Her til morgen læste jeg en stribe i Basserne. Et serieblad jeg har abonneret på siden jeg var barn. Det er godt med lidt letlæst humor henover morgenkaffen. En af de serier jeg morer mig mest over er “Zits” der handler om en typisk teenagers liv. Det var i en stribe fra Zits jeg faldt over negationer.
Negationer er sætninger der er negative – benægtende. Og der er problematiske for os at læse. Een negation går an. Den forstår vi relativt let. En dobbeltnegation må vi som regel læse et par gange før meningen fiser ind. Står der tre eller flere negationer i træk, så er vi totalt prisgivet. Vi forstår ikke sætningen.
Sætningen der gav mig problemer
Af hensyn til copyright kan jeg ikke gengive serien her i indlægget. Men jeg prøve at ridse situationen op og give dig den problematiske sætning. Hvis du vil have hele sammehængen må du finde striben i Basserne nr. 1106 på side 59, stribe 2.
Seriens hovedperson, Filip, skal være alene hjemme mens forældrene tager på ferie. På vej ud af indkørsel stikkere Filips mor hovedet ud af vinduet og råber:
Gør ikke noget, vi ikke ville gøre!
Hvorefter Filip vender sig mod sin bedste kammerat og siger:
Det udelader alt andet end at gøre rent i køkkenskabene og barbere sin ryg.
Jeg er selvfølgelig ikke dummere end at jeg godt kan regne ud hvad serietegneren mener. Striben var sjov og udløste et forventet tø-hø. Men jeg måtte læse sætningerne flere gange for at forstå hvad der egentlig stod.
Der var tre negationer i træk og det var næsten umuligt for min hjerne at fatte. Og jeg tror netop at det er hjernen der har forklaringen på problemet med negationer.
Underbevidstheden driller
Det er vores underbevidsthed der driller. Den er ude af stand til at forstå negationer. Prøv for eksempel dette lille eksperiment. Jeg skriver en kommando til dig. Derefter skal du lukke øjnene og udføre kommandoen. Bagefter åbner du øjnene og læser videre.
Kommando: Du må ikke tænke på en elefant.
Luk øjnene…
Hvis du har udført kommandoen, så besvar mit spørgsmål: Hvad tænkte du på?
Mit gæt er at din underbevidsthed fremmanede et billede af en elefant for dit indre øje. Endda til trods for dit forsøg på at lade være. Efter et stykke tid lykkes det dig måske at tvinge dine tanker over på noget andet, men til at starte med kan du ikke undgå elefanten.
Det er egentlig også meget logisk. For at undgå at tænke på en elefant er din hjerne jo nødt til at bearbejde begrebet “elefant” for at undgå den. Det er den samme mekanisme der sker når vi støder på negationer i tekster. Vi opfatter først subjektet i sætninger og begynder at bearbejde det. Det er subjektet der giver kontekst og mening. Derefter begynder vi at danne os et billede af hvad der sker for subjektet.
Undgå mange negationer og gør teksten let at læse
Dine tekster bliver meget lettere og hurtigere for læseren at læse hvis du undgår negationer. En negation opstår når du bruger ord som ikke, aldrig, udelade osv. Det er ord som give din sætning den omvendte betydning. Det er krævende for hjernen at skulle vende betydningen.
Læseren har størst udfordringer når der optræder mere end en negation i træk. Det let nok at forstå enkeltnegationer, men prøv at undgå at bruge mange af dem.
Du behøver ikke at undgå negationer for alt i verden. Men når du støder på typiske ord der giver sætningen den modsatte betydning, så overvej om du kunne omformulere din sætning. På den måde hjælper du læseren og du øger sandsynligheden for at dit budskab bliver læst.