En målrettet blog har links. Ikke helt tilfældige links, men links der binder dit indhold sammen så det er nemt for læseren at navigere rundt. Hvis dine læsere og søgemaskinerne ikke kan finde rundt i dit indhold, så bliver dine tekster ikke læst.
Der findes tre forskellige typer links:
- Interne links (internal)
- Udgående links (outbound)
- Indgående links (Inbound)
Alle links er vigtige at have på din blog. Det betyder dog ikke at du skal plastre din blog til med links bare for at snyde søgemaskinerne. Det vil ikke lykkes. Du skal kun indsætte relevante links. Hellere ét godt målrettet link end ti tilfældige.
1. Interne links
Interne links er links du har fuldstændig kontrol over. Derfor er de lette for dig at styre. Du bestemmer hvor de skal stå og hvor de viser hen. Interne links bruger du til at binde dit indhold sammen så læseren får en god oplevelse. Du bruger links til at guide dit publikum videre til andre relevante indlæg på din side.
Google måler hvor længe dine læsere er på din side. Og hvor mange indlæg de læser. Jo flere sider dit publikum læser, jo mere værdifuldt er dit indhold. Det fortolker Google som en god ting og belønner dig med en bedre placering.
Når du linker dit indhold sammen, så tænk meget over hvilken rejse du vil sende læseren på. Hvad kunne læseren mon være interesseret i når han eller hun har læst dit indlæg?
Struktur er en god linkstrategi
Google bruger dine links til at finde dine indlæg. Den sender en bot rundt på din side som tager udgangspunkt i din forside og følger alle links derfra. Derfor tager den meget lang tid om at finde indlæg der står helt alene uden nogen form for interne links.
På baggrund af dine links beregne Google værdien af dine sider og blogindlæg. Jo højere værdi, jo bedre ranking i søgeresultater. Derfor er det nødvendigt at du overvejer en god struktur på din blog.
Se strukturen som en pyramide med din forside i toppen. Under den er der et lag med dine kategorier. Under kategorier ligger din blogindlæg. Din opgave er at holde denne struktur så enkel og overskuelig som overhovedet muligt. Derfor anbefaler jeg at du ikke har for mange kategorier. Optimalt tre til fem kategorier og absolut ikke mere end ti.
Hver kategori bør have mindst 20 blogindlæg for at have en reel værdi. Så kan du jo selv gøre regnestykket hvis du arbejder med fx ti kategorier. Det svarer til 200 blogindlæg som minimum.
Når du har en struktur bliver det lettere for dig at binde indholdet sammen med links.
Du kan læse mere om kategorier i mit indlæg: Hvor mange kategorier skal min blog have?
Beslut dig for hvilket indhold der er vigtigst
Dit vigtigste indhold kaldes også cornerstone content – hjørnestensindhold. Det er det bærende indhold på din blog. Ud fra dette indhold udspringer dine øvrige blogindlæg. hjørnestensindhold har høj værdi – både for læser og søgemaskine. Især hvis det hjørnestensindhold peger på en lang række relevante blogindlæg der uddyber emnet.
Dit cornerstone content bør have mange links der peger på relevante blogindlæg i den kategori. Som udgangspunkt bør hver kategori have en hjørnesten.
Kontekstuelle links
Du skal binde dine blogindlæg og hjørnestensindhold sammen med kontekstuelle links. Det vil sige links til andre indlæg der relaterer sig til emnet eller som kan være relevante for emnet.
Således bør hvert blogindlæg have et link til sin hjørnesten og eventuelle andre relevante blogindlæg. Din hjørnesten skal naturligvis også linke til blogindlægget.
Link til populært indhold
Overvej at linke til populære blogindlæg eller hjørnestensindhold på steder hvor det er let for læseren at se. Det kan være i menuen eller ude i siden af din blog. De fleste blogs har en sidebar til promovering af andet indhold og anden praktisk information. I WordPress er det dit widget area.
