30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Før du går i gang med at skrive en tese er der et par ting vi skal have på plads. Du skal først og fremmest huske på at målet er at du skal blive en procent bedre til hver disciplin jeg præsenterer dig for. Derfor må du ikke prøve at mestre hver skrivedisciplin til det perfekte. Dagens emne er teser. En tese kan virke abstrakt og en smule skræmmende for nybegynderen. Men hæng i – dit arbejde med teser vil gøre dig bedre.
Teser gjorde mig altid så træt
Måske har du aldrig hørt om en tese før. Det er også muligt at du er stødt på tesen under din uddannelse. Jeg husker tydeligt min erfaring med teser fra Aarhus Universitet. Jeg lærte meget, men kors hvor gjorde de mig trætte. Jeg er sikkert også stødt på tesen i gymnasiet, men min hjerne var ikke helt færdigudviklet på det tidspunkt, så den sorterede snildt alt væk den syntes var kedeligt. De kunne jeg tydeligt se på mine karakterer fra gymnasiet.
Anderledes forholdt det sig med Universitetet. Jeg var totalt opslugt af at lære. Udover Økonomi tog fulgte jeg også studier i filosofi og russisk. Mine karakterer endte i den anden ende af skalaen – de var meget høje. Og hvor vil jeg hen med det? Jo, teser kræver lidt arbejde at forstå, men det betaler sig at arbejde med dem.
En tese er ofte udgangspunktet for en større akademisk opgave, men den har også andre funktioner. Grundlæggende er en tese en påstand. Hverken mere eller mindre.
En tese er et udsagn som danner udgangspunkt for en videnskabelig undersøgelse eller en (filosofisk) argumentation. – Den Danske Ordbog
Som blogskribenter får vi sjældent brug for at formulere teser til videnskabelige undersøgelser. Men hvert eneste indlæg vi skriver har en påstand. Den påstand er tesen som vi skriver om i blogindlægget.
Du skal lære én ting
I dag er målet at du lærer at udpege din tese. Når du læser et gammelt blogindlæg igennem, så prøv at se om du har en påstand. Hvis dit indlæg ingen påstande har, så har det ingen værdi for læseren. Det vil være degraderet til et ligegyldigt dagbogsindlæg. Støj.
Hvis dit indlæg har mange påstande, så er der stor risiko for at dit blogindlæg forvirrer mere end det gavner. Dit blogindlæg bør kun have én overordnet tese. Alle andre påstande skal være underordnet denne tese. De må altså ikke handle om noget andet. Kan du se hvordan en tese hjælper dig med at holde dig inden for blogindlæggets emne?
Du kan identificere en tese på din brug af hvis/så-udsagn. Ofte har du også skrevet dem som en urokkelig sandhed. Fx Jorden er rund; eller madblogs er kedelige.
Bagefter skal du argumentere
Der er ikke noget mere trættende end mennesker der slynger om sig med påstande uden at kunne argumentere for dem. Når du skriver din tese er det vigtigt at du kan redegøre for den tese. Du skal have et svar parat på alle de hv-ord du kan finde på at spørge med.
Alle kan blive bedre til at skrive. (påstand)
Denne påstand kan aflede en lang række spørgsmål du kan besvare i dit blogindlæg. Her er nogle:
- Hvordan kan alle blive bedre til at skrive?
- Hvorfor kan alle blive bedre til at skrive?
- Hvornår kan alle blive bedre til at skrive?
- Hvor kan alle blive bedre til at skrive?
- Hvad kan alle blive bedre til at skrive?
Du kan sikkert finde på flere spørgsmål. Efterhånden som du besvarer disse spørgsmål i et blogindlæg vil du opdage hvor meget du egentlig kan skrive ud fra en enkelt tese. Selv absurde og bizarre spørgsmål kan afdække helt nye vinkler på dine indlæg. Prøv for eksempel at besvare disse spørgsmål:
- Kan mennesker uden hænder blive bedre til at skrive?
- Kan man blive bedre til at skrive hvis man er blind?
Det lyder som dumme spørgsmål, men de åbner for muligheden for at skrive om teknologiske hjælpemidler.
Din opgave: Find én tese for dit blogindlæg. Skriv argumenter for tesen.