I virkeligheden handler det ikke om at få mere tid. Det drejer sig om at udnytte tiden bedre. Vi har kun den tid vi har – uanset hvordan vi vender og drejer den.
Jeg ville gerne sove lidt hurtigere så jeg kunne nå at sove fem kvarter i timen, men det lader sig ikke gøre. Uanset hvad jeg gør, vil tiden gå. Ikke sekund for sekund. Heller ikke minut for minut, men løbende som vandet flyder i en flod uden at stoppe. Tiden står aldrig stille – den går og går og går.
Hint: dette har noget med flux og transformation at gøre – det kan du læse om i min bog Udvikling og forandring.
Vores opgave er at bruge tiden bedst muligt. Jeg vil vise dig, hvordan jeg får mest muligt ud af min tid når jeg skriver. Du kan gøre det samme.
1. Jeg tager ejerskab på tiden
Vi har kun den tid vi har. Derfor har jeg valgt at det er mig der bestemmer over tiden – ikke omvendt. Jeg har smidt tiden væk. Det gør mig mindre stresset og mere produktiv.
Du kan også smide tiden væk:
- Tag dit armbåndsur af.
- Fjern alle synlige ure i dit hjem (de skal helt væk!)
- Gem uret på din computers skrivebord.
2. Jeg afsætter tid i kalenderen
Jeg tage ansvar for min egen tid og mit eget liv. Et ur skal ikke bestemme om jeg har tid til at skrive. Andres dagsorden skal heller ikke bestemme om jeg har tid til at skrive. Jeg sætter min egen dagsorden.
Ved at afsætte tid til at skrive i min kalender tager jeg selv kontrollen over hvad min tid skal bruges til. Der gælder det samme princip med næsten alle slags opgaver; hvis de er ført i kalenderen, er der større sandsynlighed for at de bliver gjort.
Efter mange års søgen har jeg fundet et system der fungerer godt for mig. Jeg kan anbefale at du laver en søgning på “Bullet Journaling”. Den traditionelle kalender har aldrig fungeret for mig.
Nu er jeg gået helt analog med planlægning af min tid.
3. Jeg bruger en timer
Et af de bedste midler til at øge produktiviteten er en deadline. Det gælder også mikro-deadlines som at sætte en timer. Hvis jeg fx sætter en alarm på 90 minutter til at skrive et blogindlæg, så arbejder jeg målrettet på at skrive og blive færdig indenfor den tid jeg har afsat.
En del af dét at tage ejerskab på tiden er at planlægge den godt. Ved at sætte en timer hjælper jeg mig selv til at holde fokus og overholde den tid jeg har afsat til en opgave. Hvis jeg ikke sætter en timer, så løber tiden fra mig – og så er det tiden der bestemmer.
Så længe du har kontrollen over din tid, så oplever du succes. Det er når du mister kontrollen at du risikerer at blive stresset.
4. Jeg skriver
Ja, jeg ved at det virker indlysende at jeg skriver. Men er du klar over hvor meget af den afsatte tid jeg bruger på ikke at skrive hvis jeg ikke passer på? Satirikeren P. J. O’Rourke beskriver det i et sjovt citat: “Usually, writers will do anything to avoid writing…”
Mange forfattere har gennem tiden udtrykt noget lignende.
Sandheden er at det er svært at skrive og holde fokus på samme tid. Der er mange ting der kan tage tiden fra os når vi skriver. Der er research, formatering af tekst, sociale medier etc.
Når jeg skriver, så skriver jeg – jeg prøver i hvert fald på det.
5. Jeg holder mig til emnet
Uanset hvordan mine skriverier gik i går eller dagen før, så skal jeg ‘sadle hesten’ igen i dag for at skrive. Det handler om at tøjle tastaturet så det ikke kommer for langt væk. Skriv hver dag.
Jeg prøver at holde mig tæt til min læsere og de emner jeg skriver om. Jeg tænker, skriver og taler om dem hele tiden. Fordelen er at min hjerne altid er sporet ind på at skrive når jeg sætter mig ved tastaturet. Hesten er sadlet og klar til at ride.
6. Jeg tager noter
Et af mine vigtigste værktøjer er Evernote (reklamelink) som jeg bruger til at skrive alting ned i. På den måde har jeg altid mine kilder, citater og idéer lige ved hånden. Evernote hjælper mig til at holde fokus, når jeg skriver. Jeg behøver aldrig at starte fra bunden, når jeg sætter mig ned for at skrive. Jeg slår bare op i mine noter for at komme i gang.
Læs mere om evernote i min artikel “Evernote – intelligent notesbog der husker det du glemmer“.
7. Jeg bruger en skabelon
Der er mange bud på hvordan et godt blogindlæg ser ud, men efterhånden er jeg begyndt at følge et mønster. Jeg har oparbejdet en rutine – en slags mental skabelon for mit arbejde når jeg skriver. Skabelonen ser nogenlunde således ud:
- Find budskab
- Skriv titel
- Skriv brødtekst
- Find spørgsmål der aktiverer læseren
- Indsæt links
- Lav relevant foto
- Redigere tekst
- Udgive artikel
8. Jeg sætter tiden i perspektiv
For at få følelsen af at udrette meget kan jeg godt lide at sætte tiden i perspektiv. Det motiverer mig til at gøre noget. Til at få arbejdet fra hånden selvom tiden synes knap. Måske har jeg kun ti minutter til rådighed, men hvor meget kan man egentlig nå på ti minutter?
Prøv at remse op hvad du kan nå. Tage et bad. Læse en artikel. Cykle ned i byen. Hente en pizza. Børste tænder. Skifte sand ved undulaten eller lufte Puller. Du har sikkert fanget idéen 😉.
Det kan være fristende bare at sætte sig ned og vente hvis der er ti minutter til du skal noget andet. Men vælg at bruge den tid til noget fornuftigt i stedet for bare at vente. Når du venter lader du tiden bestemme. Tag ejerskab – brug tiden bevidst.
Hvad gør du for at finde mere tid?
OBS: Indlægget indeholder affiliatelinks som jeg tjener lidt på. Ved at klikke på de links støtter du mit arbejde på bloggen. Det er sådan jeg får råd til at fortsætte med at lave godt indhold til dig 🙂.