Du har brug for en blogstrategi. En strategi for din blog kan være forskellen på succes eller fiasko. Der er mange bloggere der starter en blog uden at tænke over hvad de skal skrive. De vil bare have en blog.
Hvis du har en virksomhed er det ekstra vigtigt med en strategi. Er den i balance med resten af din virksomhed? Har den samme budskab.
Uden en blogstrategi risikerer du at dit læsertal er lig med nul. Intet publikum.
Med andre ord: Du spilder din tid og dine penge. – Lad være med det.
Her er en trin for trin-guide til en god blogstrategi. Lad os komme i gang 🙂
1. Formål
Hvorfor har du en blog?
Du har en blog eller overvejer at starte en blog. Men hvorfor? Har du tænkt over det?
Der er mange gode bud på hvorfor du skulle have en blog. Du har sikkert hørt nogle af dem. Fx at en blog giver flere leads, flere kunder og større omsætning. En blog er en god måde at markedsføre sig selv på osv.
Tja. Det er både rigtigt og forkert. Hvis du starter en blog for at tjene flere penge, så vil jeg anbefale at du bruger tiden mere fornuftigt. Drop tanken om en blog.
Jamen, betyder det at jeg ikke tjener flere penge hvis virksomheden har en blog? Næ. Det betyder at dit formål med bloggen ikke må være at tjene penge og promovere dig selv. Hvis den er det, så er den dømt til at mislykkes og du spilder din tid.
Svært at forstå. Jeg ved det. Men det handler om at du skal skifte mindset. Et af dine mål med at drive virksomhed er at tjene penge. Men uanset hvilken forretning du driver, så bør det ikke være dit primære mål.
Penge må ikke være drivkraften i din forretning. Penge er et middel. En nødvendig ressource. Men de skal være et biprodukt af din virksomhed. De skal være resultatet af dit primære formål: At hjælpe andre mennesker.
Dit primære formål er at hjælpe andre mennesker med en løsning på et problem. Et problem der har givet dine kunder hovedpine et utal af gange.
Det er derfor du skal have en blog: For at hjælpe mennesker med et problem.
Se bloggen som endnu en måde at hjælpe flere på. En metode der er relativt billig. Prøv at se din blog som kundeservice – ikke salg.
Kundeservice handler om at hjælpe – ikke sælge. Men alle ved at god kundeservice giver mere salg. – Har jeg ret? – Selvfølgelig har jeg det 😉
På samme måde vil en blog give mere salg, men kun hvis du starter den på det rette forudsætninger.
2. Fokus
De fleste springer ud i blogging uden mål eller hensigt. De vil bare i gang. Men det kan betale sig at bruge lidt tid på at overveje hvad du vil fortælle om – og hvordan du vil fortælle det.
Tommelfingerreglen er: jo mere snævert fokus du har, des bredere er dit publikum.
Før du begynder at skrive bør du overveje dit emne (hvad du vil skrive om) – og koge det ned til et tema (din særlige vinkel og fokusområde), og et mål (hvad du vil opnå).
Jeg følger dig igennem tre øvelser i min bog Målrettet Blogging.
3. Personaer
Hvem er dit publikum?
En persona er din beskrivelse af din perfekte kunde. Du kan lave flere personaer.
En persona hjælper dig med at målrette dit indhold til den type mennesker du kan lide at gøre forretning med.
Jeg syntes at det var svært, Da jeg stødte på begrebet første gang.
Jeg kunne ikke helt forstå hvordan min fantasifigur kunne hjælpe min forretning. Jeg prøvede forgæves at finde ud af hvem der læste mine indlæg. Det måtte være den mest nøjagtige beskrivelse.
Men der er forskel på drøm og virkelighed. Din fantasiperson hjælper dig med at tiltrække mennesker med samme karakter. Det er de mennesker du helst vil arbejde sammen med.
De er en konstruktion.
Drøm eller ej, så er de afgørende for dit indhold. Og de virker. Det er langt nemmere at tale til en person end en blank skærm.
