LinkedIn er uden tvivl en platform du ikke kommer uden om. Elsk den eller had den, men med et personligt brand er der ret stor sandsynlighed for at dit publikum også har sin daglige gang på LinkedIn.
Jeg skal være helt ærlig – LinkedIn er ikke min personlige favorit. Men jeg er også godt klar over at jeg må lære at elske LinkedIn. Jeg foretrækker Twitter. Det er en platform der passer bedre til min personlighed og temperament.
Facebook har heller aldrig rigtig grebet mig, men den er også svær at komme uden om. Og det er på Facebook at du lettest kan komme i gang med personlig branding når du er ny og ukendt. Det kan du læse om i mit indlæg Plan for personlig branding på Facebook.
LinkedIn er ikke Facebook
Hvis du er kommet godt i gang med Facebook, så må du ikke tro at du bare kan gøre det samme på LinkeIn. Det kan du ikke. Selvom de to platforme har mange ligheder, så er de meget forskellige.
Mennesker er mennesker og de vil stort set blive påvirket af de samme ting. På den måde virker emojis og kattekillinger også på de mennesker der færdes på LinkedIn. En pointe blandt andet Thomas Bigum (ekspert i sociale medier) har testet flere gange.
Men hvad er forskellen så? – Husk på at du ikke har kontrollen over mediet. Du har kun kontrol over din egen adfærd. Du kan ikke styre hvordan din og dit publikums adfærd bliver håndteret af mediet.
Delinger vil for eksempel fungere super godt på Facebook, men ikke på LinkedIn. På samme måde er LinkedIn heller ikke så vild med at du linker ud fra platformen. LinkedIn foretrækker at du og dit publikum bliver på LinkedIn. Derfor vil din plan for udgivelser se lidt anderledes ud for LinkedIn end på Facebook.
En anden stor forskel er formålet med de to platforme. LinkedIn vil fremme et fagligt netværk, hvor Facebook støtter det private netværk. Det betyder at dit publikum som regel logger på LinkedIn med et fagligt spørgsmål. Deres mindset er sat til at tænke arbejde og virksomhed.
Derfor vil din profil også blive læst mere grundigt på LinkedIn end på Facebook. Du skal derfor lægge meget større vægt på din profil på LinkedIn.
Når jeg skal blive klogere på LinkedIn, så spørger jeg altid Leif Carlsen – han ved alt om LinkedIn og er ekspert.
Din plan for LinkedIn
Her får du en hurtig handlingsplan for LinkedIn. Den er lavet så du kan gå i gang med det samme – uden at have skrevet eget indhold endnu. Målet er at positionere dig selv i dit netværk som ekspert i dit fag.
- Mandag: Stil et spørgsmål
- Tirsdag: Tip med hurtigt udbytte
- Onsdag: Relevant billede
- Torsdag: Stil et spørgsmål
- Fredag: Personligt opslag
Du behøver ikke at slå noget op i weekenden. Dit netværk forventer ikke at høre fra dig lørdag og søndag.
Når du slår billeder op på LinkedIn er det en stor fordel hvis de har ansigter. Billeder af mennesker bliver generelt højt prioriteret. Hvis det ikke altid er muligt, så sørg for at billedet er relevant for det du laver. Billeder skal helst ikke stå alene. Tilføj gerne en lille tekst til opslaget.
Stil gerne spørgsmål som kan få dit publikum til at reflektere og smide en kommentar. Jo mere du kan få mennesker til at deltage i debatten jo bedre.
Når du giver et tip skal det være helt enkelt. Noget dine forbindelser kan gøre her og nu. Helst et tip med et hurtigt udbytte. De skal kunne se resultater med det samme.
Alt skal ikke være super professionelt. Du skal stadig være autentisk og føje lidt personlighed til din profil. Derfor kan det være en god idé at lave et mere personligt opslag om fredagen. Dit personlige opslag skal stadig kunne relateres til det du hjælper dit publikum med.
Test planen i 30 dage og evaluer resultaterne. Justér i planen og husk at afsætte tid til at deltage i debatten hos andre profiler i dit netværk.
Hurtigt tip: Du kan med fordel bruge et planlægningsværktøj som CoSchedule (reklamelink) til at planlægge din personlige branding på LinkedIn. Den sparer mig for oceaner af tid.