Phronesis handler om at vide hvad man ved eller ikke ved. Sørg for at være forberedt på hvad du vil sige. Erkend din viden og dine begrænsninger. Hvis der er noget du ikke ved, så lad være med at udtale dig om det.
En meget troværdig person ville aldrig indlade sig på gisninger og sladder. Ingen er perfekt, så selvfølgelig vil vi før eller siden digte historier der bliver til vores version af sandheden. Du kan sagtens opstille teser hvis du er i stand til at argumentere for dit synspunkt. Men lad være med at slynge om dig med påstande du ikke kan argumentere for eller bevise.
Erkend at din viden har grænser. Du ved ikke alt. Du kan have en mening om alt, men det er ikke det samme. Når du bliver fanget i at udtale dig om noget du ikke ved noget om, så virker du utroværdig. Det er bedre at du erkender din videns begrænsinger – og hvad du vil gøre ved det.
Når du skriver på de sociale medier eller din blog er det vigtigt at du holder dig til ting du rent faktisk ved noget om. Du kan deltage i diskussioner selvom du ikke ved ret meget om emnet, men det er vigtigt at du forholder dig udforskende.
3 tips til at styrke din viden
Du skal have noget at arbejde med. Derfor har jeg lavet en lille liste med ting du kan gøre for at vise at du ved hvad du taler om når du udtaler dig online.
1. Sæt dig ind i stoffet
Uanset hvor du udtaler dig, så sørg for at forstå hvad det handler om. Det er vanvittigt irriterende for modtageren at få et overfladisk svar fordi du ikke har sat de godt nok ind i stoffet.
Det er en regel der gælder både når du udtaler dig mundtligt eller på skrift. Du skal vide hvad du snakker om. Det betyder ikke at du skal være perfekt, men du skal have sat dig ind i problematikken og emnet.
- Når du skriver en e-mail, så forstå spørgsmålet og giv et præcist svar. Lav gerne et par opslag i bøger eller online før du svarer. Giv dig selv et par minutter ekstra før du trykker på send.
- Når du kommenterer i en tråd på sociale medier, så sæt dig ind i emnet. Se videoen eller læs teksten der ligger til grund for opslaget. Slå gerne op i Google for at lave lidt research før du farer til tasterne.
- Når du skriver et blogindlæg, så lav opslag i bøger eller på Google. Se hvad andre siger om emnet. Undersøg om der er sket en udvikling eller om der er kommet ny viden.
2. Hold dig til et simpelt sprog
Einstein sagde engang at først når man kan forklare stoffet for et barn på seks år, har man forstået sit stof. Du skal kunne løsrive dig fra notater og oversigter når du skriver og taler. Øv dig i at formidle dine budskaber i så enkelt et sprog som muligt.
Det er nemt at kaste om sig med fremmedord og svære fagtermer. Men at formidle et komplekst budskab i et simpelt sprog kræver øvelse.
De situationer hvor jeg har lært mest er når jeg underviser. At stå i en undervisningssituation tvinger mig til at forstå mit stof så godt at jeg kan forklare det til andre. En ting er at forstå noget, en anden er at kunne fortælle det videre.
Nogle gange tror du at du har forstået et budskab, men når du skal forklare det for andre, så opdager du at du ikke helt har forstået det alligevel.
- Undgå fagsprog når du skriver online.
- Forklar begreber i et simpelt sprog.
- Brug korte sætninger.
- Hold fokus på det der er vigtigt.
3. Erkend når der er noget du ikke ved
Det er lidt pinligt at få et spørgsmål man ikke kan svare på. Men der er noget der er endnu værre: At prøve at besvare et spørgsmål man ikke kan svare på. Der er ingen måder du kan give et svar du ikke kender. Du kan selvfølgelig prøve at snakke udenom, men hvad vil det gøre ved din troværdighed?
Du kender det fra politikere. Du får aldrig en politiker til at indrømme at han eller hun ikke kan eller vil svare på et spørgsmål. Det er vildt irriterende og kan virkelig lave dybe sår i troværdigheden.
Det bedste du kan gøre er at erkende at du ikke ved det. Bagefter skal du fortælle hvad du har tænkt dig at gøre ved det. Du kan for eksempel sige at du vil undersøge sagen og vende tilbage med et svar. Eller du kan henvise til en anden der har svaret. På den måde bliver du til en ressource i stedet for at lyde dum.
Nogle af de mennesker jeg har mest respekt for er de som har modet til at sige det ved jeg ikke.
- På sociale medier har du god tid til at lave et opslag på Google. Hvis du ikke kan svare, så find svaret og henvis til det. Det gør dig til en ressource.
- Når du får et spørgsmål du ikke kan svare på, så sig: Det ved jeg ikke, men jeg kan finde ud af det.
Alt hvad jeg ved, er at jeg intet ved. – Socrates