Dagen blogindlæg er inspireret af en hændelse i forbindelse med coronaristriktionerne. På Twitter fulgte jeg en tråd hvor BT havde fået fat i en videooptagelse hvor Søren Brostrøm (direktør for Sundhedsstyrelsen) ikke fulgte sine egne anbefalinger.
Videoen viste hvordan Brostrøm trænede uden at spritte udstyret af efter brug – selvom han selv har været med til at indføre de skrappe regler i landets træningscentre.
Videoen medførte en del harme over hvordan han kræver at befolkningen spritter af, men ikke selv gør det. Det er et problem for Brostrøm. Han begår en stor fejl og laver en alvorlig rift i sit personlig brand. Han mister troværdighed.
Jeg henviser til dele af videoen i mit indlæg. Derfor får du mulighed for at se den her: Skal jeg spritte af?
Hvad er troværdighed?
Troværdighed er ikke noget du bare kan beslutte sig for at have. Det er noget du må oparbejde. Og det er endda et begreb de store filosoffer har arbejdet med siden Aristoteles. Han døbte begrebet ethos.
Ifølge Aristoteles består troværdighed af tre elementer:
- At udvise sund fornuft og indsigt (phronesis). Du skal vise at du ved hvad du snakker om.
- At kunne være ærlig, have moral og opføre sig retfærdigt (areté). Areté handler i høj grad om at vise sine værdier. Ikke kun tale om dem, men vise dem ved selv at praktisere dem.
- At virke imødekommende og anerkende sit publikum (eunoia).
I videoen bryder Søren Brostrøm alle tre. Han udviser ikke sund fornuft, udviser lav moral og er ikke særligt imødekommende.
Der findes mange eksempler på brud på troværdighed blandt politikere og offentlige personer. Selvfølgelig er de mennesker og det er menneskeligt at fejle. Men hvis man vil have folk til at gøre det man anbefaler dem at gøre, så er man død og pine nød til at fremstå troværdig.
3 hurtige tips til bedre troværdighed
Hvis du vil arbejde lidt på din egen troværdighed så dit publikum får lyst til tage dine budskaber til sig, så kan du starte med at arbejde på disse tre tips:
Tip 1: Vid hvad du snakker om (phronesis)
Sørg for at være forberedt når du deltager i debatter, diskussioner eller på andre måder udtaler dig. Og vær parat til at indrømme hvis der er noget du ikke ved. Det skaber stor respekt at eksperter kan sige: Det ved jeg ikke – men jeg finder ud af det til næste gang.
Tip 2: Vis hvem du er (areté)
Vis respekt og hensyn overfor andre mennesker. Især dem der lytter til dine budskaber. Ved at vælge dine ord med omhu og tale pænt og respektfuldt, kan du vinde manges tillid. Husk at praktisere dine værdier og budskaber i alle sammenhænge – ikke kun snakke om dem.
Tip 3: Forstå dit publikum (eunoia)
Det er altid et godt udgangspunkt for et samarbejde at du lytter til dit publikum. Prøv at forstå deres behov og problemstilling. Gør det ved at sætte dig i deres sted og se verden med deres øjne.
Brug for mere? – Konsistens skaber tillid og troværdighed