Når du lægger nye indlæg her og populært indhold, så får de typisk et kraftigt boost. Og så er det dejligt nemt for læserne at finde frem til din sides vigtigste indhold.
Lav en startside
En meget populær side er “Start her”-siden. Der er ikke mange bloggere der tænker over det. Men som målrettet blogger bør du have en side der guider nye besøgende rundt i dit indhold. Den viser links til dit hjørnestensindhold og dine populære blogindlæg.
2. Udgående links
Udgående links er links fra din blog til andre blogs – altså andre hjemmesider end din egen. Du har delvis kontrol over udgående links. Du bestemmer selvfølgelig hvor linket skal optræde, men desværre har du ikke så meget kontrol over siden i den anden ende er opdateret. Måske bliver den slettet af ejeren og så opstår der et dødt link.
Derfor er det vigtigt at du jævnligt tjekker om dine links virker og om indholdet i den anden ende er opdateret. Det kan være et stort arbejder og der er desværre mange der helt glemmer at tage sig af døde links.
Faktisk er der så mange der glemmer døde links at der er opstået en hel strategi omkring såkaldte broken links. I korte træk går det ud på at find links på andre blogs der ikke virker og skrive noget indhold som ejeren kan linke til i stedet for.
Du bør tilføje mindst ét udgående link til hvert blogindlæg du skriver. Det vil hæve værdien af dit indhold fordi du viser at der også er andre der skriver værdifuldt indhold om emnet. Du hjælper andre med at dele relevant indhold og viser dine læsere hvor du selv har fundet din viden og ressourcer. Det har høj værdi. Det øger validiteten af dine påstande når du kan dokumentere tal og udsagn med links til andre sider. Det vil øge din troværdighed.
Du kan læse mere om udgående links hos Yoast Seo: Do Outbound Links Matter for SEO
3. Indgående links
Jeg vil ikke lyve for dig – indgående links er noget af det sværeste at få. Samtidige er det de mest værdifulde links. Du har absolut ingen kontrol over indgående links. De er links som andre mennesker lægger på deres blogge fordi du har lavet noget godt indhold de mener er værd at linke til.
I bloggerens fagsprog hedder de backlinks. Der er selvfølgelig mange ting du kan gøre for at påvirke andre til at give dig et backlink, men det er hårdt arbejde. Til gengæld betaler det sig. Backlinks er nogle af de links der giver mest trafik til min blog.
Først og fremmest skal du lave godt indhold. Du skal lave så godt og grundigt indhold at ingen andre orker at lave noget der er bedre. I stedet linker de til dit indhold.
Dit suverænt gode indhold bliver selvfølgelig kun delt hvis det bliver set. Derfor vil en stor del af din backlink-strategi være at få dit indhold ud til de rigtige mennesker.
Backlink-strategier
- Blive en ressource for andre bloggere og meningsdannere.
- Udgiv skyskraber-indhold – indhold der er 5-10 gange bedre end det bedste.
- Find forældede links på andre blogs og tilbyd bloggeren et frisk link til bedre indhold.
- Brug populære formater. Der typer indhold der får flere links end andre:
- Lister
- Quiz
- “Hvorfor”-indlæg
- “Sådan”-indlæg
- Inforgrafik
- Video
- Udgiv komplette guider.
- Brand en strategi eller teknik. Fx har jeg udviklet Komparativprincippet som jeg ofte henviser til.
- Ressourcesider. Mange bloggere har en ressourceside. Formålet med en ressourceside er at linke til relevant indhold som bloggens læsere kan have glæde af. Bed pænt om et link.
Jeg må bryde sammen og tilstå at jeg har ikke selv fundet på disse strategier. De er de mest effektive strategier i 2020 ifølge Brian Dean på Backlinko. Du kan læse om hver strategi i detaljer her: How to Get High Quality Backlinks in 2020