30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Et komma kan ændre en sætnings betydning radikalt. De har stor betydning. Men for nogle mennesker er kommaet en besættelse. De kan være så fokuserede på kommaets placering at det går ud over kreativiteten. Nogle mennesker vil endda give kommaet mere værdi end selve tekstens budskab.
Jeg kalder dem kommafascister.
Lad være med at slutte dig til gruppen af kommafascister. De kan råbe højt og tøver ikke med at kritisere din tegnsætning. Dit budskab er de ligeglade med. De har kun fokus på dine kommaer. Er jeg bitter? – næ, ikke specielt. Jeg får tit høvl for mine kommaer. Eller rettere – fik høvl. Det sker ikke så tit mere. Enten er jeg blevet bedre til at sætte kommaer eller også er jeg bare ligeglad.
Hele året har jeg ikke redigeret mine tekster for kommaer. Det gør jeg senere. Jeg har nemlig en mission der er vigtigere end mine kommaer. Mit mål er at finde en god skriverutine hvor jeg skriver hver eneste dag. Og udgiver et blogindlæg hver dag. Dette er indlæg nummer 111. Mit fokus er at skrive og give værdi. Alt det andet må vente lige nu.
Men kommaet er vigtigt
Din tegnsætning er med til at gøre teksten let at læse. Den giver bedre forståelse af budskabet. Et godt komma er med til at give din tekst værdi. Men du skal passe meget på med ikke at lade kommaet overtage dine tekster. Du er nødt til at være lidt mere ligeglad.
I mange år skrev jeg tekster uden at have den fjerneste anelse om hvor der skulle stå et komma. For det meste gik det godt, men der var mange fejl. Grunden til at jeg ikke gad at lære reglerne var at budskabet for det meste blev forstået. Budskabet var vigtigere end kommaet.
Med tiden lærte jeg at kommaet kunne hjælpe læseren med at forstå budskabet. I langt tid terpede jeg grammatik for at lære at sætte komma rigtig. Jeg fulgte endda et helt semester på universitetet om grammatik med fokus på komma. Jeg lærte rigtig meget. Jeg lærte også at jeg syntes at kommaerne var spild af min tid. Det var alt for stort et arbejde som jeg egentlig hellere ville lægge i mine budskaber.
Kommaet fyldte for meget. Det var synd for de andre tegn. Jeg følte at kommasætning tog magten over min skrivning. Det grammatiske komma fungerede ikke for mig. Der måtte være en nemmere måde.
Den nemme måde
Jeg fandt ud af at Dansk Sprognævn anbefaler at man lader være med at sætte startkomma. Det ændrer aldrig på meningen af sætningen. Jeg tænkte at det lød meget lettere. Men det fritog mig ikke fra at lære reglerne. Du er nødt til at vide hvor du ikke skal sætte startkommaet, men det er en mere logisk måde at sætte komma på.
Når du skriver uden startkomma, bliver dine tekster lidt lettere at skrive. Og dit budskab bliver mere klart. Men det stiller større krav til dig som skribent. Du skal bruge hovedet når du skriver. Du kan ikke længere lægge din lid til at et grammatisk komma vil redde en dårlig formulering.
Før du kan bruge den nemme måde er du nødt til at kende reglerne. Det kræver en indsats fra dig. Når du har lært at sætte komma kan du glæde dig over at du nu kan give slip på kommaets magt og fokusere på budskabet.
Brug forskellige pauser
Et komma er egentlig bare en pause. Det er en pause der er kortere end et punktum. Men der er mange forskellige pauser. Jeg snakker ikke om den kaffepause du holder når du ikke kan finde på noget at skrive. Næ – de er tegn du kan bruge i stedet for at fylde din tekst med kommaer.
Når du tænker på læserytmen mens du skriver, så vil du opdage at der er naturlige steder at sætte en stor eller lille pause ind i teksten. De er virkemidler der støtter dit budskab og din historie. Prøv at bruge flere pausetegn i dine tekster og se hvordan de giver teksten et bedre liv.
Lad være med at sætte hele din lid til kommaet. Brug din sunde fornuft også. Du kan variere din tekst med disse pausetegn:
- Punktum (.)
- Kolon (:)
- Tankestreg (–)
- Semikolon (;)
- Komma (,)
Når du skifter mellem disse tegn, vil du opdage at du ikke har brug for helt så mange kommaer. Brug gerne mange punktummer. Online tekster skal være lette og hurtige at læse. Du har valgt et medium der ikke kræver så mange kommaer.
Note om tankestreger: Bemærk at tankestreg ikke er det samme som bindestreg. De er to forskellige tegn og de kan ikke lide at blive misbrugt. Tankestregen er længere end bindestregen – og nogle gange lidt tyndere. Det afhænger af skrifttypen.
Advarsel: Vær konsekvent og vælg ét komma
Når du arbejder med dit komma er der nogle ting du bør vide. Skrivereglerne ændrer sig over tid. Det vil du vide hvis du læser en bog der er 100 år gammel. Dansk Sprognævnet har prøvet at afskaffe det grammatiske komma i snart 40 år. Efterhånden som de ældre generationer viger for de yngre, vil startkommaet forsvinde. Så før eller siden skal du tilpasse dit komma.
I skrivende stund er der valgfrihed. Du kan selv bestemme om du vil skrive med eller uden startkomma. Men du skal vælge et af dem. Du kan ikke blande dem.
Dagens opgave: Beslut dig for hvilket komma du vil bruge – og tænk over hvorfor.