Du må ikke glemme at optimere dine billeder i blogindlæg. Og du skal have billeder i dine blogindlæg. Ok, jeg bestemmer selvfølgelig ikke over din blog, men hvis du arbejder målrettet med din blog, så er der ingen vej udenom.
Det er ikke alle der er super gode til at tage billeder så de ser godt ud. Det gør egentlig heller ikke så meget. Det vigtigste er at du finder din stil og bruger billeder. Ingen forventer at du er mestefotograf. Jeg synes at det er sværere at finde et motiv end at tage et billede. Ikke fordi jeg er specielt god til at tage billeder. Jeg tror bare at motivet er vigtigere en kvaliteten.
Billeder i blogindlæg er lækkert
Kvaliteten af dit billede kommer helt an på din stil. Da jeg skulle udgive min første bog havde jeg brug for illustrationer. Men til sidst var jeg ved at opgive fordi det var hamrende svært at lave grafiske illustrationer når man ikke har talent for det. Til sidst fik jeg den idé at tegne mine illustrationer i hånden på et stykke papir. Derefter skannede jeg dem og lagde dem ind i bogen.
Min stil blev håndtegnede illustrationer – og du fungerede perfekt. Derfor er kvalitet relativt. Hvis du prøver at lave kunstneriske billeder uden at vide en disse om fotografering, så laver du dårlige billeder. Hvis din stil derimod er amatørfotos med sløret fokus og et filter lagt over, så er det gode billeder.
Lige for tiden bruger jeg stock photos selvom jeg ikke er specielt stor fan af dem. Men jeg har brug for at lære at finde motiver der passer til min stil. Det er ikke rigtig lykkedes. Mine egne fotos stinker.
Din opgave er at finde din stil og få smidt nogle billeder på dine blogindlæg. Indlæg med billeder bliver prioriteret højere af Google. Dine læsere elsker noget visuelt. Det gør teksterne mere saftige og lækre. Det er som forskellen på en tørstegt hakkebøf uden salt og en saftig velkrydret bøf. Kødet kan være af god kvalitet i begge tilfælde, men hvis du mishandler det, så vil ingen spise din bøf.
Størrelsen betyder noget
Når du har lagt et billede på dit blogindlæg, så skal det optimeres. Hvis du ikke optimerer dit billede risikerer du at din side bliver langsom. Det kan hverken mennesker eller maskiner lide.
Du skal optimere dit billede til både din egen platform og søgemaskiner. Lad os starte med din egen platform.
Det er ikke helt ligegyldigt hvilken størrelse dit billede har når du propper det ind i dit blogindlæg. Du skal lige arbejde lidt med det først. Du skal vide præcist hvor store billeder du skal bruge i dit tema. Du skal kende målene. Pt. anbefaler WordPress et format på 1200×675 i jpg. Det er de billeder der fylder mindst og opfylder dit temas krav.
Billeder er blevet større med tiden. Da jeg startede denne blog var mine billeder 700×400 og nogle steder fyldte de kun en halv kolonne. Sådan er det ikke mere. Hvis du vil følge med tiden, så skal billeder fylde mere – gerne hele bredden på dit blogindlæg. Og smid gerne flere billeder ind hvis det er relevant.
Nogle eksperter anbefaler at du dobler størrelsen på dine billeder, men så fylder de mere på serveren og de tager længere tid om at blive hentet frem. Jeg vil hellere lave dem om hvis formaterne ændrer sig igen. Så er der en god grund til at få opdateret billederne.
Hvordan redigerer man et billede?
Det gør du såmænd i et program til billedredigering. Det behøver ikke at være en stor og dyr løsning. Du kan gøre det ganske gratis i for eksempel Canva. Der findes også en del apps til mobilen og jeg mener også at Google har noget brugbart.
Men helt ærligt, så er det ikke et område jeg er super klog på. Jeg bruger Canva fordi det er nemt og hurtigt at oprette et billede i 1200×675 og smide mit eget billede ind. Derefter downloader jeg billedet i jpg og det er klar til brug på min blog.
Skriv en meta alt tag til dit billede
Øh – en hvad? – Jo, på almindeligt sprog skal du skrive en lille tekst til dit billede. Formålet med teksten er at søgemaskinerne skal kunne forbinde dit billede med dit blogindlæg. På den måde søgemaskineoptimerer du dine billeder sammen med dit blogindlæg.
Teksten skal ligge i et alt tag. I WordPress kan du indtaste det der hvor du opbevarer dine medier – eller direkte i blogindlægget. Bare klik på billedet og skriv i højre side. Der er mange elementer du kan udfylde, men alt-tagget er det vigtigste.
Det er ret enkelt at udfylde. Du skal ikke opfinde noget nyt og spændende. Dit alt-tag skal indeholde din fokussøgefrase. Og som den målrettede blogger du er, så har du allerede lavet din fokussøgefrase. Hvis ikke, så smut lige en tur omkring dette blogindlæg: Skriv en god søgefrase uden teknisk søgeordsanalyse.
Husk skrive en meningsfyldt tekst i et direkte og aktivt sprog. Det gør brugeroplevelsen bedre. Og lad være med at fylde din alt-tekst med søgeord. Det kaldes keyword stuffing – det bliver ikke godt modtaget.
Brug forskellige tekster
Hvis du har mere end et billede i dit blogindlæg, så bør dine billeder have forskellige alt-tekster. På det billede der præsenterer dit indlæg skal det være din søgefrase. Men billeder du bruger til illustration er forklaring skal have en ande tekst. Den må gerne indeholde variationer af dine søgeord eller relaterede søgeord.
Til andre billeder bør du beskrive hvad billedet forestiller og hvad dets funktion er. Hvis dine læsere ikke kan se hvad billedet skal forestille, så vil de føre musen henover billedet og den lille forklaring der dukker op er din alt-tekst. Denne tekst bliver også brugt af synshæmmede læsere som får tekst læst op.
Hvis du ved at du henvender dig til et publikum der foretrækker at få læst din tekst op, så bør du tænke over hvad du skriver. Det skal give mening.