
Klogeåger og selvudnævnte eksperter er der nok af. De er lette at finde i Facebookgrupper og andre online fora. Fælles for dem alle er at de ikke er til at holde ud at høre på. Hvorfor? – Fordi de meget ofte har fokus på deres egen lille verden.
Men deres verden er ligegyldig for dig og mig. Det er sjovere at høre en historie vi kan relatere os til. Læse indlæg der viser at vi ikke er alene i verden. At vi lever i en verden hvor vi ikke er perfekte, men alligevel prøver at hjælpe hinanden så godt vi kan.
Historier knytter os sammen
Ved at fortælle en historie fra dagligdagen får du dit publikum tættere på. De vil føle at de kender dig og at du kender dem. De kan relatere sig til dine historier og der opstår en form for fællesskab hvor du kan hjælpe dine læsere.
Jeg er medlem af flere gruppe på Facebook. Det er ikke fordi jeg er supergod til at være aktiv i disse grupper, men af og til bidrager jeg med spørgsmål eller hjælp.
En af disse grupper er for beboerne i Ø-gaderne i Aarhus. Der er stor aktivitet og medlemmerne er enormt hjælpsomme. Det er en gruppe med stor værdi.
I den modsatte ende ligger en gruppe der kalder sig Dansk Sprogværn. Jeg havde store forventninger til gruppen. Men mit første opslag i gruppen endte i en åben krig mellem de eksisterende medlemmer. Hver især brugte de mit indlæg til at kritisere hinanden. På trods af deres høje vidensniveau om sproget har denne gruppe utrolig lav værdi for mig.
Ved at gøre din historier mere jordnære. Mere relevante for hverdagen, så kan de have større værdi for dine læsere. Det er lettere at føle fællesskab med folk der lytter end med mennesker der vil promovere deres egen sandhed.
Fortæl historier der hjælper
Vælg at fortælle historier der guider eller hjælper dit publikum. En historie bør ikke bruges til at skamme eller kritisere dit publikum – uanset hvilket medium du skriver på. Det er i hvert fald en skidt strategi hvis du prøver at opbygge en trofast læserskare på din blog.
Der er naturligvis mennesker der promoverer sig selv og deres meninger på de sociale medier. Deres historier kan tit være både overfladiske og kritiske. Men når du skriver, så husk hvem dit publikum er. Vær bevidst om hvem der sidder i den anden ende af dit budskab.
Spørg dig selv om din historie bringer værdi til modtageren. Hvordan bidrager din tekst med noget godt til andre menneskers liv? Hvis du ikke kan se det gode og værdifulde i budskabet, så kan dine læsere helt sikkert heller ikke se det. Historier er kraftfulde. Med historiens magt følger der et ansvar du må tage alvorligt.
Brug historier, men brug dem med omtanke.