30-dages skriveudfordring
Dette er et indlæg i min 30-dages skriveudfordring. Målet er at du bliver en procent bedre til at skrive hver dag i 30 dage.
Din tekst skal være let at læse. Derfor skal den have en god læserytme. Den gode læserytme gør det lettere for læseren at forstå dit budskab. Og den føles naturlig når du læser teksten.
Du kan teste læserytmen i dit blogindlæg ved at læse teksten højt. Hvis teksten er svær at læse højt på en naturlig måde, så bør du skrive teksten om. Tekster der bryder læserytmen vil tvinge dig til at hakke i oplæsningen eller at holde pauser. Ofte er pauserne et udtryk for at din sætningskonstruktion ikke er helt optimal.
Måske har du usynlige punktummer eller for mange kommaer. Hvis du følger anbefalingen fra Dansk Sprognævn om at droppe startkommaet, så får din tekst en mere naturlig læserytme.
Vi elsker aktive tekster
Skærmen lyser i mørket og venter på at modtage dine tanker. Det fristende at skrive hvad der falder dig ind. eller måske bare vente til en tanke melder sig. Men hvad hvis den ikke gør?
Kan du se hvordan mange punktummer kan skabe en aktiv tekst? Den er let at læse. Endda hurtig at læse.
Jeg har ofte belært at man ikke bør bruge alt for mange lange ord sine tekster. Det er svært at læse fremmedord og fagudtryk. De bryder læserytmen. Men desværre kan et brud af lange ord også gå ud over læserytmens lethed.
Læserytmen har en funktion. Den skal får teksten til at flyde som en let og lind strøm af tanker. Ordene skal opfattes af læseren med samme lethed som de forlader dit hoved og fæstner sige gennem tastaturet. Derfor er det nødvendigt at finde en balance mellem lange svære ord og opbrud af samme.
Et eksempel: Motorcykel er et let fatteligt begreb. Men den er også stavet med mange bogstaver. Flere end de syv bogstaver der skulle gøre ordet let at læse. Men en motorcykel er så kendt et ord at det ikke vil volde læseren de store problemer at forstå.
Lad os bryde ordet motorcykel. Vi kunne formulere det som en cykel med motor. Problemet er at begrebet pludselig skal stykkes sammen i læserens hoved. Det er sværere at forstå og samtidig bryder forholdsordet læserytmen.
Du skal derfor ikke for alt i verden undgå lange ord. De styrker teksten når de er lette at fatte. De støtter læserytmen. Men et mindre kendt ord skal du dele eller forklare. Ellers går læserytmen tabt.
Liste over forholdsord
Jeg kunne ikke finde et godt link til en liste over præpositioner (forholdsord). Derfor har jeg lavet en lille liste du kan bruge når du skriver.
- ad/af
- bag
- blandt
- efter
- for
- fra
- før
- efter
- hos
- inden
- langs
- med
- mellem
- mod
- over
- på
- til
- under
- ved
- foran
Tegn der bryder
Der er særlige tegn der irriterer forståelsen når du læser op. Derfor bør du bruge tegnsætning med omtanke. Og det er ikke altid at korrekt tegnsætning styrker læserytmen. En sætning bør sjælden omfatte mere end et enkelt udsagn. Det kan lade sig gøre og det ville fungere fint i visse typer tekster. Men hvis teksten skal levere et budskab let og hurtigt, så er min anbefaling at du holder dig til en simpel konstruktion af sætninger. (Læg mærke til at jeg valgte at bryde ordet sætningskonstruktion.)
Derfor anbefaler jeg at du bruger mange punktummer. Den største synder er kommaet. Når du bruger det traditionelle grammatiske komma kan du lave ufatteligt lange sætninger. Alle fyldt med information som ikke er nødvendig. Især kan meget komplekse sætninger volde problemer. En sætning med meget information har stor risiko for kommafejl. Det forstyrrer læserytmen.
Jeg vil til hver en tid anbefale at du dropper startkommaet. Det er ikke nødvendigt og det lægger en irriterende lille pause ind i teksten. Ved at bruge tegnsætning med omtanke kan du bevare kontrollen over pauserne og deres længde. Og brug gerne semikolon og tankestreg mere end du tidligere har gjort – de er undervurderede virkemidler.
Din opgave: Læs en af dine tekster højt. Skriv teksten om hvis du kan mærke at du går i stå eller hakker i oplæsningen.