
Hver har sit system. Hvis du ikke har et skrivesystem endnu, så bør du lave et. Din skrivning er nødt til at være en vane. Den skal sættes i system så det er noget du gør rutinemæssigt. I perioder kan du sagtens skrive uden et system, men tro mig. Med tiden vil du løbe tør for noget at skrive om. Eller din dag bliver optaget af andre projekter.
Uden du opdager det har du ikke fået skrevet et eneste ord i en måned eller to – og så er det næsten umuligt at komme i gang igen. Jeg har selv været der – flere gange. Men så satte jeg min skrivning i system.
Læs også: Du har brug for et skrivesystem
Arbejdsoverskrifter
En liste med arbejdsoverskrifter gør den helt store forskel for mig. Hvis jeg sætter mig ned for at skrive, men først skal til at finde ud af hvad jeg skal skrive om, så bliver jeg træt inden jeg kommer i gang. Derfor prøver jeg altid at have en liste med arbejdsoverskrifter for 5-10 indlæg frem i tiden.
Nogle gange svigter min liste. Enten er jeg ikke tilfreds med emnerne, eller også har jeg bare ikke fået den lavet. Men så har jeg et sikkerhedsnet. Et fokus. Hvert år har et overordnet abstrakt fokus. Og hver måned i mit år har et mere specifikt fokus. I skrivende stund er månedens fokus passion.
Hver dag i min uge giver jeg også et fokus. Hver mandag har det samme fokus hele året. Hver tirsdag har samme fokus. På den måde kan jeg altid en vinkel på et nyt blogindlæg. Lad os sige at mit fokus en dag er at skrive. Så vil mit blogindlæg tage udgangspunkt i at skrive med passion.
Spørg overskriften
For at komme hurtigt i gang med at skrive stiller jeg et spørgsmål til overskriften. Helt enkelt: Hvem, hvad, hvorfor, hvordan, hvor osv. Svaret på spørgsmålet bliver arbejdsoverskriften på dagens indlæg.
Hvis det stadig kniber med at kommer i gang med at skrive, så bruger jeg freewriting til at sparke mig selv i gang. Det virker hver gang. Jeg har skrevet mere uddybende om freewriting her: Brug freewriting til at komme i gang med at skrive.
Som regel er jeg i gang med at skrive inden der er gået fem minutter.
Hvis du ved hvad du vil skrive og hvornår du vil skrive, så er der ikke så meget mere at tage stilling til.
Tid og sted
Hvor og hvornår du skriver har også betydning. Men det er essentielt at du oparbejder en rutiner der er så ensartet som overhovedet muligt. Stabilitet omkring dine skrivevaner gør det lettere for dig at finde fokus og være kreativ på de mest optimale tidspunkter.
Pt. er jeg stærkt udfordret af at jeg må sidde hjemme og skrive mens familien larmer omkring mig. Grunden er at coronavirus har lukket landet ned. Men normal har jeg en rutine hvor jeg går ned på en café om morgenen. Her bestiller jeg en stor kop kaffe og så sætter jeg mig til at skrive.
Jeg indfinder mig på caféen klokken 8.40 hver dag. Her arbejder jeg i 2,5 timer før jeg tager til træning eller hjem for at spise frokost. Det er i dette tidsrum jeg skriver alle mine tekster. Samme tid og sted hver dag.
Når jeg er færdig med dagens skrivning, så planlægger jeg fokus, arbejdsoverskrifter og arbejdet de næste par dage.
Tag notater
Det sker tit at jeg får en idé til nye blogindlæg mens jeg skriver. For at det ikke går ud over min kreative energi, så skriver jeg idéen ned i min bullet journal med det samme. På den måde får jeg den ud af hovedet og kan vende tilbage til den senere.
Jeg er gået over til analoge noter. De fungerer bedre for mig. Især efter jeg lærte at bruge en bullet journal. Det er et system der tvinger mig til at tage stilling til mine noter, projekter og kalender. Det er opbygget på en måde så jeg let kan tilføje nye notater uden at ødelægge systemet. Det fungerer super godt for mig.
Serier er gode
Jeg har fundet ud af at serier af indlæg virkelig er gode for at kunne gå i dybden med et emne. Jeg har senest lavet en serie af skrivetips og en serie af erfaringer med at skabe en levevej af min passion.
Det gode ved at lave en serie er at jeg har stof nok til mange blogindlæg. Det bliver pludselig let at finde på nyt at skrive. Serierne kan jeg genbruge i e-mails og på de sociale medier.
Et lille tip hvis du er helt blank for idéer: Du kan altid ændre spørgsmålet på et blogindlæg du har skrevet. På den måde får du en ny vinkel på emnet. Fx er spørgsmålet til dette blogindlæg hvordan. På den måde opstod overskriften Sådan skriver jeg mine blogindlæg. Jeg kunne ændre overskriften til fx…
- Hvorfor skriver jeg mine blogindlæg?
- Hvorfor skriver du blogindlæg?
- Hvem skriver blogindlæg?
Kan du se hvordan indholdet ville blive helt anderledes ved at ændre vinklen på overskriften?