I mange år har jeg haft en helt særlig tilgang til sundhed. Den er blevet et princip. Komparativprincippet. For mange år siden arbejdede jeg som terapeut. Mit hjalp mine klienter med forebyggelse og helbredelse.
Jeg fandt ret hurtigt ud af det var utroligt sjældent at et menneske ikke havde en eller anden lidelse. I lang de fleste tilfælde ville mine klienter gerne arbejde på at få det bedre ved at ændre sin livsstil. Det var frustrerende for mig at næsten ingen var villige til at gøre det der skulle til for at få det bedre.
Det var der en grund til. Det er alt for uoverskueligt at ændre sin livsstil radikalt fra den ene dag til den anden. Uanset hvor enkelt det virker, så har mennesker brug for at foretage store ændringer i små skridt ad gangen. Ofte stødte jeg på vendingen: Det sundeste alternativ til et eller-andet.
Det gav ikke mening.
Som om der findes et absolut og endeligt sundeste alternativ. Det findes ikke. Alt kommer an på personen der er i gang med at ændre sin livsstil. For mig gav det mere mening at tale om et sundere alternativ.
Forskellen på sundere og sundeste
Der er en kæmpe forskel i formuleringen. Når du bruger superlativet sundeste, så er det definitivt. Når du har tilegnet dig det sundeste alternativ, så behøver du ikke at gøre mere. Men sådan fungerer virkeligheden ikke. Du kan altid gøre noget for at blive sundere. Det er en dynamisk og kontinuerlig proces.
Min mantra overfor mine klienter blev hurtigt til et sundere alternativ. Og det virkede. Når du beder en overvægtig person om at spise fem gulerødder i stedet for fem flødeboller, så kommer det ikke til at ske. Men bed klienten spise fire flødeboller i stedet for. Det er ikke sundt, men et sundere alternativ.
Prøv selv når du går på indkøb. Tag én enkelt vare på listen og spørg dig selv: Kunne jeg finde et sundere alternativ til denne vare? Fx oksekød med 12 % fedt. Ja, du kunne vælge den med 8 % fedt. Og hvad vil der ske næste gang du skal tage stilling til oksekød? Du skal finde et bedre alternativ til 8 % fedt.
Sådan bliver det ved.
Du kan ikke undgå at blive sundere og sundere for hver dag der går.
Brug komparativ
Hvis du ønsker udvikling for dig selv og dine læsere, så brug komparativer i stedet for superlativ. Du vil hurtigt mærke en væsentlig forandring. Du kan altid blive bedre til noget. Men du bliver aldrig den bedste. Der findes altid en der er bedre end dig. Det er demotiverende.
Dit mål er ikke at blive den absolut bedste skribent eller blogger. Dit mål er at blive bedre og bedre til at skrive og præsentere dit indhold.
Det er præcis det komparativprincippet går ud på.