I skrivende stund er jeg i gang med re-brande mig selv. Ingen grund til at skrive hvad mit fokus var før, men min virksomhed har udviklet sig til at handle om personlig branding. En konsekvens af den beslutning er at jeg må starte forfra på alle platforme (næsten).
Det er en god øvelse, for det tvinger mig til at tage stilling til mine online profiler. Især på LinkedIn, Twitter, Facebook og Instagram. De trænger til en opdatering og er uendeligt vigtige for mit personlige brand.
Derfor tænkte jeg at det ville være oplagt at dele nogle af de vigtigste trin du bør gennemgå når du laver din sociale profil. Din synlighed på de sociale medier skal reflektere dit personlige brand og de skal alle stemme overens. Det betyder at dine følgere skal kunne genkende dig uanset hvilken platform du er på.
Dit valg af farver, profilbillede og stil skal passe sammen. Lad os komme i gang med opgaven. Start med trin 1…
Trin 1: Profilnavne
Hov, du har skrevet forkert i overskriften. Den står i flertal. Nix, det er ikke en fejl. Der er nemlig to navne du skal tage stilling til på sociale medier.
- Kaldenavn
- Brugernavn
Den store forskel på de to navne er at kaldenavnet kan du ændre efter behag. Brugernavnet kan du som regel ikke umiddelbart ændre. Det indgår ofte i url til din profil.
Der kan være forskellige grunde til at du ikke vil bruge dit rigtige navn. Men som udgangspunkt vil jeg anbefale at du bruger dit rigtige navn. Vi snakker personlig branding, så hvorfor skulle du ikke ville have dit eget navn?
Nogle gange kan du være tvunget til at vælge et andet navn hvis der er andre brugere med dit navn. På Twitter har jeg været nødt til at bytte rundt på for- og efternavn. Der hedder jeg @backerik.
Det kan også være mere relevant for dig at vælge et navn der matcher din virksomheds navn. Det kommer helt an på hvad du er mest kendt for. Det vigtigste er at dit personlige brand og navn bliver genkendt. Så lad være med at være alt for kreativ. Hold det helt enkelt.
Og sørg for at dine navne ligger så tæt op ad hinanden som muligt på de forskellige platforme. Det er forvirrende hvis du bruge dit rigtige navn på LinkedIn og virksomhedsnavn på Twitter.
Trin 2: Profilbillede
Ikke noget med at være kreativ her. Hold det enkelt med et portrætfoto af dig selv. Et skarpt billede der er det samme på alle profiler.
Jeg har tit set logoer som profilbillede. Lad være med det. Dit publikum vil se dit ansigt. Vi har brug for autencitet. Et logo signalerer at du har noget at skjule. Stå frem så vi kan se dig.
Og lad for himlens skyld være med at køre med anonym profil. Du må ikke være et æg. Der skal være et foto. Du kan tage overraskende gode fotos med din smartphone og redigere det i Canva. Så ingen undskyldning for ikke at have et foto.
Jamen jeg er skide grim. – Nej du er ikke. Du er et helt unikt individ og vi kan lide dig præcis som du er.
Trin 3: Link til din hjemmeside
Der skal være et link til din hjemmeside eller blog. Det er virkelig overraskende hvor tit folk glemmer at noget så grundlæggende. Gør det nemt for dit publikum at finde din hjemmebase.
Bonustip: Lav eventuelt en landingsside fra hver profil på sociale medier. På den måde kan du let spore hvor du får mest trafik fra. Du kan også give en mere personlig velkomst til dit publikum: “Hej, jeg kan se du kommer fra LinkedIn – nu skal du se hvad jeg har til dig…”
Trin 4: Beskrivelse af dig selv
Pladsen du har til rådighed varierer meget på de sociale medier. Typisk er der plads til en eller to sætninger. Her kan du ganske kort og præcist fortælle hvem du er, hvad du laver og hvordan du kan hjælpe.
På for eksempel LinkedIn har du rigtig meget plads. Du kan skrive et helt indlæg om dig selv. Brug pladsen på at fortælle din historie og hvorfor du laver det du laver. Giv lidt mere baggrund og give publikum mulighed for at lære dig at kende.
Hvis der er plads og mulighed for det, så kan det være en rigtig god idé at lægge en CTA (Call To Action) ind i din profil. Du kan opfordre til at downloade noget fra din hjemmeside, eller bare bede om forbindelse.
Trin 5: Vær aktiv
Der er ikke noget mere kedeligt end en inaktiv profil. Hvorfor følge en person der aldrig gør noget?
Jeg er selv skyldig i ikke at være aktiv. Især i perioder hvor der har været mere eller mere stilstand. Så satte jeg min lid til automatisering. Det er heller ikke en super god idé. Automatisering kan hjælpe, men du er også nødt til selv at møde op og være aktiv.
Du skal læse hvad andre skriver. Synes godt om. Dele og kommentere.
Det er ikke noget der behøver at tage lang tid. Hvis du er bange for at blive fanget i de sociale medier og spilde hele din dag på ligegyldige kattebilleder, så afsæt tid til det vigtigste. Afsæt fx 10 minutter til hvert medium og tving dig selv til at komme videre bagefter.