I går skrev jeg at du skal bruge din stemme (Du har en stemme). Din helt egen personlige måde at udtrykke dig på. Men pas på – der er en lille fælde du ikke må hoppe i. Din stemme skal svare til dit publikums forventning – ellers mister du troværdighed. Dit etos vil lide.
Der er flere parametre der afgør hvilket sprog du skal bruge:
- Dig. Sproget skal falde dig naturligt og passe til din stil.
- Emne. Dit sprog skal afspejle dit emne.
- Publikum. Dit publikums forventninger.
Dit sprog og skrivestil er du nød til at passe til alle parametre. Og der skal være overensstemmelse. Der findes få undtagelser som klarer sig godt. Fx har jeg set eksempler på opskrifter for bøller hvor der bliver brugt et hårdt og vulgært sprog.
Men generelt vil jeg anbefale at du vælge en mere sober vej. Den behøver ikke at være kedelig – slet ikke. Perfekt er kedeligt. Du må gerne have fejl og det er også tilladt at bande ind imellem.
Sproget skal passe til dig
Dine følgere og potentielle kunder forventer at se din personlighed blive afspejlet i dine tekster. Derfor er det vigtigt at du skriver som du taler. Du skal bruge den stemme der falder naturligt for dig.
Brug gerne humor hvis det ligger naturligt for dig. Men pas på med sarkasme – den kan misforstås. Og lad være med at overdrive humor. Når du overdriver vil du fremstå som useriøs.
På skrift skal der ikke ret meget til før det virker overdrevent. I et helt blogindlæg kan en enkelt lille humoristisk bemærkning være rigeligt. Det samme gælder hvis du bruger bandeord i ny og næ. Brug aldrig mere end et bandeord per indlæg. Faktisk må der gerne gå flere indlæg før du bander igen.
Det bliver opfattet kraftfuldt på skrift og når du overdriver så mister ordene sin effekt. Især når du bander vil du komme til at virke frastødende. Jeg har set eksempler på store navne der er blevet valgt fra fordi de bruger et hårdt sprog.
Et godt eksempel er den amerikanske blogger Jon Morrow. Han tog en beslutning om at blive en af de bedste bloggere i verden. Hans mission var at være talerør for manden på gulvet. At hjælpe dem som ikke er så heldigt stillet. Hans sprog er til tider hårdt, men han er vanvittigt dygtig – og så har han en historie der i den grad vil overraske dig – han er lam i hele kroppen. Du kan læse mere om Jon her: 7 Life Lessons from a Guy Who Can’t Move Anything but His Face.
Når sproget skaber uoverensstemmelse
Jeg kommer selv fra et socialt lag hvor bandeord var en naturlig del af kommunikationen. I eksemplet med Jon mødte du en mand hvor et hårdt sprog falder naturligt. Det koster nogle muligheder, men hans publikum kan lide det.
I hele min ungdom har det været en konstant udfordring for mig at blive accepteret fordi mit sprog lød som en havnearbejder. Og krydret med konstant sarkasme, så kunne folk ikke få det til at stemme overens med min mission.
Jeg burde stå i en samlehal med en CO2-svejser mens jeg brokkede mig og fyrede sjofle vittigheder af. Det meste af min familie er håndværkere og ufaglærte. Men jeg blev familiens sorte får og gik akademikervejen.
Og tro mig – vittigheder og sproget som havde sin oprindelse på Flydedokken i Aarhus og autoværkstedet faldt ikke i god jord på Handelshøjskolen og Universitetet. Nix. Jeg måtte kæmpe en kamp for at blive accepteret. Først i en sen alder forstod jeg at det var mit sprog jeg måtte arbejde med.
Det tog mig mere end ti år at skrælle det vulgære og negative sprog af mine budskaber. Faktisk bandede jeg en del i mine første blogindlæg. Men hvis jeg vil i dialog med mennesker i en anden branche end havnen eller autoværkstedet, så er jeg nødt til at tænke over mit sprog.
Du mister ikke dig selv
Dit sprog er ofte et produkt af det miljø du er vokset op i. Men det er ikke nødvendigvis et udtryk for din personlighed og dine grundlæggende værdier. Derfor er det vigtigt at du tænker grundigt over hvordan du udtrykker dig.
Du giver ikke afkald på dig selv når du ændre de ord og vending du bruger. Her er nogle af de ting du bør være særdeles varsom med. Og du kan bruge dem til at udvikle dig selv og din personlige stemme:
- Negativt sprog. Generelt orker mennesker ikke at høre om negative ting. Især ikke fra en person som de skal lære af.
- Kritik. Lad være med at kritisere andre bare for at kritisere. Du må gerne have en mening og være uenig. Men lad være med at synke til et niveau hvor du bare kritiserer alt og alle.
- Vulgært sprog. Kig på dine formuleringer og valg af ord. Prøv at tynde ud i mængden af bandeord.
- Sarkasme. Lidt humor er godt. Men lad være med at overdrive. Især er sarkasme farligt. Undgå det så vidt muligt. Der er stor sandsynlighed for at dit publikum enten ikke forstår den eller at de ikke kan lide den.
- Tal dansk. Når du blande sprogene sammen så virker du uintelligent. Der er en stigende tendens til at bruge engelske ord i stedet for danske. Ryd op i dine engelske gloser.
- Undgå fagsprog. Lad være med at bruge ord som kun eksperter på dit eget niveau forstår. Og sørg for at forklare fagord hvis du er nødt til at bruge dem.
Kom ned på jorden
Der ikke noget der kan ødelægge skriftsproget som en god lang akademisk uddannelse. Der lærer man virkelig at skrive tekster som almindelige mennesker ikke orker at læse. Når det handler om personlig branding, så er du nødt til at skrive som du taler til en god ven.
Få alle dine akademiske ambitioner ned på et niveau hvor alle kan følge med. Den største skriftlige udfordring er at kunne formidle et budskab så selv et barn kan forstå det.
Du må gerne bruge jeg og du i dine blogindlæg. Det gør dine budskaber mere personlige og nærværende. De bliver mere interessante at læse.
Det er dit emne der afgør hvilke mennesker der vil følge dig. Du er nødt til at kunne tale dit publikums sprog – men uden at give afkald på din unikke stemme og personlighed.
Dit publikum har en forventning om dit sprogbrug. Hvis du ikke indfrier den forventning, så vil du miste dit publikum.
Jeg arbejdede engang i Tilst Kirke som korsanger og kirketjener. Provsten hed Helge og var en enormt rar mand der forstod at tale menighedens sprog fra prædikestolen. Derfor blev jeg noget overrasket til en kom-sammen for personalet i provstegården. Her afslørede Helge en række sjofle vittigheder fra sin tid som ølkusk. Det var ikke lige hvad jeg havde forventet af en provst.
Det jeg prøver at sige er at du ikke behøver at forvandle dig til en anden personlighed. Du kan stadig udtrykke dig med din unikke måde. Med din unikke stemme. Du skal bare tænke over hvordan du gør det og hvem du taler til.