Søgeordsanalyse har altid haft en sær virkning på mig. Det er en disciplin der altid dræner mig for energi. Den spolerer min kreativitet og jeg har mest lyst til at klappe min Mac sammen og tage en lur. Men søgeord finder jo ikke sig selv.
Heldigvis har jeg fundet ud af at man sagtens kan finde gode søgeord uden den store tekniske analyse. På den måde bevarer jeg min kreativitet og gør søgemaskinerne glade på samme tid.
Slut med teknisk research
Det kan sikkert godt betale sig at lave grund research med Googles eller andres værktøjer til at finde gode søgeord. Men det vil jeg lade seo-eksperterne om. Når jeg kaster mig ud i de lange lister med forslag fra maskinerne kommer jeg i stærk konflikt med min måde at skrive på. Jeg skriver til mennesker. Og hvis jeg skal proppe søgeord og -fraser ind i min tekst, så virker det kunstigt.
Jeg har brug for at kunne skrive levende tekster. Derfor er jeg ikke specielt striks med at lave søgeordsanalyse. I hvert fald ikke den tekniske af slagsen.
Men du slipper ikke for at finde på søgeord og -fraser. Her er min bud på hvordan du kan finde gode søgeord uden teknisk analyse.
Hvad handler dit blogindlæg om?
Læs din arbejdsoverskrift. Står der hvad dit blogindlæg handler om? Kort handlingen ned til den korteste meningsfyldte sætning du kan. Sætningen skal være grammatisk rigtig. Du må ikke vise hensyn til maskinerne her.
Hvad siger Google?
Kopiér din arbejdsoverskrift og smid den en tur igennem Google. På den første side af søgeresultaterne popper der andre bud på indhold der handler om det du skriver om. Se om der er mønstre i de blogindlæg du finder. Er de lavet i et bestemt format eller i en særlig stil?
Nederst på siden af din søgning giver Google forslag til relaterede søgeord eller fraser. Prøv at se om de er bedre at bruge.
Nu ved du hvilke ord og syntax populære søgninger bruger.
Søg på sociale medier
Led efter dine søgeord på de sociale medier. Hold øje med hvordan medlemmerne stiller spørgsmål om emnet. Og hvilke ord de bruger når de taler om emnet. Den sammensætning de bruger her er ofte de ord og fraser de vil søge på i søgemaskinerne.
Kend dit publikum
Uh – den her dukker op i mange sammenhænge. Men faktum er at der ikke findes en skudsikker søgeordsanalyse. Det hele afhænger af dit publikum og din niche. Når du ved hvilke ord dit publikum bruger når de leder efter løsninger, så er du godt på vej.
Det kræver at du går i dialog med dit publikum og følger deres samtaler. Dit fag har sikkert også et særligt fagsprog. Afhængigt af dit publikum, så er det vigtigt at du henvender dig til dit publikum i et sprog de kender.
Din søgefrase behøver ikke at være en sætning
Der er forskel på hele sætninger og fraser. Jeg vil ikke gå i detaljer med grammatisk teori. Derfor holder vi os til den korte forklaring. En sætning består af fraser. En frase kan derfor være taget ud af en større sammenhæng.
Dine søgefraser må gerne bestå af en hel sætning, men det er en fordel at din søgefrase er så kort som muligt. Derfor vil jeg anbefale at du kun medtager de vigtigste ord i din søgefrase. Bindeord vil søgemaskinerne typisk ignorere. Derfor er de ikke så vigtige.
Desuden kan søgemaskiner sagtens skelne mellem forskellige bøjninger af et ord. Det betyder at din søgefrase kan indeholde en bøjning, mens din tekst indeholder en anden.
Søgemaskinerne kan endda også kende synonymer af dine ord. Det giver dig større frihed til at skrive mere naturlige og levende tekster.
Så selvfølgelig må din søgefrase gerne bestå af en hel meningsfyldt sætning, men det behøver den ikke. Gør den kort og fokuseret. Brug derefter synonymer og vendinger der relaterer sig til din fokus-søgefrase.
Hvis du bruger Yoast Seo er det muligt at du skal opgradere til en betalt løsning for at få Yoasts søgeordsværktøj til at vise hensyn til synonymer. Men bare rolig – søgemaskinerne genkender fint bøjninger og synonymer.
Du kan forresten downloade Yoast Seo ganske gratis gennem plugins i WordPress. Læs mere om det her: Yoast SEO plugin