Du har helt sikkert hørt noget om det der linkbuilding. Og nu spekulerer du på om det er noget du skal kaste dig over. Det korte kontante svar er: Ja.
Helt sikkert. Linkbuilding er noget du skal bruge tid på. Derfor vil jeg give dig et overblik over tre taktikker du kan bruge. Og du får min klare anbefaling af den gode af slagsen.
Du har travlt, så her er de tre taktikker: Den gode, den knap så gode og den grimme.
Længere nede uddyber jeg hver taktik. Men først har Claus Enghuus en kommentar omkring linkbuilding. Han giver et par rigtig gode tips du helt sikkert kan bruge.
Claus er SEO-entusiast og laver hjemmesider for selvstændige og freelancere – i WordPress.
Se hvordan han kan hjælpe dig:
Pas på ikke at brænde nallerne på Linkbuilding
Linkbuilding er en SEO-disciplin for sig selv. Det er et af de elementer som deler vandene blandt fagfolk.
Nogle helt afgørende elementer er at den skal skabe værdi, skabe struktur og være relevant.
Man kan dele disciplinen op i 3 grupper:
1. Intern linkbuilding
Intern linkbuilding er enormt vigtig. Det er desværre negligeret på mange hjemmesider. 99% af de hjemmesider jeg ser til dagligt har ingen eller meget ringe antal interne links.
Et internt link gør to ting…
Det viser dine besøgende at når du har læst dette indlæg om linkbuilding, så vil et indlæg om SEO også være relevant at læse for dig eller dine kunder.
Det interne link viser Google sidens interne opbygning og struktur.
Lige en lille bøn: Lad være med at kalde dine link- og ankertekster for noget i stil med “klik her”, “læs mere”. Kald ankerteksten for det du linker til.
Forkert ankertekst svarer lidt til at du forventer at købe en Agurk, men får smidt en sutsko i hovedet i stedet. Det er dårlig struktur, ingen relevans og dårlig brugervenlighed.
Eksterne links
Så er der links, som du linker til andre hjemmesider. De skal igen være relevante. Hvis din hjemmeside er på dansk, så er det ofte også en fordel at linke til en dansksproget hjemmeside.
Det handler om brugervenlighed.
Indgående links (referrers)
Så er der den sidst type links som peger ind på din hjemmeside. Det er ofte det man generelt taler om når man tale om linkbuilding.
I min optik er det snæversynet kun at opfatte det som linkbuilding alene. Det er her at vandene skilles blandt fagfolk. Det er i den grad også her du skal tage fat i fagfolk, ellers kan du let brænde dine fingrene.
Linkbuilding er i dette tilfælde noget du kan købe. Der er virksomheder og bureauer som har dette som deres speciale. Nogle vil fraråde at købe links og lave godt indhold i stedet for.
Andre er varme fortalere for købte links. Jeg anbefaler at du er forsigtig med hvilke links du køber.
Personligt tilbyder jeg ikke linkbuilding, men har forbindelser som gør det, som jeg gerne henviser til.
Af Claus Enghuus
Linkbuilding på den gode måde
Men hvad er god linkbuilding?
Her vil jeg ikke stikke blår i øjnene på dig. Nej, det har intet med din øjenfarve at gøre. Hvis du vil have de bedste og absolut ypperste links til din hjemmeside, så kræver det ressourcer. Links som alle elsker, både maskiner og mennesker.
Med ressourcer mener jeg at du skal være indstillet på enten at skulle bruge tid eller penge på god linkbuilding – eller måske endda begge dele.
Har du penge, men ikke tid, så kan du betale for at få andre til at gøre det tidskrævende arbejde. Og det er alle pengene værd.
Hvis du ikke har pengene, men masser af tid, så kan du selv løse opgaven.
Mangler du både penge, tid og evner – ja, så er du på skideren (men spørg mig, jeg er sikker på at jeg kan pege dig i den rigtige retning.)
Uopfordrede links
Det absolut bedste er at få links uden at bede om dem. Dem får du når du er god til at hjælpe mennesker og laver fantastisk godt indhold til for eksempel din blog.
Naturligvis tager det tid at producere indhold, men det er uden tvivl den metode jeg vil anbefale. Godt indhold bliver læst og set. Godt indhold bliver delt. Det bedste link du kan tænke dig er et link der kommer helt af sig selv, bare fordi du gør det godt.
Gæsteindlæg
Endnu en god taktik er at skrive gæsteindlæg på andre blogs. Opsøg bloggens ejer og tilbyd at skrive indhold til siden. Dit blogindlæg vil naturligvis får et link tilbage til din side.
Denne metode kræver en indsats fra din side. Og den omfatter også et ansvar. Det er dårlig stil at skrive et sjusket blogindlæg bare for linkets skyld. Når du gæsteblogger, så skal du skrive det bedste af det bedste. Du skal virkelig give værdi.
Den knap så gode taktik
Gode links kræver en målrettet indsats. Og du har sikkert allerede opdaget at det tager tid. Og det er ikke en ressource du har for meget af i forvejen. Så er det fristende at springe over hvor gærdet er lavest.
Men desværre ender du med at spilde både din tid og penge. Det kan være fristende at udgive det samme blogindlæg flere steder. Lad være.