Idéen er ikke ny. I det gamle Grækenland var der en digter der hed Ovid. Han skrev historien om pygmalion. Historien har lagt navn til pygmelioneffekten. Det er den effekt du skal udnytte:
Pygmalion var en græsk prins der havde fået nok af kvinder der spildte deres liv på morskab og fornøjelser, så han foretrak at forblive ugift ungkarl. Pygmalion var en meget talentfuld skulptør og han besluttede sig for at lave en skulptur af den perfekte kvinde. Han lavede skulpturen i elfenben og gav den navnet Galatea. Skulpturen af Galatea var så smuk at Pygmalion straks forelskede sig i hende. Han kærtegnede hende og gav hende smukke gaver for at vise hende sin kærlighed. En dag hvor grækerne fejrede Venus, knælede Pygmalion for Venus’ alter og bad om en kvinde som Galatea. Venus hørte hans ønske og besluttede sig for at opfylde ønsket. Da Pygmalion kom hjem, kærtegnede han sin elskede Galatea og ved hans berøring blev skulpturen af Galatea varm og levende.
Ved at holde fokus på de kunder du ønsker at arbejde med, kan du tiltrække dem med din blog. Her er en skabelon til at lave en persona.
4. Konkurrence
Hvilke af dine konkurrenter har en blog?
Konkurrent er egentlig et sjovt begreb. I min verden findes der ikke konkurrenter.
Begrebet er negativt ladet og indbyder ikke til samarbejde. Kolleger i din branche burde ikke være konkurrenter. De er mennesker med en fælles passion. Det er oplagt at hjælpe hinanden og samarbejde.
Hvis du har konkurrenter, er det fordi dit produkt ikke er godt nok.
Se hvad andre gør i branchen. Hvis de har en blog, hvordan virker den for dem?
Lav lidt analyse og find ud af hvad og hvor ofte de udgiver. Din analyse vil hurtigt give dig en idé om hvordan du kan målrette din egen blog og gøre den lidt bedre end de andre.
5. SEO – for mennesker
Hvad er SEO?
Optimering er ikke kun til ære for søgemaskinerne. En optimeret tekst er rar at læse for mennesker. For at skrive godt indhold er du nødt til at forstå hvad SEO er.
Wikipedia har følgende definition af søgemaskineoptimering (SEO):
Søgemaskineoptimering (forkortes SEO) er en metode eller et værktøj, hvormed man kan fremme en websides placering i diverse søgemaskiner. […] Metoden er dynamisk, hvilket vil sige, at en given placering i et søgeresultat aldrig er sikker.
Den danske udgave i Wikipedia er endda nemmere at forstå end den engelske.
Min definition af SEO:
SEO er en serie af handlinger du laver, for at folk nemmere kan finde dine ting online (gratis!)
Mange har den opfattelse at de skal skrive til søgemaskinerne – til Google. Men det skal de ikke.
Lad være med at prøve at gennemskue Googles algoritmer for at få en bedre placering. Søgemaskinernes mål er at forstå hvordan mennesker søger – ikke omvendt.
Skriv til dine personaer. Tænk over hvordan de foretrækker at modtage et budskab. Hvordan læser de en tekst. Hvor sidder de når de læser dit indhold. Eller måske står de? Er deres omgivelser rolige eller bliver de afbrudt?
Når du laver indhold skal du optimere det til dine læseres betingelser.
Se min SEO-guide for begyndere.
6. Platform
Hvor vil du udgive dit indhold?
Min anbefaling er at du udgiver dit indhold på din egen hjemmeside. Der har du fuldt kontrol over dit indhold. Det er dig der bestemmer.
Når du lægger dit indhold på sociale medier eller andre blogs, så er det dem der bestemmer over dit indhold.
Din forretning er for vigtig til at overlade kontrollen til andre.
Jeg anbefaler at bruge WordPress som platform til din blog. Det er nemt at installere og giver dig mulighed for at lave din blog præcis som du har lyst til.
WordPress er den mest populære platform til blogging. Derfor er der altid hjælp at hente når du løber ind i problemer.
Marketingplatform
Din marketingplatform er lidt mere omfattende. Den består af din blog, en mailingliste og sociale medier.
Brug lidt tid på at forstå forskellen. Hvert element har sin rolle.
