Hvis jeg skal samarbejde med et andet menneske, sætter jeg pris på høflighed. Det er sikkert gensidigt.
Når det handler om at skrive gæsteindlæg på andres blogge, så er det ikke altid indholdet der er det vigtigste. Det handler meget ofte om personlighed og attitude. Det handler om at respektere og hjælpe hinanden.
Det er ikke noget der kun gælder for bloggere. Det gælder i stort set alle sammenhænge. Det gælder på arbejdspladsen, derhjemme, i butikken osv. Jeg lærte det på den hårde måde – jeg håber at du får en lidt blødere overgang.
Jeg er blevet opdraget til at opføre mig pænt. Spise med kniv og gaffel. Lade andre gå først. Stå pænt i køen. Tiltale andre pænt – ja, jeg var nok en af de sidste i min generation der lærte at sige “De” til folk jeg ikke kender (ærgerligt at høflig tiltaleform er faldet væk på dansk).
Men alligevel lykkedes det mig at fremstå både arrogant og uhøflig. Jeg har nemlig tendens til at arbejde hurtigt og effektivt – og forvente at andre gør det samme. Kombineret med en evne til at være meget kortfattet og kontant, virkede jeg alt andet end høflig. Sjovt nok gik der mange år før jeg opdagede at denne tilgang ikke virkede så godt.
Smil
Mit første tiltag for at ændre min adfærd var at smile til andre mennesker. Min træner i taekwondo smilede altid til andre mennesker. Også til mig (hvilket dengang overraskede mig). Han tog øjenkontakt, smilede og hilste. Det gjorde en verden til forskel. Sådan ville jeg også gøre, tænkte jeg. Og det gjorde jeg.
I dag har jeg mange varianter af smil. De virker alle lige godt. Et smil virker positivt og høfligt. Folk kan lide at blive smilt til – også fremmede. Når du smiler får du bedre service, du bliver glad og verden virker som et bedre sted at være.
Men hvordan kan man smile som gæsteblogger? Kan man smile med ord? Nej, det handler om betydningen af et smil. Et smil betyder at du anerkender et andet menneske. Du ønsker det velkomment i din verden. Du viser respekt. Et smil viser din positive indstilling. Du viser accept. Et smil skaber tillid.
Alle disse ting skal du også gøre som gæsteblogger.
Fællesskabet kommer i første række
Når du skriver på en anden blog, så lær hvem publikum er. Skriv noget der gavner bloggens læsere og styrker deres fællesskab. Tal direkte til læseren når du skriver og giv værdi. Sørg for at tilføre noget positivt til den gruppe mennesker der samles for at læse på denne blog.
Udgiv dit bedste indhold
Når du skriver for andre, så skal det være dit bedste. Du skal ikke gemme det bedste til dig selv og din egen scene. Når du får muligheden for at optræde på en ny scene, så forbered dig og gør dit bedste.
Du skal levere en tekst der er både relevant og velskrevet. Den skal være gennemtænkt og have et klart budskab.
Din tekst skal være skrevet til bloggen du er gæst på. Den skal være skrevet til dens læsere. Lad være med at genbruge noget du har haft liggende i en skuffe. Målret teksten til bloggen og dens læsere.
Gør indlægget nemt at udgive
De fleste bloggere har en måde de foretrækker at modtage materialet. Det er vigtigt at du sender dit indlæg så det er så nemt at udgive som muligt. Husk at læse korrektur. Få en anden til at læse teksten igennem også. Sørg for at der ikke er specielle formatteringer der gør det besværligt for udgiveren.
Det er rigtig god stil at sende dit indlæg i to formater. Jeg sender altid mit indlæg i HTML i en ren tekstfil. Så kan bloggeren bare kopiere hele indlægget, indsætte det og udgive. Nemt og hurtigt. Derudover sender jeg også en kopi af teksten i en e-mail så den er nemt at gennemlæse.
Hvis bloggeren har specielle krav til formatet, så sender jeg også en version i det format (fx doc eller pdf).
Det er en god idé at skrive indlægget med korte afsnit og underoverskrifter, så teksten er nem at skimme. Indsæt meget gerne links til andre relevante indlæg på bloggerens side.
Del rundhåndet
Når indlægget er udgivet, så del det på lige fod med dine andre indlæg. Kør det igennem hele din marketingmaskine. Promovér det på på Facebook, Twitter, LinkedIn etc. Gerne flere gange på Twitter og inkludér en opfordring til at følge udgiveren i dit tweet.
Gør det til en vane at dyrke relationen
Den relation du får til andre bloggere ved at gæsteblogge er værdifuld. Sørg for at takke udgiveren og vedligholde relationen ved at dele indhold. Følge hinanden på de sociale medier og byde ind hvor du kan. Søg hinandens hjælp og sparring.
Gør det ikke per automatik. Gør det fordi det er relevant og værdifuldt. Dine handlinger skal give mening.
Hvilke tips har du til at få succes som gæsteblogger? Del i kommentaren.