Hvem har lyst til at læse en bog om grammatik? Det er vildt fedt at terpe hver eneste regel og fluekneppe hver eneste lille nuance… Nix.
De fleste mennesker bruger grammatikbogen som et opslagsværk. Hvis de overhovedet bruger en bog. Måske slår de det op på internettet i stedet for. Det må jeg indrømme at jeg selv gør. Men jeg har da et par bøger jeg bruger af og til.
Her har jeg skrevet et par tips om tegnsætning som du måske ikke har hørt før. Brug dem til inspiration når du skriver.
Vær kritisk online
Når du slår grammatik op på nettet, så skal du sikre dig at den information du finder er valid. Det skal være en troværdig kilde. Det er altid en god ide at krydstjekke dine kilder.
Du kan finde nogle af de kilder jeg selv bruger her: 5 sprogressourcer
Der er stor forskel på hvad der er rigtigt og forkert. I bund og grund kan sprog ikke være forkert. Men hvis du vil have at dit budskab bliver forstået, så er det en god idé at følge de samme regler som andre bruger. I princippet må du skrive som du har lyst til.
En streg er ikke bare en streg – 1
Vidste du at der er forskel på en bindestreg og en tankestreg? Bindestregen er typisk kortere og lidt tykkere end tankestregen. Tykkelsen afhænger af hvilken skrifttype du skriver med. Prøv at kigge på dit tastatur.
Har du aldrig undret dig over hvorfor din tast har to forskellige streger?
Bindestreg bruges til at binde ord sammen. Typisk delte ord. Ok, det lyder indlysende. Men førhen var det ret almindeligt at dele ord ved linjeskift. I dag er det ikke noget vi gør så tit. Det mest hvis man benytter afsnit der har lige højremargin.
Men da linjelængden er forskellig fra enhed til enhed, så er det kun relevant i trykte medier som aviser og bøger.
Tankestreg bruger du mellem lange dele og tal. Fx til at angive en periode: Januar – marts. Nogle steder bruger jeg tankestregen i stedet for komma – det giver en lille pause i teksten der er lidt længere end kommaet.
Tankestregen har luft på begge sider og markerer et ophold i teksten.
Parentes er ikke en regel – 2
Vidste du at der ikke er regler for at man skal bruge parentes? Man kan bruge parenteser eller lade være. Den er et virkemiddel der letter læsningen for læseren. Ofte kan du bruge komma eller tankestreg i stedet for.
Test om parentesen er gyldig: Du kan teste dine parenteser. Hvis du kan fjerne indholdet i parentesen uden at det forstyrre meningen af sætningen, så er parentesen gyldig. Parentesens indhold skal være helt uafhængig af det øvrige indhold.
Du må også sætte andre tegn inde i en parentes. Men det forudsætter at tegnene kun relaterer sig til parentesens indhold.
Der må forresten ikke stå et punktum lige før en slutparentes. Det skal altid stå udenfor. Hvis du har flere sætninger i parentesen bør du måske overveje om du skulle skrive indholdet et andet sted.
Semikolon er et halvt punktum – 3
Semikolon er et svigtet tegn. Jeg kan lide det. Semikolon bruger du mellem helsætninger der hører sammen; mellem underafsnit; i opremsninger. Og der er aldrig stort bogstav efter et semikolon.
Der findes ingen regler for hvornår du skal bruge semikolon. Det er et af de tegn du kan bruge som du har lyst til for at variere din tekst. Det er et tegn der markerer et ophold.
Nogle hævde at det er et halvt kolon. Men det er ikke helt rigtigt. I gamle dage brugte man kolon i stedet for punktum. Så egentlig er semikolon et halvt punktum.
Jeg vil anbefale at du føjer det til din skriftlige værktøjskasse og bruger det til at forme din egen personlige stil.
Udråbstegn er ikke nødvendigt – 4
Jeg er ikke så vild med udråbstegnet. Det er også frivilligt om du vil bruge det. Det virker enten overflødigt eller overdrevet. På en eller anden måde føler jeg at det er en udfordring at udtrykke en stærk mening med ord i stedet for bare at sætte et udråbstegn.
Udråbstegn virker stødende, definitive, ikke-udviklende.
Når du bruger mange udråbstegn kommer din tekst til at virke aggressiv. Publikum kan komme til at opfatte dig som vred eller generelt negativ. Og bruger du udråbstegne uden argumentation for en holdning, så virker du bare dum.
Nej, jeg er ikke vild med udråbstegn.