30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Nogle mennesker er nysgerrige af natur. Andre er nødt til at øve sig. Nysgerrighed hjælper dig med at blive klogere på din verden og virkelighed. Den hjælper dig med at lytte. Evnen til at lytte er essentiel når du vil skrive tekster dit publikum kan lide. Derfor skader det ikke at øve sig i at være nysgerrig.
For mig er det vigtigt at ting skal give mening. Derfor kan jeg ikke lade være med at undersøge og udforske stort set alting. Jeg sætter tit spørgsmålstegn ved ting de fleste ville acceptere som sande. Og det betaler sig fordi det giver forståelse at spørge og undersøge.
I dag får du nogle idéer til hvad du kan gøre for at være mere nysgerrig så du kan skrive bedre og dybere tekster.
Stil spørgsmål
Min første anbefaling er at du praktiserer at stille spørgsmål. Ligesom jeg anbefalede dig at slå ord op du kender vil jeg anbefale at du stiller spørgsmålstegn ved helt almindelige ting. Brug ofte ordet “hvorfor”, men også gerne alle de hv-ord du kan finde på.
Lad mig give dig et eksempel på spørgsmål du kan stille om helt almindelige ting. Prøv for sjov at finde svaret på mine spørgsmål og se om du bliver klogere:
- Hvorfor er mange blyanter gule?
- Hvem lavede den første blyant?
- Er der bly i blyanter?
- Hvor lang er en blyant?
- Hvordan får man blyet ind i blyanten?
Alle disse spørgsmål virker ligegyldige. De er ikke specielt vigtige for hverken dig eller mig. Men de vil hjælpe dig til at forstå. De vil hjælpe dig med at skrive. Det sjove er at du kan blive ved med at stille spørgsmål til hvert svar du finder. Hvis du har børn vil du vide at det er muligt at spørge hvorfor til stort set alt.
Læs meget
En af de mest effektive måder at øve sig i at være nysgerrig er at læse. Læse alt muligt. Ikke kun dine yndlingsbøger. Læs alt du kan finde med bogstaver på. Her må du gerne gå til ekstremer. Læs bøger, vejledninger, dameblade, reklamer, regler osv. Men læs også teksten på indlægssedler, kartoner, skilte osv. Læs dem ikke fordi du skal, men læs dem fordi du kan. Læs dem for at kunne stille spørgsmål.
Hvis du allerede er nysgerrig af natur, så prøv at læse samme ting på et andet sprog. Gerne et sprog du ikke selv kender. Det er ret sjovt at tyde de finske og russiske ord. Ok, det er lidt nørdet – men tro mig … du bliver klogere hver gang.
Læs altid kritisk. Ikke på den negative måde. Men læs og stil spørgsmål. Dét du læser er ikke nødvendigvis sandheden bare fordi den står på et stykke papir. Findes der overhovedet noget der er sandt? – rigtigt og forkert? – det hele handler om perspektiv.
Lyt til en ekspert
Ekspert er et relativt begreb. Hver gang du møder et menneske, så har dette menneske en særlig viden om noget. Find ud af hvad der begejstrer dette menneske og stil spørgsmål. Derefter skal du bare lytte.
Du kan stille spørgsmål om ting du allerede ved. Fordelen ved dette er at du får en ny synsvinkel på noget du selv tror er indlysende. Du kan også stille spørgsmål om noget du ikke ved. Så lærer du helt sikkert noget nyt.
For udfordringens skyld kan du prøve at spørge et menneske om noget der overhovedet ikke interesserer dig. Især er det godt hvis du kan finde et emne du ikke tror at du nogensinde vil få brug for. Du vil blive meget overrasket over den viden du opnår. Ikke mindst hvis mennesket overfor dig kan fortælle med stor begejstring.
Alt er spændende hvis det blive fortalt af en begejstret sjæl.
Denne øvelse vil give dig en bred viden der sætter dig i stand til at snakke med næsten hvem som helst om hvad som helst. Du vil få et væld af historier og eksempler du kan bruge når du skriver dine tekster.
Gå på opdagelse
Løsriv dig fra Google og gå på opdagelse i den virkelige verden. Lad være med at sætte din lid 100 procent til søgemaskinerne. Den bedste måde at være nysgerrig på er ved at udforske og gå på opdagelse. Når du gå gennem byen, så gå en tur ind til boghandleren. Bare et par minutter hver gang. Kig på emner og bogrygge. Se hvad der er aktuelt osv. Stil eventuelt spørgsmål i butikken.
Når du alligevel går gennem byen, så vælg en ny vej. Ikke en kæmpe omvej. Bare brug lidt tid på at udforske en sidegade og dens butikker. Gå ind i en butik eller en kirke. Gå ind i en baggård. Følg din nysgerrighed … og stil spørgsmål.
Dumme spørgsmål findes ikke
Den største hindring for at stille spørgsmål er frygten for at lyde dum. Men tro mig – du lyder ikke dum. Spørgsmålene om blyanter i mit eksempel lyder måske lidt dumme, men kan du svare på dem uden at slå op? – Nej, vel.
Det værste der kan ske når du stiller et spørgsmål der lyder dumt eller fjollet er at personen griner lidt af dig. Men dit spørgsmål vil i samme tilfælde udløse et modspørgsmål: Hvorfor spørger du om det? Det er din mulighed for at uddybe hvorfor du synes at det kunne være interessant at vide. Hvis du føler modstand fra personen du spørger, så bare sig at det var af nysgerrighed.
De mennesker der ved mest, er de der tør stille spørgsmål ingen andre vil stille. Øv dig i at stille de såkaldte dumme spørgsmål. Vent og se hvad der sker hvis du stiller spørgsmålet til en intelligent person. Han eller hun vil med det samme tage udfordringen op og så gælder det bare om at lytte og lege med 😉
Din opgave: Gå på opdagelse og stil et spørgsmål om det du finder.