læs mit indlæg SEO for begyndere.
Spørgsmål? – skriv dem i kommentaren nedenfor.