Meget ofte skriver jeg om at skabe værdi for andre. Hjælpe dit publikum og lade være med at fokusere på dig selv. Et utal af gange har jeg skrevet at folk er ligeglade med dig; du er uinteressant. Og ifølge Google har jeg brugt vendingen “det handler ikke om dig” 46 gange i skrivende stund.
Det gør jeg fordi det er så ufattelig nemt at blive selvoptaget når man skriver og udgiver ofte – på sin egen platform. Selvom du har fokus på at hjælpe og skabe værdi, hvem er det så der beslutter hvad der skal skrives og udgives? – Dig selv. Det er din fortolkning af virkeligheden der afgør hvad der er relevant for dit publikum.
Det er bare ikke altid at denne fortolkning stemmer overens med dit publikums synsvinkel. Derfor er det ekstra vigtigt at du lytter til dit publikum og prøver at forstå hvad de har brug for. Det er en hamrende svær disciplin. Men den er afgørende for at du ikke virke egoistisk og selvoptaget.
Er du lige så selvoptaget som mig
Hvorfor skriver jeg egentlig dette? – For at være ærlig, så er det fordi jeg selv er enormt dårlig til at dyrke relationer. En øvelse jeg prøver at blive bedre til. Mange af mine blogindlæg udspringer af et behov jeg tror findes, men jeg ved det ikke med sikkerhed. Men jeg nyder at formidle min fortolkning af virkeligheden. Jeg er bevidst om at det ikke er den endegyldige sandhed, men handlingen er selvoptaget.
Når både du og jeg har forstået at det hele ikke handler om os, så er der nogle fælder der gør at vi alligevel får det til at handle om os. Vi skrive mange tekster som andre mennesker har stor glæde af. Vi skriver guides der hjælper. Men et eller andet sted ligger der en portion selvoptagethed og lurer. Det er ikke sikkert at publikum nogensinde opdager det. Men det gør vi. Og ved at undgå fælderne kan vi gøre vores tekster endnu mere værdifulde.
Fælder der får dig til at virke selvoptaget
Har du nogensinde spurgt en ven eller kollega: Har du læst mit sidste blogindlæg? Ofte er det nærliggende at tro at dine følgere har læst hvad du skriver. Det er en selvoptaget opfattelse. Du kan roligt gå ud fra at ingen har læst dit indlæg. I bedste fald har de skimmet overskrifterne.
Tag et kig på din blogs statistik. Her kan du se hvor mange der reelt har været inde på din blog. Du kan også se hvor mange der har klikket ind på dit seneste blogindlæg. Men det behøver jeg ikke at fortælle dig. Som jeg, har du også været afhængig af bloggens statistik. Jeg er det stadig i et vist omfang.
Og hvorfor er statistikken så vigtig? Den er i princippet flintrende ligegyldig. Tallene er vigtige fordi de besvarer et spørgsmål. Et spørgsmål der handler om dig: Er jeg god nok? – Det er et selvoptaget spørgsmål. Inderst inde ved du at du er god nok, men du vil have det bekræftet. Igen og igen. Bekræftelsen er en selvoptagethed der samtidig driver os. Så måske handler det om at finde en balance hvor en lille smule selvoptagethed er ok.
Du har sikker også prøvet at slå noget op på de sociale medier og undret dig over at ikke en eneste af dine følgere har liket dit opslag. Flere gange i løbet af dagen tjekker du for at se om der snart er nogen der synes godt om det du skriver. Når endelig der er en der synes godt om dit opslag, så får du en lille følelse af lykke. Det er dig en velundt følelse, men den er et udtryk for selvoptagethed.
Vi skal finde en balance
Vi skal i højere grad prøve at adskille vores afhængighed af den respons vi får fra andre. Den må ikke udelukkende være et middel til at give os følelsen af succes og lykke. I takt med at vores popularitet stiger vil vores behov for mere respons stige for at vi opnår den samme følelse af succes og lykke.
Vi skal bruge responsen mere konstruktivt. Vi skal bruge likes som indikator på at publikum peger på et behov. Vi skal bruge kommentarer til at lytte til vores publikum. Vi skal bruge bloggens statistik som et redskab til at måle om vi kan gøre noget bedre for at tjene vores publikum.
Selvfølgelig må vi glædes når andre mennesker anerkender vores arbejde. Men det er ikke en glæde vi skal stræbe efter. Det er en glæde vi skal nyde når anerkendelsen bliver givet. Når vi stræber efter succes og anerkendelse, så virker vi selvoptagelse. Omvendt forholder det sig når vi afviser og ignorerer anerkendelsen – så virker vi arrogante.
Glæde over at hjælpe andre er motivation til at fortsætte med det gode arbejde. I stedet for at stræbe efter likes og visninger, så stræb efter at gøre de gode handlinger. Skriv dit næste blogindlæg godt. Brug tid på dit håndværk. Bliv bedre til at skrive. Lyt til dit publikum osv.
Jeg blev inspireret til at skrive dette indlæg efter at have læst bogen “Det hele handler ikke om dig” (reklamelink) af Niels Overgaard. En bog om stoisk tilgang til at være lykkelig.