Måske tænker du at det ville være smart at få dine tekster udgivet så mange steder som muligt. Men links fra irrelevante websites er ikke en fordel. Det kan skader din placering i søgemaskinerne.
Købte links kan fungere
Lad os sige at du ikke har tid til at skrive godt indhold. Du vil betale dig fra det. Det kan være en rigtig god taktik. Men du må ikke købe billigt. Husk at du får hvad du betaler for.
Du skal regne med at et godt blogindlæg koster fra 1.000 kroner og op. Hvis det er billigere burde alarmklokkerne ringe. Hvorfor?
Lad os lave et regnestykke. Freelancebloggere eller tekstforfattere har en forretning hvor de selv skal betale udgifter til drift og løn. Det betyder at en freelancer skal gange sin takst med faktor 3,5 for at opnå samme timeløn som en lønarbejder.
En lavt lønnet tekstforfatter vil typisk ligge omkring 200 kroner i timen. Samme freelancer vil derfor skulle have 700 kroner + moms.
Et hurtigt og kort blogindlæg vil tager en time til halvanden at skrive. Det er uden research eller korrektur. Og så rammer vi 1.000 kroner.
Jeg har set virksomheder tilbyde blogindlæg ned til 120 kroner. Hvordan kan de det? Det kan umuligt være indhold af høj kvalitet.
Jeg har selv stor erfaring med linkbuildingtekster (de giver smør på brødet). Jeg kan skrive tre blogindlæg på en time og holde en timeløn på cirka 200 kroner. Det giver sig selv at det bliver meget overfladisk indhold.
Prøv selv at skrive 1.200 ord på en time. Blev det godt? – Nåede du overhovedet at skrive så mange ord?
Når du alligevel vælger den nemme vej
Hvis du beslutter dig for at købe dig til links og ikke selv gøre arbejdet, så kan det virke. Men der er nogle ting du skal være opmærksom på.
Lad være med at tro at du får høj kvalitet når du ikke betaler for teksterne. Du risikerer at få tekster der at genereret automatisk af en robot. Eller værre endnu – kopierede tekster der bare er oversat af en maskine.
Teksterne er ikke faktatjekket og er helt sikkert overfladiske. Det betyder at de får svært ved at trække organisk og relevant trafik til din side.
Derfor skal du sikre dig at du vælger en samarbejdspartner der har fuldstændig styr på markedsføringsloven. Vælg et veletableret firma.
Derudover skal du have indflydelse på hvilke sider dine links blive lagt på. Det er ikke i din interesse at links ligger på irrelevante sider. De skal være nichesider som har et klart emne eller tema der relaterer sig til dit produkt.
Den grimme du altid bør undgå
Hvor er det nemt bare at smide 10.000 kroner og tro at lykken er gjort. Men sådan fungerer det store internet ikke. Tro ikke at du kan betale et beløb og automatisk få links fra 450 hjemmesider.
Eller – det kan du måske godt, men det er ikke hjemmesider der vil gavne din placering. I værste fald får du en masse irrelevant trafik fra alverdens steder. Mest spam.
Jeg har selv prøvet at lade mig registrere på en masse lister, men det giver intet godt. Og det er tidskrævende at rydde op i bagefter.
Links uden indhold er ikke godt for din forretning. Og heller ikke altid lovligt. Desuden opdager søgemaskinerne hurtigt denne taktik. En søgemaskine behøver kun at opdage et link i kæden og så er det nemt at se de andre også. Og vupti – du ryger ned i placering.
Lad være med at spamme
Nej, nej, nej. Bare lad være. Du må ikke spamme folk. På godt gammeldags dansk betyder det at du irriterer mennesker. Ville du selv anbefale og købe hos mennesker der irriterer dig?
Du spammer når du smider umotiverede links til din hjemmeside i forums og grupper på sociale medier.
Du spammer når du lægger kommentarer til blogindlæg som ikke giver værdi og kun linker til din hjemmeside.
Lad være med at irritere mennesker. Det kommer der ikke gode kunder ud af.
Privat blognetværk
Nu tænker du måske at du fik en genial idé. Du vil oprette tyve blogs og linke dem alle til din egen side… Nej, lad være.
Der er mange der tror at et privat blognetværk er en god idé. Men det er det ikke. Hvorfor?
Før det første er det ret nemt for Google at gennemskue et blognetværk. Så du vinder ikke en bedre placering på den konto.
På lang sigt er du nødt til at bruge tid og penge på at lave godt indholde til alle dine blogs. Og helt ærligt – den tid ville være bedre brugt på din primære side og forretning.
Konklusion
Linkbuilding er en meget vigtig del af din markedsføring og dit personlige brand. Men du må ikke falde for fristelsen til nemme løsninger.
Du er nødt til at investere enten tid eller penge i projektet. Og jeg siger investere fordi det betaler sig at bruge tiden på godt indhold. Desuden er det sjovt at lave.
Hvis du hellere vil betale dig fra det, så vælg kvalitet over pris. Du får hvad du betaler for. Hvis du leder efter indhold der bliver læst og delt, så vil jeg gerne hjælpe dig med at lave det.