En læser har udtrykt frustration over online kurser, eksperter og coaches. Hun beskrev markedet som betændt og følte generelt at det har udviklet sig til en metode at lokke penge ud af håbefulde mennesker.
Vores dialog inspirerede mig til dette indlæg. For jeg forstår hende godt. Alt for godt. Det er en ærgerlig oplevelse når man har prøvet at bruge sine sidste surt opsparede penge på et kursus der kan forvandle ens liv med et trylleslag. Man bliver skuffet og bitter.
Jeg har selv prøvet det flere gange. Derfor er jeg også blevet god til at spotte om et kursus eller en coach kan hjælpe mig. Den erfaring vil jeg dele i dette indlæg så det bliver lidt lettere for dig at finde den rette hjælp.
Udbyderens ansvar
En af mine grundværdier er at prioritere værdi over profit. Jeg mener at man som ekspert forpligter sig til at gøre sit bedste for at levere værdi. Jeg taler ikke om pengeværdien af et kursus eller coachingforløb. Men om den opfattede værdi af udbyttet.
En udbyder mister troværdighed når han eller hun ikke lever op til sine løfter. Derfor hviler der et kæmpe ansvar på udbyders skuldre. Man skal ikke love sit publikum mere end man kan levere. Det kræver at udbyder er helt klar i sine budskaber så publikum ved præcist hvad de kan forvente.
Det er respektløst når udbyder ikke tager sit publikum alvorligt. Jeg ved godt at udbyder har en forretning der skal give overskud. Men profit er en konsekvens af at være god til at levere værdi. Derfor er det vigtigt at afspejle sine prioriteter.
Når du leder efter et online kursus eller en coach der kan hjælpe dig, så skal du først og fremmest kigge på hans eller hendes kommunikation af værdier. Det er klart at udbyder er nødt til at promovere sine ydelser, eller får han eller hun aldrig kunder. Men hvis en udbyder har mere fokus på salg end på at levere værdi, så vil jeg være varsom med at investere min opsparing.
Min erfaring er, desværre, at markedet er oversvømmet af tvivlsomme udbydere. Og der er mange middelmådige coaches og eksperter som primært har fokus på profit. Men der er også rigtig mange virkelig dygtige mennesker imellem. Både kendte og mindre kendte. Det er dem du skal lære at spotte.
Dit ansvar
Hvad? – har jeg et ansvar?
Ja, det har du faktisk. Hvis du ikke går ind i et forløb med den rette indstilling, så vil det aldrig blive en succes – uanset hvor dygtig udbyder er.
De klienter jeg har størst succes med, er dem som selv er indstillet på at gøre arbejdet. Du kan ikke deltage i et kursus og så forvente at hele dit liv på magisk vis forandrer sig. Det svarer til at du køber et medlemskab til crossfit uden at deltage i træningen. Du får ikke store muskler af at købe et medlemsskab. Du får store muskler af at træne.
Du skal altså selv være indstillet på at gøre arbejdet. Først da er du klar til at modtage hjælp fra en coach eller et kursusforløb.
Der findes professionelle udbydere der blankt afviser mennesker der ikke har den rette indstilling. De vil kun arbejde sammen med mennesker der vil gøre en indsats for at nå succes og skabe værdi. Jeg gør det samme. I skrivende stund er jeg i gang med at oprette en side hvor klienter kan indsende en ansøgning om et forløb.
Jo, du læste rigtigt. Jeg kræver en ansøgning fordi et samarbejde kun bliver en succes hvis begge parter har den rette indstilling. Det handler om gensidig respekt.
Hvordan finder du den rigtig coach?
Oki. Du har brændt fingrene. Du har mistet troen på de såkaldte eksperter. Dem er du nødt til at slippe. Jeg er også blevet skuffet nogle gange, men jeg har også haft gode oplevelser der har været alle pengene værd.
Husk: En ekspert er en person der ved mere end du.
1. Hvad har du brug for?
Før du kaster dig ud i et kursus eller et forløb hos en coach, så skal du vide præcist hvad det er du har brug for hjælp til. Det er ikke udbyders opgave at finde ud af hvad du har brug for.
Jeg har oplevet mange der kaster sig ud i kurser i et desperat håb om at det er løsningen på alle deres problemer. Sådan er det sjældent. Et kursus har først værdi for dig når du ved hvad du leder efter.
Nogle gange ligger værdien ikke i kursets indhold, men i de mennesker der deltager eller underviser. Jeg har deltaget i forløb hvor mit formål var at skabe relationer – ikke at lære.
Det første du skal spørge dig selv om er: Hvad har du brug for hjælp til?
2. Lær udbyder at kende
Nej, du behøver ikke at invitere udbyderen af et kursus på middag eller en løbetur. Det har han eller hun alligevel ikke tid til. Men heldigvis hjælper de online medier dig. Du kan lære udbyderne at kende gennem de sociale medier eller deres blogs. Måske har de endda en podcast du kan følge.
Læs hvad de udgiver. Lyt til deres udsendelser og gå i dialog på de sociale medier. Følg deres budskaber og forstå deres grundværdier. Hvis de kan hjælpe dig gennem blogindlæg og podcasts eller måske videoer, så kan de sandsynligvis også hjælpe dig i et forløb.
Hvis du finde er kursus og ikke aner hvem personen der står bag er, så hold dig langt væk. Det behøver ikke at være et dårlig kursus, men hvis du ikke ved hvad du går ind til, så risikerer du at spilde dine penge og blive skuffet.
Jeg lægger kun mine penge hos mennesker jeg kender. Lad være med at hoppe på salgstaler fra mennesker du ikke kender.
3. Omsæt viden til praksis
Når du har fundet en coach eller et kursus du tror kan hjælpe dig, så er det meget vigtig at du omsætter din viden til praksis. De ting du lærer på kurset eller finder frem til hos din coach, skal du afprøve og omsætte til handling.
Det er kun gennem handling at du opnår resultater. Der er forfærdeligt mange passive deltagere i kurser. På online kurser er det sjældent at en kursist gennemfører hele kurset. Det er et stort problem udbyderne kæmper med. Hvordan får man en kursist til at opretholde disciplinen til at gennemføre?
Gå ind til et kursus eller et forløb med intentionen om at blive den bedste kursist eller klient udbyder nogensinde har samarbejdet med. Så vil du helt sikkert opnå resultater.