
Hvis du har lavet lektion to i dette minikursus, så ved du hvad du vil skrive om. Nu skal du finde ud af hvordan du vil sige det. Du skal finde din stemme. Din naturlige og unikke måde at skrive og tale på. Altså ikke noget såkaldt professionelt vrøvl. Heller ingen akademiske vendinger.
Og drop for alt i verden alle de floskler der dominerer kommunikationen på danske arbejdspladser. Du ved hvad jeg taler om. De klassiske lad os tænke ud af boksen, følge den røde tråd, være mere skarp i kommunikationen fremadrettet etc. De er sætninger der kun har til formål at lyde som alle de andre robotter på kontoret.
Næ, find din egen måde at skrive og tale på. Du har den allerede, du skal bare turde bruge den. Det er grænseoverskridende, men du kan klare det. Jeg skal nok hjælpe dig med at finde din unikke måde at skrive dine budskaber. Dit publikum vil med det samme genkende din skrivestil – og de vil elske den.
Gør bloggen unik
Din blog er unik i sin stemme igennem dig. Den er onlineversionen af dig. Føl dig fri til at lege og tillad bloggen at fremhæve en side af din personlighed, som andre normalt ikke ser.
Dette er din mulighed for at være sårbar og kreativ. Det er din mulighed for at prøve nye ting og se hvordan folk reagerer. Som regel reagerer de positivt jo mere vovet du er. Det er meget sjældent at læserne reagerer direkte negativt.
Enhver professionel skribent vil hævde at stemmen, din skrivestil, er vigtig. Det gælder egentlig for al kommunikation. At vide hvem du er og hvordan du skal vise det, er væsentligt for at blive forstået og for klart at kunne formidle dit budskab.
Det er essentielt at du tidligt i din blogging, lærer hvordan du fremmer og finpudser din stemme og skrivestil. Hvis du ikke allerede skrive som dig selv på din blog, så er det på tide at komme i gang. Du må ikke gemme dig bag et primitivt kedeligt professionelt sprog. En målrettet blog har brug for en autentisk blogger ved tastaturet.
Prøv denne stemme-øvelse
- Beskriv dig selv i tre adjektiver.
- Spørg dig selv: Er det sådan jeg taler?
- Forestil dig din ideelle læser. Beskriv din læser i detaljer. Nu skal du skrive til denne læser – ikke andre.
- Notér fem bøger, artikler eller blogge, du har læst. Brug tid på at studere dem. Hvad er det der fascinerer dig ved dem?
- Skriv op hvem du lader dig inspirerer af. Hvilke film ser du? Hvilken musik foretrækker du at lytte til? Bruger du dem når du skriver, eller undgår du dem? Prøv at brug dem mere.
- Spørg nogle andre: Hvordan taler jeg? Hvordan lyder jeg? Notér de svar du får.
- Freewrite. Skriv non-stop uden at redigere. Læs det du har skrevet og se om stilen ligner den du bruger når du udgiver dine indlæg.
- Vær oprigtig med det du skriver. Spørg dig selv: Ville jeg selv læse det her? Hvis ikke, så ændr din stil og stemme.
- Lav en personlig evaluering. Kan du lide at skrive sådan? Hvis det føles som arbejde, så skriver du måske ikke med din egen stemme.
- Hvordan har du det? – Bekymret? – Nervøs? – Bange? Godt. Du er på rette spor.
Hvis du er helt rolig, så er du sikkert ikke sårbar. Prøv at skrive noget lidt mere vovet. Noget der er mere dig. Frygt er godt. Det er et tegn på at du er dig selv (hvilket kan være lidt skræmmende).
Vær dig selv
Lad være med at være Haruki Murakami eller Dan Turèll. Det klarer de bedre selv. Hvis du er rodet, så vær rodet. Hvis du er munter, så lav noget sjov.
Lad være med at lyde som en anden. Lad være med at gøre som andre gør. Lad være med at tvinge dig selv til en bestemt skrivestil hvis den føles unaturlig. Vær opmærksom på hvordan dine læsere tager imod dig. Vær dig selv, frem for alt.
- Vær unik
- Vær anderledes
- Vær dig
Ingen andre er bedre til at være dig end du.
Nå, hvad venter du på? – Skriv noget unikt som kun du kan skrive. Skriv det i dag. Gå ud og gør noget vovet. Gør det med din stemme, din skrivestil.