Det har aldrig været nemmere at få sin bog udgivet. De elektroniske hjælpemidler gør det muligt for alle at udgive det de har skrevet.
Ja, alle kan udgive, men bag en bog, selv en lille bog, ligger der et kæmpe stykke arbejde. Først skal teksten skrives (der er overraskende mange ord der skal skrives), så skal den redigeres og sættes op.
Selvom du får gjort dette stykke arbejde, så venter den sværeste del stadig: – at sælge bogen.
At udgive en bog er hårdt, men det er endnu hårdere at sælge den.
Konkurrencen er hård
Der udgives flere bøger end nogensinde. Der er en sand overflod af bøger om alt fra selvhjælpsbøger over forretning og aktuelle emner. Mens det er blevet nemmere at udgive, er det også blevet sværere at få sin bog til at skille sig ud fra mængden.
Nye titler konkurrerer med næsten 18.000 årlige udgivelser – og det endda kun dem der er registreret med ISBN. Der udgives et meget stort og ukendt antal bøger i virksomheder og på hjemmesider, som aldrig bliver registreret.
Digital vs tryk
I 2009 blev der udgivet et par hundrede bøger elektronisk, men i 2013 var dette tal steget til over 5.000 udgivelser. Det er en eksplosiv udvikling vi vil se mere til.
Det er nemt at udgive selv på digitale medier, men der er nu noget særligt ved at få sin bog trykt på papir så den kan stå og trone i bogreolen derhjemme; så kan man tænke på at samme bog også står i andre bogreoler. Jeg ville elske tanken om at mine ord står på andres reoler.
Ord er ord.
Måske.
Digitale ord mangler noget. De har naturligvis stadig et budskab, men en trykt udgave sætter flere sanser i spil. Den æstetiske sans, følesansen og lugtesansen. Bøger dufter fantastisk.
Jeg er så vild med bøger at jeg selv har skrevet en bog. Den blev færdig for 5 år siden og jeg insisterede på at jeg ville have den udgivet på tryk. Der var bare ikke nogen der ville udgive den (det er svært at finde et forlag som førstegangsforfatter). Jeg ville det så meget at jeg stiftede mit eget forlag og bestilte et ISBN-nummer.
Jeg satte selv bogen op til tryk – jeg skal hilse og sige at det er et udsædvanligt stort arbejde. Jeg hentede tilbud om tryk, men desværre havde jeg ikke råd til at trykke den.
Min bog ligger stadig på en PDF og venter. Nu, fem år senere, har jeg opdaget flere fejl i bogen og ting som jeg ville skrive anderledes i dag; selv titlen ville jeg ændre.
Note dec. 2015: Siden jeg skrev denne artikel har jeg valgt at selvudgive bogen på Amazon Kindle. Den kan læses på alle computere og enheder.
Køb bogen her: Udvikling og forandring – så bliver jeg glad 😉
Vejen til tryk er lang
Jeg har erfaret at det ikke handler om enten at udgive digitalt eller på tryk. Det er begge dele. Jeg tror at det første skridt er blogging, så deling, så udgivelse af små elektroniske bøger og til sidst en stor elektronisk udgave. Hvis den elektroniske udgave bliver en succes, så er det tid at få en agent (ikke så udbredt i Danmark endnu) og derefter udgive på tryk.
Mit næste skridt er derfor at redigere min bog og udgive den som e-bog først. Du kan allerede nu få 30 sider af min bog om historier og verdenssyn ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev – helt gratis.
Min færdig bog vil udkomme i starten af det nye år; en forsigtig dato er omkring 6. februar. Det er min tanke at tilbyde alle der abonnerer på mit nyhedsbrev at downloade bogen helt gratis i en kort periode. (Bogen er udkommet – se link i boksen ovenfor)
Hvordan ser fremtiden ud for at udgive bøger?
Udgivelse af bøger vil ændre sig markant i de kommende 5-10 år. I Danmark er vi typisk 10 år bagud i forhold til USA. Jeg henter en stor del af min viden og inspiration i USA og Australien. I disse lande udgives der mere på digitale medier end på trykte medier.
Folk vil stadig købe bøger, men de vil i stigende grad købe dem online. Det betyder at vi vil opleve at den fysiske boghandel vil ændre sig. Enten vil den blive mindre eller også vil den omfatte andre produkter. Vi ser allerede hvordan bøger bliver solgt i supermarkeder.
Forlagene vil i stigende grad selv stå for salg og springe det fordyrende boghandlerled over. Allerede nu har forlagene overtaget distributionen af bøger til skolerne.
De bøger der udgives online på digitale medier er typisk kortere end den traditionelle bog. Derfor vil vi opleve et boom af små bøger på 30 – 100 sider der udgives elektronisk. Ofte udbydes disse bøger af forfatteren selv via distributionkanaler som fx Amazon og deres egne hjemmesider.
Vi vil opleve mange kvalitetsbøger der bliver tilgængelige ganske gratis for at udbrede et budskab og skabe opmærksomhed.
Forfattere vil i højere grad benytte en agent ved udgivelse af trykte bøger.
Hvordan vil du udgive din bog? Er der noget du vil gøre anderledes efter at du har læst dette indlæg?