Langt om længe har jeg fået taget hul på at skrive gæsteindlæg. De store bloggere i USA og Australien kan slet ikke stoppe med at lovprise disciplinen. Jeg har tvivlet – det gør jeg ikke mere.
Dette blogindlæg bygger jeg på erfaringer som nogle af verdens mest succesfulde bloggere har gjort sig. De sværger til gæsteblogging som en af de bedste strategier til at vækste din blog og få flere læsere.
Men hvad er er gæsteindlæg?
Vi skal lige have sat begreberne på plads. Kort forklaret betyder “gæsteblogging” at man skriver et indlæg (gæsteindlæg) på en anden persons blog.
Jeg er først lige kommet i gang med at skrive gæsteindlæg på andre blogge. Mest fordi jeg har tvivlet på om det virkelig var så effektivt. Det er det, men gæsteblogging er svært i Danmark.
Gæsteblogging er en god måde at komme i kontakt med andre bloggere og en fantastisk måde at gøre sit navn synligt. Det er en vigtig del af din personlige branding.
Jeg er glad for at jeg, langt om længe, er gået i gang med at skrive gæsteindlæg. Jeg håber at du også ser lyset og tænker i muligheder allerede nu.
Udfordringen med gæsteindlæg i Danmark
Lad os kigge lidt på hvorfor gæsteindlæg kan være svære at få sendt ud. Det er ikke fordi gæsteindlæg er svære at skrive, det er ganske enkelt fordi det ikke er særligt udbredt i Danmark – endnu.
Der findes kun ganske få professionelle blogge i Danmark – de fleste tilhører virksomheder der bruger dem til at promovere sig selv og sine produkter. Derfor er udvalget af blogge begrænset. Bevares, der er da 75.000 aktive blogge i Danmark ifølge overskrift.dk. Men hvad er en aktiv blog? Så vidt jeg kunne læse mig frem til er en dansk blog aktiv hvis den bliver opdateret mindst een gang indenfor tre måneder.
3 måneder! – Det er jo vanvittigt.
For at en blog skal have værdi for gæsteindlæg er der nogle kriterier der skal være opfyldte. Et af dem er at bloggen skal have en aktivitet på mindst 2-4 indlæg om ugen. Pyh – det er nærmest kun landets aviser der kan leve op til det krav.
Derudover skal bloggen du skriver på have en rang på mindst 3. En websides rang udregnes på baggrund af algoritme som Google ejer. Du kan finde en websides rang ved at indtaste sidens adresse hos Rank Checker.
Du prøver sikkert at indtaste din egen side også. Hvis din side er relativt ny, så kommer der intet resultat. Det kan tage lang tid før du får en placering. 6-12 måneder er ikke usædvanligt. Men fortvivl ikke, bare fortsæt med at hjælpe folk og skrive godt indhold.
Gæsteindlæg virker – også i Danmark
Min erfaring er at gæsteindlæg også virker i Danmark. Selvom få bloggere benytter sig af dem, så er der en god håndfuld professionelle websider der tager imod gæsteindlæg. De er svære at finde og du skal bevise dit værd først.
Derfor skal du ikke satse på gæsteindlæg når du lige har startet din blog. Vent til du har produceret en god portion godt indhold på din side. Det kan tage 6-12 måneder før dit fundament er godt nok til at du kan begynde at gæsteblogge.
Her er de tre grunde til at gæsteindlæg er en vigtig strategi for enhver blogger der vil have indflydelse online:
Gæsteindlæg skaber relationer
Jeg kan kun komme i tanker om een eneste ting der er vigtigere end noget andet for at få succes. Uanset hvad du laver, så er din evne til at skabe relationer afgørende for om du lykkes.
Bloggere har brug for godt indhold. Ved at være en god gæsteblogger og tilføje værdi til andres blogge, skaber du relationer.
Bloggere udgør en ganske stor del af dem der kommunikerer på de sociale medier. Især på Facebook og Twitter. De har ualmindelig stor indflydelse på alt hvad der rører sig. Hvilket gør dem til venner der kunne være gode at have.
Når du skriver gæsteindlæg og bliver venner med andre bloggere, øger du din egen indflydelse på de sociale medier. I den sidste ende betyder det flere abonnenter til dig.
Gæsteindlæg er vand på søgemaskinernes mølle
De elsker det – søgemaskinerne. Een ting der ikke er til forhandling når du skriver gæsteindlæg er:
Bloggeren der udgiver dit indlæg skal have et link til din webside et eller andet sted i indlægget.
Over tid vil disse backlinks gøre din webside mere synlig for søgemaskinerne. De vil anse din blog for at have større værdi og dit indhold bliver nemmere at finde på bl.a. Google.
Du møder nye mennesker
Noget af det fedeste ved at skrive gæsteindlæg er at du får lov til at formidle dit budskab til en etableret gruppe af læsere. Du får mulighed for at møde nye mennesker. Det er en fordel for dig – hvis du gør det rigtigt.
Hvis du giver værdi til fællesskabet, så vil du over tid vinde læsere, fans og følgere. Men hvis du altid er den der prøver at sælge og virker anmasende, så ender du bare med et dårligt ry.
Giv værdi. Vær hjælpsom. Hav tålmodighed. Så vinder du på den lange bane.
Tag imod gæsteindlæg på din egen blog
Når du tilbyder at skrive gæsteindlæg hos andre, så giver det kun mening at du også selv tager imod gæsteindlæg. Det vil øge din troværdighed at andre også vil skrive på din blog (især hvis de har indflydelse).
At tage imod gæsteindlæg fra andre giver mulighed for at opbygge en ligeværdig relation.
Nogle bloggere vil endda skrive om deres gæsteindlæg på deres egen blog. Hjælpe med at promovere det. Linke til det. Jeg er selv stor tilhænger af denne praksis.
God skik som gæst
Når jeg gæsteblogger for andre synes jeg det er god skik at gøre følgende:
- Linke til indlægget fra min egen blog
- Promovere det på Twitter (flere gange)
- Dele det på Facebook
- Takke personen
- Blive hængende og besvare kommentarer på indlægget
Det er ikke alle der gør dette. Men det er en god vane at få. Husk også at hvis du står mellem valget at udgive et gæsteindlæg eller skrive et for en anden blog, så vælg det sidste. Skriv gæsteindlæg. Det er altid bedre at få dit navn ud blandt andre.
Gæsteindlæg har værdi
Der er mange meninger om hvor vidt gæsteindlæg har virkning på SEO og placering i søgemaskinerne. Jeg er ligeglad. Du skal ikke skrive gæsteindlæg for at få en bedre placering.
Du skal skrive gæsteindlæg for…
- at få større indflydelse.
- at få dit budskab ud til flere mennesker.
- at styrke dit omdømme online.
- at få mulighed for mere “traditionelle” udgivelser (især hvis du er forfatter eller skribent).
For et par dage siden hørte jeg en podcast af Darren Rowse fra Problogger. Han fortalte hvordan Jon Morrow havde sammenlignet gæsteblogging med et opvarmningsband til en stor koncert. For at blive kendt er man nødt til at optræde på andre scener og man er nødt til at stræbe efter at yde sit bedste.
Hvor ville du gerne skrive dit første (eller næste) gæsteindlæg? Del dine drømme og ambitioner i kommentaren.