
Det kan være forbandet svært at skrive passioneret hver eneste dag. Især når du har fokus på at skrive. For at teste mig selv ville jeg udgive et indlæg hver eneste dag i et helt år. Bare for at se hvad jeg havde inden i mit hoved. Al min viden skulle spyttes ud. Det gik let i starten. Men nu er jeg nået til et punkt hvor det føles som om jeg må lede mere efter noget at skrive om.
Jeg skrev næsten 100 blogindlæg uden at lave research. Det er en del, men der manglede stadig cirka 265 blogindlæg mere. Lige præcis i dag er jeg helt blank. Jeg fordriver tiden med at drikke kaffe og glo på aktiekurser. Og helt ærligt – det får jeg ikke ret meget inspiration af.
Næ, det er noget helt andet der skal til. Jeg har flere gange talt varmt om gode skriverutiner og vaner. Men det er ikke nok bare at afsætte tid til at skrive hver dag. Der skal mere til. Men hvad?
Din skrivning består af 3 elementer
Efter lidt analyse og research fik jeg kogt skrivningens elementer ned på tre. Tre er et dejligt tal. Ikke for lidt og ikke for meget. Lige præcis nok til at det virker overskueligt.
Når du skriver blogindlæg så består din skrivning af følgende tre elementer:
- Research
- Skrivning
- Stille skarpt
Det lykkedes mig at producere næsten 100 blogindlæg ved kun at fokusere på selve skrivefasen. Jeg lavede absolut ingen research eller finpudsning. Hvad fik jeg ud af det? Jo, jeg er blevet vanvittigt god til at spytte ord ud på skærmen. Men jeg lærte også at der er en grænse for hvor meget jeg kan blive ved med at revolutionere verden med uden at lave research.
Og så er jeg ikke helt tilfreds med at der ligger over hundrede indlæg på min blog som jeg ikke har redigeret. De er fyldt med småfejl og ikke optimeret for hverken læser eller søgemaskiner.
Lad os se på vigtigheden af hver fase.
1. Research
Hvorfor lave research? – Jeg kan let blive fanget i research. Jeg læser uhæmmet og undersøger til det uendelige. Faktisk studerer jeg så meget at jeg slet ikke har tid til at skrive. Jeg er forfærdeligt videbegærlig. Så research er en tidsrøver for mig. Den stjæler kostbar skrivetid.
Men research er vigtig. Research tjener flere formål.
- Research giver viden og læring.
- Research skaber forståelse.
- Research afdækker rigtigt og forkert.
- Research skaber muligheder.
- Research opøver evnen til at analysere.
- Research giver stof til eftertanke.
Det vil sige at jo mere research du laver, jo lettere har du ved at skrive dit blogindlæg. Du vil fodre din kreative hjerne med stof du kan formidler. Alt din research kan du sætte i relation til din blogs fokus.
Men kunsten er at kunne sige stop. Du skal finde en måde at afgøre hvor meget research du kan retfærdiggøre at bruge på et enkelt blogindlæg. Derfor er det vigtigt at du også afsætter tid til at lave research før du skriver. Hvor meget tid du skal afsætte afhænger helt af hvor meget du ved om emnet i forvejen.
Nogle vil hævde at du skal bruge dobbelt så meget tid på research som du bruger på at skrive. Ved ikke om det helt holder vand. Det kommer nok an på hvor godt du har planlagt din research.
Jeg vil anbefale at du starter småt og bruge lige så lang tid på research som på at skrive. Hvis du er helt ny og lige har fået lavet en god vane med at skrive i ti minutter hver dag, så smid ti minutters research ind før du begynder at skrive. Men pas på fælden… du må ikke bruge mere en den tid du har afsat. Research kan blive ved til du falder om – og det må du ikke tillade.
Research hører til i en anden del af din hjerne end den du bruger til at skrive med. Det er derfor det er så vigtigt at dele din skrivning op i flere elementer. Din kreativitet må ikke blive afbrudt af research eller omvendt.
2. Skrivning
Du har afsluttet research og skal i gang med at skrive. Hvis du er den perfektionist så synes du sikkert ikke at du ved nok endnu til at skrive dit blogindlæg. – Men det gør du. Det er flintrende ligegyldigt hvor meget research du laver hvis du ikke også skriver noget.
Stol på at du har viden nok. Du har mere end du tror. Kombinér din research med dit emne og den viden du allerede har. Så har du helt sikkert stof nok til et blogindlæg. Husk at dit budskab skal være enkelt og klart. Lad være med at sige for meget i ét indlæg. Der er simpelthen ikke plads nok til at skrive alt hvad du har undersøgt.
Afsæt tid til at skrive hver dag og afgræns din skrivning. Du kan for eksempel sætte et tidsinterval hvor du skriver. Eller beslutte dig for et antal ord før du er færdig. Nogle gange kan det være lettere at skrive hvis du gør tiden knap. I stedet for at afsætte tre timer til at skrive, så afsæt kun en halv time. Så vil du være nødt til at holde fokus på at skrive.
Hvis du er helt ny, så start med at skrive 10 minutter dagligt. Men skrive aldrig mere end tre timer om dagen. Det er meget sjælden at nogen kan skrive i så lang tid uden at brænde ud.
3. Stille skarpt
Færdig med blogindlægget. Nu skal det pudses af og gøres ekstra skarpt. Her er endnu en tidsrøver. Især for perfektionisten. Der er hele tiden noget du kan gøre bedre. Men lad være med at stræbe efter det perfekte blogindlæg. Gør det til et godt indlæg og udgiv skidtet.
Jeg har forresten lavet et 15-minutters rutinetjek der trækker dig igennem de vigtigste dele af redigeringen: 15-minutters rutinetjek
Og det var den nemme del. Det er nemlig ikke kun dit nyligt skrevede blogindlæg der skal finpudses. Dine evner skal også gøres skarpere. Det er i denne fase at du skal bruge tid på at blive bedre til at skrive. Du skal træne dine færdigheder.
Det er en god idé at du afsætter tid til at øve dig i at skrive. For eksempel at læse op på grammatik eller at træne i at skrive med 10-fingersystemet. Afsæt tid til det i dit skrivesystem.
Skriv dit system ned
Nu har du alle elementerne i et godt skrivesystem. Men det hjælper dig kun hvis du bruger det. Derfor vil jeg anbefale dig at du skrive dit sytem ned og holder dig til det. På den måde kan du opbygge nogle sunde skrivevaner der vil hjælpe dig med at skrive blogindlæg med høj værdi. Indhold der gør en forskel.
Helt enkelt kunne det se således ud for begynderen:
- Research (10 min)
- Skrive (10 min)
- Stille skarpt (5 min)
Eller for den øvede:
- Research på nyt tema (15 min)
- Research på dagens blogindlæg (30 min)
- Skrive blogindlæg (2 x 20 min)
- Redigere tekst (15 min)
- SEO (15 min)
- Promovere indlæg på sociale medier (15 min)
- Træne skrivefærdigheder (20 min)
Hvordan ser dit skrivesystem ud? – skriv det ned og hold dig til det.