På Handelshøjskolen i Aarhus lavede jeg min kandidatafhandling i samarbejde med Grundfos, under et ophold i Rusland. Det er en opgave jeg er særligt stolt af, ikke mindst fordi den blev belønnet med topkarakter.
Min afhandling handlede om virksomhedsværdier i danske virksomheder i Rusland; dens titel er Stuck in the future – appreciative inquiry used in Russia to understand and implement values of Danish companies i Russia. Opgaven kan lånes på Handelshøjskolens bibliotek (Aarhus Universitet) eller du kan downloade den ved at klikke på titlen.
Jeg valgte at skrive opgaven på engelsk dels fordi min uddannelse er international og fordi alle mine samarbejdspartnere skulle have mulighed for at læse opgaven.
Sproglige udfordringer
Allerede da jeg startede på mit cand.merc-studie vidste jeg at jeg vil lave min afhandling i udlandet; derfor havde jeg haft god tid til at forberede mit projekt.
En af de udfordringer jeg stod overfor ved at lave min afhandling i Rusland var sproget. Næsten al kommunikation i Rusland foregår på russisk og selvom mange tale engelsk er niveauet meget lavt. Mine resultater ville derfor blive bedst hvis jeg kunne kommunikere på russisk. Derfor læste jeg Russisk på Aarhus Universitet, sideløbende med mit studie på handelshøjskolen.
Det er et stort og beundringsværdigt projekt som jeg derfor kun kan anbefale at støtte. Svetlana Sjuvalova, Lektor i russisk v. Aarhus Universitet
Jeg lærte tilstrækkeligt russisk til at kunne lave min opgave og på Moskva Statsuniversitet (MGU) bestod jeg en sprogtest (ТРКИ-1) for udlændinge der kvalificerede mig til at studere eller arbejde i Rusland.
Samarbejdspartnere
Næste store udfordring var at finde samarbejdspartnere der ville hjælpe mig med mit projekt. Hverken Handelshøjskolen eller Aarhus Universitet kunne hjælpe med programmer eller erfaring i Rusland, så jeg var på egen hånd. Jeg startede med at bruge mit netværk og bygge relationer. Min underviser i Russisk kommer fra Moskva og har undervist på Moskva Statsuniversitet, det var hende der skaffede mig en kontakt til universitetet hvor jeg også kunne få et kollegieværelse hele semestret. Ved at blive indskrevet på universitetet kunne jeg få invitation, visum og bolig i Moskva så længe jeg havde brug for.
Men jeg havde også brug for professionelle samarbejdspartnere fra erhvervslivet. Gennem min vejleder, Kaj Voetmann, fik jeg en anbefaling om samarbejde og et rigtig godt råd der har tjent mig godt sidenhen. Jeg spurgte ham, hvordan jeg finder en god samarbejdspartner, fordi jeg havde oplevet en del afslag og mange der end ikke ville lytte til mit projekt. Kaj Voetmann sagde ordret: Giv dem et tilbud de ikke kan sige nej til! Det kunne han sagtens sige, tænkte jeg og fik straks associationer til citatet fra Godfather. Men jeg tænkte lidt over hvad min vejleder havde svaret. Pludselig stod det mig klart, det var helt enkelt: Jeg skulle stille mine spørgsmål så min kommende samarbejdspartner hverken kunne eller ville afvise mig.
Eriks engagement i dette projekt er i top. Han tør sætte sig store mål og arbejder meget målrettet med at få tingene til at ske. Han har praktisk erfaring med at begå sig i fremmede kulturer og opnå sine mål. Kaj Voetmann, ekstern lektor, Handelshøjskolen i Aarhus
En dag var direktør Mogens Holst, fra Grundfos, på besøg på Handelshøjskolen for at holde et foredrag; efter foredraget gik jeg op til Mogens Holst og spurgte ham, ordret: Hvad skal jeg gøre for at skrive min kandidatafhandling i samarbejde med Grundfos?
Således fik jeg en kontorplads på Grundfos i Moskva og adgang til at interviewe deres russiske organisation. Danfoss hjalp mig med det tekniske. Hos Danfoss i Moskva lånte jeg computer, software og IT-support.
Internet på russisk
Internetforbindelse var også en nødvendighed og en udfordring der krævede en ekstra indsats. Officielt havde universitetet ikke mulighed for internet, men alle de studerende havde egen adgang. Mit ophold på universitetet var før det mobile internet, så der skulle en fast forbindelse til. Jeg fandt ud af at alle de kabler der hang på ydersiden af den 28 etager høje bygning var til internettet. Nu var udfordringen at finde ud af hvordan jeg også fik et kabel.
Ved at spørge mig frem hos de andre studerende fandt jeg ud af at det var et på fyre der læser IT, som havde en server til at stå på loftet. Jeg fik et telefonnummer og kontaktede dem; efter et par dage var jeg online.
Hvordan fik jeg en høj karakter?
Først og fremmest fik jeg en god karakter fordi jeg var topmotiveret. Jeg gik 100 % ind for opgaven. Jeg havde også valgt en unik opgave; jeg havde gjort det umulige muligt. I stedet for at lade mig bremse fandt jeg en løsning.
Jeg fandt også en utraditionel vinkel på opgaven og søgte forståelse igennem russernes historie og kultur.
Hele processen var en kæmpe oplevelse og jeg er stolt over resultatet. Da jeg valgte opgaven vidste jeg at dette var den eneste gang jeg ville få mulighed for at skrive en opgave lige præcis som jeg ville og hvor kun jeg satte betingelserne. Fremover ville en virksomhed definere opgaven for mig.
Min kandidatafhandling inspirerede mig til at skrive en bog om forandring og udvikling der tager udgangspunkt i vaner.