I dag har jeg et usædvanlig tip til at få skrevet mere. Ikke kun som blogger. Nogle gange kan det være svært at finde på noget at skrive.
Den blanke skærm eller papir ser næsten ud som om det griner af dig. Det hvide og blålige lys blænder dig. Hæmmer dig. Du får næsten lyst til at lukke øjnene eller at tage snebriller på.
Nogle kalder det skriveblokering. Det mener jeg er noget vås. Læs mit indlæg om hvad skriveblokering i virkeligheden handler om: Leverer du varen eller har du en skriveblokade?
Få ord ind i blodet
Fyldt din krop og sjæl med ord. Gør dem til en del af dig. Nærmest på samme måde som luft og mad er med til at drive din krop. På samme måde skal ord drive din trang til at skrive.
Den bedste måde at starte den drivkraft er ved at lægge mere opmærksomhed på ord. En bevidst opmærksomhed.
For mig kommer det helt naturligt. Jeg kan ikke lade være med at vende og dreje ord og sætninger for at se om de kan betyde noget andet. Jeg elsker at lege med ord.
Jo mere jeg leger, jo mere får jeg lyst til at skrive.
Du kan gøre det samme. Her får du nogle idéer til hvordan. De er inspireret af et gæsteindlæg jeg fandt hos Jeff Goins. For mig er de helt indlysende. Derfor her jeg ikke før tænkt på at det kunne være en god øvelse for andre. Du kan læse indlægget her: The Productivity Secret of Professional Writers
Giv sms’er større opmærksomhed
Har du tænkt over hvor bevidstløst du bare svarer på en sms? Måske er du en af dem der bruger mange forkortelser så du ikke behøver at skrive så meget.
Du skriver sandsynligvis sms’er hver dag. Så næste gang du skriver en sms, så prøv at overveje om du kunne skrive dit svar eller spørgsmål på en anden måde.
Måske så den bliver mere nærværende end effektiv.
“kommer om 5” – kunne måske skrives som “Jeg er der om fem minutter” eller “Jeg er der næsten – glæder mig 🙂”.
Ved at variere dit sprog på sms viser du modtageren at du giver dig tid til personen i den anden ende. Du viser overskud. Så udover at øve dit ordforråd, skaber du en bedre relation.
Prøv at gøre det til en sport at finde på nye ord at bruge. Synonymer. Hvor mange måder kan du fx indlede en besked? – Hej, Velkommen, Goddag, Kære, Kæreste, Elskede, Ærværdige, Vær hilset, Dav, Davs, Hejsa…
Læs skilte på gaden
Uh det er en sjov sport. Skilte er blevet en af mine kæpheste og de giver konstant kilde til stor morskab. Samtidig er det trist at se hvor dårlige butiksindehavere er til at formulere sig på et skilt.
Det handler ikke kun om at skrive ord. Du skal også læse ord og lade din hjerne lege lidt med dem. Hvad betyder de ord der står på skiltet? Du forstår helt sikkert budskabet, men hvad står der egentlig?
Fortolk teksten. Misforstå den. Skriv den om inde i hovedet.
En typisk fejl og kilde til stor morskab er når skiltemageren ikke har styr på sammensatte ord. Når du alligevel overspringshandler, så vil jeg anbefale at gøre det i Facebookgruppen Førstehjælp til sammensatte ord.
Lyt til samtaler
Det er altid godt at øve sig i at lytte. Gode lyttere er altid populære. Når du alligevel lytter til andre menneskers budskaber, så tænk lidt over hvad de siger. Kunne de have udtrykt sig anderledes?
Kunne de være mere klare i sproget? Ville et andet ord have styrket budskabet?
Ligesom med sms’er er vores talesprog ofte bevidstløst. Vi siger nogle gange noget værre vrøvl. Det betyder ikke at du skal irettesætte afsenderen af budskabet, men du må gerne tænke lidt over hvad de siger.
Prøv for eksempel at lytte til folk når de bruger ordsprog, talemåder og metaforer. Ofte mener de noget helt andet end dét de siger.
“Man skal ikke kaste med gråspurve når man selv bor i et glashus” 🤣.
… Ok, den fandt jeg selv på. Men du forstår hvad jeg mener.