Mennesker læser. Mennesker skriver. Hvorfor er det så lige at så mange synes at det er professionelt at lyde som en maskine? En tekst bliver først lækker at læse når vi kan mærke at den er skrevet af et rigtigt menneske. Et menneske med en stemme og sin helt egen personlighed.
Du må ikke tro at du bliver taget mere seriøst bare fordi du er god til at skrive objektivt og passivt. Der sker noget helt andet. Dit publikum synes bare at du er kedelig og klikker hurtigt videre til en mere saftig skribent. Det er ikke fedt at læse kønsløse tekster uden personlig holdning og vinkel på emnet.
Vi har brug for din stemme. Du er helt sikkert dygtig. Men det er ikke fakta vi har brug for. Vi har brug for en stemme vi kan identificere os med. En stemme vi kan lide og glæder os til at høre. Den guider vores valg og hjælper med vores problemer.
Ikke fakta – din stemme.
Beskidte kneb til at finde sin stemme
Her er et par hurtige beskidte kneb til at finde din personlige stemme. Du kan bruge dem omgående og dine tekster får liv med det samme. Du bliver mere interessant og populær på en eftermiddag.
Det er da en indsats du ikke behøver at tænke længe over 🙂
1. Vis din personlighed
Din personlighed er kernen i din stemme. Du skal stå frem på scenen og sige hvem du er og hvordan dit syn på verden er. Fortæl os din mening og dine følelser. Så giver du dit publikum muligheden for at placere dig på deres mentale landkort som en urokkelig klippe.
2. Lad os høre din humor
Jeg nægter at tro på at du er verdens kedeligste menneske og absolut ingen humor. Vi har alle et eller andet lune der kan få andre til at smile. Men der er temmelig mange mennesker der er blevet vildt gode til at undertrykke deres humor.
Men den går ikke. Find din humor frem og brug den. Dit publikum elsker den. Uanset om du er sarkastisk, ironisk, stand-up’er, finurlig eller ham der altid er god for en far-vits.
3. Se verden med publikums briller
Når du skriver skal du kende dit publikum. Du er nød til at tilpasse din stemme de mennesker der læser dine tekster. Lad være med at blære dig med fine ord og fagsprog. Læserne bliver trætte af det. Hold dig til et simpelt sprog hvor alle kan være med.
Tal gerne dit publikums sprog, men gør det med din egen stemme. Du skal ikke være dit publikum, du skal være dig selv mens du taler til dit publikum.
4. Blot dine fejl
Lad dine læsere se at du er et menneske med alt hvad det indebærer. Du er ikke perfekt. Det vil styrke din troværdighed at du viser dit publikum at du også begår fejl og har dårlige ånde om morgenen. Det får læseren til at føle sig mere “rigtig”.
Der sidder mange perfektionister ude bag landets skærme som ikke tør kaste sig ud hvad-de-nu-drømmer-om fordi de er bange for at begå fejl. Vis dem at dét at fejle er en del af din succes. Det er menneskeligt.
5. Fremhæv dine værdier
Du må ikke prøve at leve op til de politisk rigtige værdier. Du har dine egne grundlæggende værdi. Det er de værdier der guider dig når du er i tvivl. Det er dem der har ført dig til hvor du er nu. Du må ikke skjule dem. Vis dit publikum hvad du står for så de kan være enige eller uenige.
Vi kan lide mennesker der har et verdenssyn og livsværdier vi sympatiserer med.
6. Fortæl dine historier
Din stemme er præget af dine oplevelser og erfaringer gennem livet. Lad os høre dem når det er relevant. Vi kan alle lide en god historie når den give mening i den store sammenhæng. Derfor kan du med fordel bruge små anekdoter og metaforer fra dit eget liv. De er med til at vise din personlighed og der understreger en pointe i teksten.
7. Brand dig selv
Kend dig selv godt nok til at du kan vise verden hvem du er. Find ud af hvad du vil huskes for. Hvilke etiketter kan du sætte på dig selv som dit publikum kan huske dig på?
Næ – det er ikke nødvendigvis faglige mærkater. Det kan være personlige træk eller ting du kan lide at lave du bliver husket på. Det kan være en stor næse eller at du dyrker crossfit hver morgen klokken syv.
Hvordan skal dit publikum huske dig?
8. Være modig
Alt det jeg har forslået indtil nu kræver en portion mod. Vi har alle prøvet hvordan det er at skulle stå overfor en stor gruppe mennesker og sige noget. Eller timerne før en stor eksamen hvor man skal præstere overfor en større eller mindre gruppe mennesker.
Det kræver mod at stille sig frem til offentlig vurdering. For det er den følelse vi står med. Kan de lide mig – eller hader de mig? Nogle mennesker ville hellere dø end stå i den situation. Men det er den mekanisme du skal finde modet til at overvinde.
9. Træn dine færdigheder
Mit sidste kneb er det bedste. Du finder nemlig ikke din stemme på en enkelt dag. Den udvikler sig over tid. Og det går hurtigere jo mere du øver dig. Derfor skal du skrive hver dag for at blive bedre til at skrive. For hvert ord du skriver bliver du en lille smule bedre – dag for dag.