- Blog. Den bruger du til at levere værdi og etablere dig som ekspert på dit område.
- Mailingliste. Din adgang til at kommunikere med dit publikum – din direkte kontakt.
- Sociale medier. Dit værktøj til at trække trafik til websiden.
Når du laver indhold, er det første du skal tænke: Hvad kan jeg give af værdi, som kan hjælpe andre mennesker?
Hvis du er optaget af at sælge og tjene penge, så går du en meget hård tid i møde med mange frustrationer. Det handler nemlig ikke om dig, men om din målgruppes behov. Så medmindre den går meget op i at du tjener penge, så er det ikke der dit fokus skal ligge.
7. Mailingliste
Uanset hvad folk siger om e-mailen, så er det den bedste måde at komme i kontakt med dine læsere.
Jamen, jeg bruger Facebook og Twitter – vil nogle sige.
Ja, det er fint. Men selvom du er aktiv på de sociale medier, så er det ikke en sikker og direkte kontakt til dit publikum. Det ville svare til at du satte en opslagtavle op inde på Rådhuspladsen og bad folk sætte en seddel hvis de vil dig noget.
Din egen private hjemmeadresse er det bedste og mest sikre sted at få fat på dig. Det gælder også din e-mailadresse.
Tænk over det. Hvor tit tjekker du din e-mail? En gang om dagen? Flere gange? Jeg vil gætte på at du tjekker den flere gange dagligt. Ikke mindst fordi det er så nemt. Hvis du har en smartphone kan du læse e-mails på farten.
Der er mere end 2,4 milliarder e-mailbrugere og 91 % af dem tjekker mail mindst en gang om dagen.
Du kan altså godt regne med at din mail bliver set. Det gør den ikke nødvendigvis på de sociale medier.
På Twitter er det ikke sikkert at brugeren er online og på Facebook er det kun 2-4 % af dine følgere der får din besked. Og det er kun 50 % af brugerne på Facebook der er online dagligt.
8. Promovering
Hvor vil du promovere dit indhold?
Du skal vise dit arbejde frem. Gøre det synligt. Men hvor?
Start med de sociale medier. Her har du følgere og dit publikum vil lede efter dig her. Men hvilke medier skal du vælge?
Lad være med at prøve at være på alle sociale medier. Find ud af hvilke medier dit publikum bruger og start med dem.
Vælg to til tre medier. Fx Facebook, LinkedIn og Twitter. Brug din tid på at opbygge din profil og følgere. Det tager tid – mange måneder.
Du kan ikke være aktiv og fokuseret på flere end to eller tre medier.
Senere kan du automatisere store dele af din promovering. Jeg bruger MeetEdgar og CoSchedule til at udgive mit indhold online.
9. Blogtype
Hvilken slags blog vil du skrive?
Du kan gå tre veje når du skal starte en blog:
- Person: Du kan lade bloggen handle om dig. Dit liv; dit perspektiv; dine erfaringer.
- Emne: Du kan lade bloggen handle om et emne. Noget du holder af; noget folk genkender; et følsomt emne.
- Hybrid: Eller du kan lave en kombination med 5 % dig og 95 % emne. En emneblog med din unikke personlighed.
Hvilken vej du vælger at gå afhænger af hvad du vil med din blog og hvad din passion er.
Jeg er virkelig imponeret over hvor stor opmærksomhed en blog kan få, når den fokuserer knivskarpt på ét emne. Der er virkelig meget at skrive om når først du har fundet din passion og niche.
Det er afgørende at du beslutter dig for hvilken type blog du vil skrive – inden du går i gang.
Næste skridt
Så nåede du til slutningen. Det må være et godt tegn. Du har læst mange ord.
Er du klar til at gå i gang med din blog?
Herligt. Du kan starte din blogstrategi ved at gå alle punkterne igennem. Arbejd grundigt med hvert punkt. Nogle af punkterne kræver at du vender tilbage til dem senere.
Det vigtigste er at komme i gang.
Jeg har lavet en side hvor jeg har samlet alt det du skal bruge for at komme i gang. Den hedder Start her (opfindsomt – ikk’ 😉 )